HC Energie Karlovy Vary

Příprava očima čísel: Smrtící třetí lajna, posily udělaly skvělý dojem

Rovná desítka přípravných utkání je za námi, hráči ze sebe vydali maximum, aby si vybojovali místo pro soutěžní část sezony a nyní je na trenérech, aby zhodnotili všechny výkony a seskládali nejsilnější možný tým. Kdo se během léta předvedl nejlépe a jaké jiné statistické zajímavosti odhalila čísla?

Lídři bodování? Hledejte až ve třetí lajně

Už v tuto chvíli není přehnané tvrdit, že se Karlovy Vary budou v sezoně pravděpodobně pyšnit nejnebezpečnější třetí pětkou v celé soutěži - právě ve třetích kombinacích nastupovali během letní přípravy všichni tři lídři týmové tabulky produktivity. Celkové bodování týmu totiž shodně s osmi body v osmi duelech ovládli Jiří Černoch (1+7) a Petr Koblasa (5+3), ten se navíc s pěti přesnými trefami stal nejlepším střelcem týmu. Pozadu nezůstal ani zbývající člen třetí útočné formace Martin Kohout, který se s pěti body (3+2) taktéž v osmi zápasech podělil o šesté místo v celém mužstvu. Žebříčku obránců pak vévodil pětibodový Lukáš Pulpán (1+4), jenž nastupoval ve třetí defenzivní dvojici, zkušený zadák navíc zakončil přípravu s nejlepší hodnotou plus/mínus v celém týmu - totiž +10.

Kluci z NHL válí!

Ovšem zahanbit se rozhodně nenechala ani první lajna, kterou v polovině přípravných zápasů posílila dvojice hokejistů z NHL a ti hned ukázali, proč jsou v zámoří tak chtění. David Kaše stihl za pět duelů nasázet hned šest bodů (3+3) a jako jediný energetik se dostal nad hranici jednoho bodu na utkání (nepočítáme-li Martina Osmíka, který při svém jediném startu v černo-bílé vsítil dvě branky), navíc s hodnotou +8 ovládl žebříček účasti na ledě karlovarských forvardů. Jakub Lauko si pak na své konto připsal za stejnou dobu body tři (2+1) a v posledním duelu s Hradcem zvedl diváky ze sedaček parádní bitkou jako ze staré školy s Kellym Klímou (i díky ní se také stal s dvaceti trestnými minutami nejvylučovanějším energetikem).

Letní posily se předvedly ve skvělém světle

Obecně nové akvizice západočeského klubu během přípravy trenérům ukázaly, že rozhodně nebyly krokem vedle. Kromě již zmiňované dvojice z NHL a Lukáše Pulpána se dále blýskl zejména mladý Daniel Kowalczyk, který za osm duelů stihl vstřelit jeden gól a na další tři nahrát, díky čemuž se usadil v bodování obránců na druhé místo a jen o bod za ním zaostal Oldrich Kotvan (0+3). V útoku pak co se produkce týče nejvýše skončil Tomáš Redlich, který nastřádal čtyři body (2+2) a při prvním výrazném herním přídělu příjemně překvapil i na konci loňské sezony získaný Matěj Zabloudil, který stihl v sedmi zápasech zaznamenat dva body (0+2) a připsat si tři pozitivní záznamy do kolonky plus/mínus.

Brankoviště ovládl ostřílený tandem

Asi není překvapením, že mezi třemi tyčemi se nejlépe dařilo ověřené dvojici Filip Novotný - Jan Bednář. Zkušenější z těchto dvou naskočil do sedmi utkání, v nichž inkasoval celkově pouze dvanáct branek a dvakrát vychytal čisté konto, díky čemuž jako jediný ze čtveřice gólmanů zakončil léto s průměrem pod dvě inkasované branky na zápas, konkrétně s hodnotou 1,96. Talentovaný Bednář pak pro změnu jako jediný překonal hranici 90% preciznosti zásahů, když za svá záda nepustil 92,73 % střel, kterým musel ve svých třech startech čelit. Velmi solidně se ale dařilo i juniorovi Adamu Horákovi, ten dostal šanci ve dvou zápasech a nedosáhl pouze na dva kotouče, díky čemuž se zařadil s průměrem 2,03 inkasování za utkání na druhé místo.

Pět stálic s bodem na zápas

Na magickou hranici jednoho bodu na utkání během mezisezony dosáhlo hned sedm energetiků, z nichž pět si dokázalo tento průměr udržet po více než jedno utkání. Kromě již zmiňované trojice David Kaše - Jiří Černoch - Petr Koblasa do tohoto exkluzivního klubu vstoupil další člen první útočné formace Jakub Flek, jenž v sedmi zápasech zaznamenal čtyři přesné trefy a tři asistence, ale také kapitán lázeňského klubu Václav Skuhravý, který během svých čtyř startů vsítil tři branky a na jednu další nahrál.

Dva železní muži

Pouze dva hokejisté naskočili do všech deseti přípravných duelů - opět již výše zmíněný Tomáš Redlich a obránce Martin Weinhold. Ten navíc dosáhl během oné desítky startů na čtyři kanadské body (2+2) a s hodnotou +5 skončil na dělené druhé pozici v tabulce účasti na ledě karlovarských beků. Třiadvacetiletý zadák tak dal poměrně nahlas najevo, že by tento rok už mohl být připravený na plný zápřah extraligového hokeje.

Slušňák Skuhravý

A malá perlička na závěr - častý rezident trestné lavice Václav Skuhravý během léta tentokrát letovisko mezi trestoměřiči příliš nenavštěvoval; ze hry jej sudí vykázali pouze dvakrát na dvě minuty. Na chvíli odpočinku místo něj vyráželi spíše jiní, ať už po pěstním souboji Jakub Lauko či šestkrát vyloučený Ondřej Beránek.

Kompletní statistiky přípravy najdete zde.

🎙 Poslední přípravný duel je za námi, energetici už se tak mohou plně soustředit na páteční ostrý start extraligy! 💥 „V...

Posted by HC Energie Karlovy Vary on Saturday, September 12, 2020