HC Energie Karlovy Vary

Nasbírat zkušenosti a říct si o šanci. S A-týmem se připravují i junioři

V přípravě hokejistů A-týmu karlovarské Energie figuruje také devět jmen hráčů juniorského věku, kteří sbírají za přítomnosti starších kolegů cenné zkušenosti. Na očích jsou navíc trenérům Martinu Pešoutovi s Tomášem Mariškou.

Jmenovitě trénují s energetiky brankáři Adam Horák s Patrikem Hamrlou, obránce David Tureček a útočníci Vít Jiskra, Tomáš Křehlík, Adam Křemen, David Novotný, Petr Rozhon a Lukáš Adámek.

„S jejich přístupem jsme zatím velmi spokojeni. Na druhou stranu, v jejich věku takový přístup musí být, protože kdyby nebyl, tak bychom ani nepřemýšleli, že je zařadíme do přípravy. Chceme co nejvíce propojit mládež s A-týmem, mít ty hráče více zmapované a dát jim šanci,“ komentuje nasazení mladíků Tomáš Mariška.

Není to jen o získávání zkušeností, junioři si pod dohledem trenérského štábu A-týmu mohou říct o příležitost na ledě. „Pokud si o ni někdo řekne, určitě ji tu dostane. Dveře mají všichni otevřené, záleží jen na nich,“ říká asistent trenéra.

Karlovarské naděje se mohou učit od velkých jmen v čele s kapitánem Václavem Skuhravým. Klubová ikona se rozhodla přidat do své bohaté sbírky ještě alespoň jednu další sezonu.. „Samozřejmě k těm mladším hráčům potřebujeme i nějaké starší, aby se měli od koho učit a viděli, o čem ta tvrdá práce je, aby viděli zkušenosti v kabině.“

Z šance jsou nadšeni také samotní hráči. „Určitě je to výborná příležitost začít s áčkem. Je to asi nějaké zadostiučinění za minulou sezonu. Je to zase něco nového do života i do hokeje,“ těší útočníka Davida Novotného „Jsme všichni rádi, že jsme tu šanci dostali. Snad ji využijeme,“ potvrzuje spoluhráčova slova další forvard Petr Rozhon.


„Snaží se nám pomáhat ve všech cvičeních. Snažíme se na ně koukat, abychom věděli, jak by měly tréninky vypadat a chceme si od nich vzít co nejvíce,“ říká o starších spoluhráčích Novotný. „Radí nám. Když děláme něco špatně, tak nám poradí, abychom se pořád zlepšovali,“ dodává na adresu trenérů Rozhon.

Pro juniory je navíc tato příprava novinkou, od té mládežnické se totiž liší. V čem? „Je to trošku jiný typ přípravy, hodně na sílu, ne tolik na vytrvalost. Myslím, že to zvládáme docela v pohodě,“ shodují se oba hráči.

Jak David Novotný, tak Petr Rozhon si v loňské sezoně přičichli k české nejvyšší soutěži. Oba produktivní útočníci byli ve výběru lodivoda Martina Pešouta pro velmi často probírané utkání ve Vítkovicích.

Přípravu Energie vyplňují i speciální aktivity, jako byl například trénink MMA či herní týdny. Se svými staršími kolegy toto absolvují i mladíci a ohlasy na pestrost přípravy jsou pozitivní. „Je to dobré a zábavné. Máme více možností, není to pořád to samé dokola, což je určitě plus,“ myslí si Petr Rozhon.

„Je to určitě motivace. Chtěl bych si zahrát jeden, dva zápasy v extralize, priorita je ale stále juniorka,“ hlásí na závěr Novotný, který se vloni zapsal fanouškům do paměti hattrickem za pouhých sedmapadesát vteřin herního času.



Představení juniorů

Tomáš Křehlík - útočník, 19 let

Sezona 2019/20: 35 zápasů - 16 gólů a 19 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Tomáš Křehlík je extrémně poctivý hráč, komplexní, dokáže být platný oběma směry – jak ofenzivně, tak do defenzívy. Má skvělý přístup k činnosti.“

David Novotný – útočník, 19 let

Sezona 2019/20: 35 zápasů - 21 gólů a 7 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Má ofenzivní předpoklady, je to typ intuitivního střelce. Potřebuje zapracovat na bruslařských dovednostech.“

Petr Rozhon – útočník, 19 let

Sezona 2019/20: 37 zápasů - 12 gólů a 16 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Je to hráč s ofenzivním potenciálem, dokáže výborně manipulovat na malém prostoru, prosadí se v souboji jeden na jednoho. Obecně potřebuje zesílit.“

David Tureček

Sezona 2019/20: 15 zápasů – 4 góly a 5 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Obránce s velmi dobrým rozhodováním, kreativitou, čtením hry a vůbec řešením herních situací. Vzhledem ke své postavě také potřebuje zesílit.“

Adam Křemen – útočník, 19 let

Sezona 2019/20: 19 zápasů - 7 gólů a 15 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Myslím, že jeho největší předností jsou právě bruslařské dovednosti. Co se týče bruslařské techniky, je to excelentní hráč. V některých případech by mohl být kreativnější a méně čitelný pro soupeře.“

Vít Jiskra – útočník, 19 let

Sezona 2019/20: 35 zápasů - 13 gólů a 18 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Vít Jiskra je takový typický centr, z jehož hry většinou těží spoluhráči. Výborně čte hru, dokáže dát překvapivou přihrávku. Mohl by být větší zabiják v zakončení.

Lukáš Adámek – útočník, 17 let

Sezona 2019/20: 43 zápasů - 16 gólů a 13 asistencí

Komentář Václava Eismanna
„Je to soubojový hráč, který udělal velký progres v bruslení, na kterém přesto pořád musí pracovat. Dokáže dobře vybírat místo v ofenzívě a dostávat se do velkého množství šancí. Efektivita proměňování je věc, kterou by si sám dokázal představit lepší.“

Fotogalerie