HC Energie Karlovy Vary

Odchody parťáků? O to víc musím makat na sobě, říká Flek

Jedna z klíčových postav loňské sezony se chystá ještě na větší roli v týmu. Karlovarský tahoun Jakub Flek se musí vypořádat s odchodem produktivních spoluhráčů Rachůnka a Grígera. Jak se chystá na následující ročník, který pro něj bude další velkou zkouškou?

Jakube, jak jste zvládl a v rámci možností si užil letní přípravu?
Zvládl jsem ji normálně, asi jako každý jiný. Jsou to tréninky v partě, ty hry jsou dobré. Samozřejmě tam jsou nějaké části, které tě úplně nebaví, ale to k tomu také patří.

Ten program byl dosti pestrý, co bavilo nejvíce vás?
Myslím, že nejvíce asi baví každého kolektivní hry – basketbal, fotbal... Cokoliv se hraje, to je jedno. Je tam ten hrací týden, což je zábava. Plus mě osobně bavily tréninky MMA u Madyho (Michal Madej, pozn. redakce) v Chodově.

Přesvědčil jste někoho ze spoluhráčů, aby s vámi trénoval MMA častěji?
Bude se mnou chodit Kotvič (Oldrich Kotvan), ale ten se tomu také věnoval dříve. Teď přes léto ještě budeme chodit spolu.



Jak zapadly do týmu nové posily?
Já si myslím, že úplně v pohodě. S kluky se známe nějak i mimo led, ne osobně, ale z toho ledu se zná většina hokejistů. V tom není žádný problém.

Už vloni jste patřil mezi hlavní tváře mužstva, letos vzhledem k odchodu Tomáše Rachůnka a Dávida Grígera vaše role ještě stoupne. Jak se na to připravujete?
Připravuji se na to tak, jak se připravovat musím. Kluci budou ohromně chybět, to je jasné. O to víc musím makat sám na sobě, abych to mužstvo táhl. Táhli jsme ho i před tím, tak doufám, že ho budu táhnout i teď.

Cítíte na sebe tlak?
To si moc nepřipouštím. Prostě na sobě makám, chci se na tu sezonu připravit tak, abych byl dobře připravený a aby to šlapalo hned od začátku. Hlavně se na ní těším.

Jak jste snášel odchody dvou parťáků?
Klukům to hrozně moc přeji, odešli do za mě jedné z nejlepších organizací v republice. Svými výkony si to zasloužili. Přeji jim jen to nejlepší, ale jediné, co jsem říkal, tak aby jim to nepadalo proti nám. Jinak jim přeji, ať jim to tam padá minimálně stejně, jako tady.

Právě proti Liberci si zahrajete již v létě. Proběhne nějaké hecování?
Nemyslím si, že nějaké hecování, ale těším se. Já se těším na každý zápas, už se těším, až se začne hrát. Je jedno, jestli to bude Liberec, nebo někdo jiný.

Ukázal jste se ve skvělém světle na reprezentační úrovni, sezona však skončila kvůli pandemii předčasně. Nedoufal jste před tím, že byste mohl zabojovat o nominaci na mistrovství světa?
Já jsem se spíše soustředil na to play-off, do kterého jsme se po devíti letech dostali. To byl takový týmový vrchol sezony, takže jsem se soustředil hlavně na to. Co by přišlo potom už nezjistím, samozřejmě bych za to byl rád, ale na mistrovství světa jezdí kluci z NHL a takových soutěží. Ta skupina lidí tam je úplně někde jinde. Třeba by se to povedlo, třeba ne, to nikdo neví.

Osobním cílem do příští sezony tedy bude dát o sobě znovu vědět?
Určitě. Chtěl bych tu šanci dostat znovu, ale to bude záležet jen na mně, jaké výkony budu podávat. Národní tým je to nejvíc, co může být, reprezentovat Českou republiku. Byl bych samozřejmě rád, kdyby to vyšlo znovu.

Čím vyplníte tu nadcházející pauzu?
Vyplním ji částečně dovolenou a samozřejmě tréninkem, individuální přípravou na sezonu.

Kam se chystáte?
Ještě úplně nevíme. Jeden týden na 100 % pojedeme po republice, někam na Moravu, na wellness, to pojedeme s partou kamarádů a jejich přítelkyněmi. S přítelkyní se ještě chystáme jen sami dva, ale to ještě nevím, jak to bude.