HC Energie Karlovy Vary

Trenérská legenda Pavel Kněžický slaví 60. narozeniny

Více než dvě desítky let cepuje karlovarské brankáře, u A-týmu i v mládeži Energie. Trenér Pavel Kněžický v úterý 9. května slaví 60. narozeniny, za celý klub HC Energie mu přejeme jen to nejlepší!

Pavel Kněžický je odchovancem sokolovského Baníku. Nejlepší brankářské roky prožil ve Zlíně (tehdejší TJ Gottwaldov), kde v nejvyšší Československé soutěži - 1. lize - působil čtyři roky. Po roční anabázi v Plzni se v roce 1990 vrátil do rodného Sokolova, v jehož barvách odchytal šest sezon.

Karlovarští hokejoví příznivci si Pavla Kněžického zcela jistě vybaví z památných bitev obou klubů v baráži o 1. ligu v sezoně 1994-95 a pak ještě ve dvou prvoligových ročnících 1995-1997, ve kterých trápil karlovarské střelce.

Od roku 2002 působí v našem klubu jako trenér brankařů, a to nejen u extraligového mužstva, ale též u žákovských kategorií. Za roky v Karlových Varech pod jeho trenérským dohledem prošlo hodně brankářských nadějí, tou nejzářivější byl Lukáš Mensator, nejlepší hráč play off extraligy 2009, kdy HC Energie získala mistrovský titul.

Dalšími známými brankářskými jmény, které prošly pod trenérským dohledem Pavla Kněžického, jsou Tomáš Závorka, Jan Bednář, či Vladislav Habal. Kromě zlaté a stříbrné extraligové medaile vlastní Pavel Kněžický i bronzovou medaili ze světového šampionátu U18 z roku 2006.

V baráži o 1. ligu v dresu Sokolova trápil karlovarské střelce

Se svým svěřencem Lukášem Mensatorem po zisku mistrovského titulu v roce 2009

U A-týmu působí Pavel Kněžický už od roku 2002