HC Energie Karlovy Vary

Juniorům začíná extraliga! Naplno odpracujeme každou minutu, slibuje Eismann

Už o tomto víkendu rozehrají karlovarští junioři nový ročník nejvyšší soutěže. V sobotu je čeká Hradec, v neděli Pardubice, na úvod ne úplně snadný los. „Můžu slíbit, že naplno odpracujeme každou minutu utkání. Mužstvo na ledě nechá vše, co bude v jeho silách a uvidíme, na co to bude stačit,“ říká hlavní kouč Václav Eismann.

Krátce k systému. Soutěž se letos bude hrát jednodušším systémem bez nadstaveb, kdy po 56 kolech základní části následuje rovnou play off. Do něj postoupí nejlepších osm týmů, naopak poslední, čtrnáctý celek přímo sestoupí.

Titul z loňské sezony obhajují hráči Plzně. Energetici skončili v ročníku 2021/22 ve čtvrtfinále, nad jejich síly byl Liberec.

Rozpis zápasů HC Energie v extralize juniorů

Soupiska juniorů HC Energie

Naplno odpracujeme každou minutu, slibuje hlavní trenér Eismann

Pane trenére, zanedlouho začne juniorská sezóna, jak jste na ní připraveni?
Jak jsme připraveni nedokážu úplně přesně odhadnout, protože ta příprava v celém předzávodním období byla hodně specifická. Několik našich hráčů totiž dostalo příležitost v A týmů, jiní měli reprezentační povinnosti. Všichni společně jsme se sešli de facto až ve středu. Chceme stihnout takové ty základní věci, které budou do toho startu soutěže důležité a následně přidávat věci z konceptu mezi starší kluky.

Jak jste celkově spokojen s předzávodním obdobím?
Bylo to hodně jako na houpačce. Měli jsme zápasy, například doma s Plzní, které byly poctivě odpracované i co se týče taktického plánu. Na druhou stranu nás po celou dobu trápila produktivita. Pak přišel zápas s Litvínovem, kde jsme spokojeni nebyli. A naší hlavní prověrku, pohár Hejtmana, úplně hodnotit nechci. Protože mám informace jen z videa a pak zprostředkované od svých kolegů. Kvůli reprezentačním povinnostem s U17 jsem tady osobně nebyl.

Kádr zůstal z větší části pohromadě. Přišlo jen několik nových hráčů. Jak jste spokojen s doplněním?
Kádr zůstal pohromadě. Jsme moc rádi, že můžeme v úvodu sezony naplno využít našeho ofenzivního lídra Robina Sapouška. Doplnění toho kádru bylo Tadeášem Tůmou a Alexem Mencem. Věřím, že Tadeáš pro nás bude velkou posilou. Alex má ještě kus cesty před sebou a musí se stejně jako další hráči ročníku 2005 pořádně adaptovat na tu soutěž.

Řada hráčů nastupovala v přípravě za A tým. Sledoval jste jejich výkony? A jak moc jim to může pomoci do sezóny?
Samozřejmě jsem to sledoval. Vážím si velmi otevřené a pozitivní komunikace s trenéry A týmu. Velmi dobře si uvědomujeme, že z hlediska fyzické připravenosti mají kluci do mužské kategorie ještě daleko. Ale i přesto věřím, že si někteří na extraligový zápas v průběhu sezony sáhnou a já jim to moc přeji.

Jak složité je držet hráče na uzdě? Aby si nemysleli, že po startu v extralize mužů jim pak v juniorce půjde vše samo?
Tohle je vždy o nastavení toho konkrétního hráče. U někoho je snazší držet jej v pracovním módu a pokoře a někdo létá v oblacích tak dlouho, dokud nedostane facku. A my jsme připravení ty hráče vychovávat (úsměv).

V úvodu máte nabitý los. Čekají Vás například Pardubice, Hradec Králové, co k tomu říct?
My máme respekt a pokoru ke všem soupeřům, kteří si vybojovali místo v letošní extralize juniorů. Předpokládám, že letos bude ta soutěž mimořádně vyrovnaná. Pardubice a Hradec patří pravidelně, i díky silnému regionu, ke špičce. My budeme hledat cesty, jak být konkurenceschopní.

Většinu přípravy jste absolvovali v tréninkové hale. Může být vaší nevýhodou, minimálně v úvodu sezony, že nejste zvyklí na hlavní arénu?
Byli bychom hrozně rádi, kdybychom se aspoň na jeden trénink dostali na hlavní halu. Ta vypadá s těmi novými mantinely a plexiskly opravdu krásně. Bohužel, situace je jaká je a rozhodně to pro nás nebude alibi při případném neúspěchu.

Začínáte už v sobotu, na co byste pozval diváky? Jakou hrou se chcete prezentovat?
My vždycky říkáme, že naší identitou je rychlý a fyzická hra s kontrolou kotouče. To jsou aspekty, které chceme, aby byly na naší hře patrné. Ale jak už jsem zmínil, to předzávodní období bylo velmi specifické a já ve hře vidím ještě velké nedostatky. Ale můžu slíbit, že naplno odpracujeme každou minutu utkání. Mužstvo na ledě nechá vše, co bude v jeho silách a uvidíme, na co to bude stačit.

Kapitán Botoš: Sezony se už nemůžeme dočkat

Do nové sezony s novým kapitánem. Ten loňský, útočník Lukáš Adámek, totiž už ukončil juniorskou kariéru. Nově zvoleným mužem s céčkem je forvard Jan Botoš, za asistenty bude mít Robina Sapouška a Ondřeje Dorota.

Honzo, jak už se v kabině těšíte na start nové sezony?
Těšíme se hodně. Dlouho jsme se na to připravovali a už se nemůžeme dočkat.

Na úvod Vás čeká východočeský dvojboj, Hradec a Pardubice. Jak těžké to budou zápasy?
Oba týmy jsou velice kvalitní. Hrajeme doma, na nové hale letos vůbec poprvé, takže to i pro nás bude novinka. Nebudeme se na to ale vymlouvat.

V přípravě se Vám dařilo se střídavými úspěchy…
Myslím si, že výsledky úplně nehrají roli v přípravném období. Hlavní bylo, abychom se s klukama poznali a tým si sedl, a především potrénovali věci, které potřebujeme.

Do sezony jdeš v roli kapitána. Je to pro Tebe poprvé?
Není, už jsem vedl tým v dorostu jednu sezonu. Těším se na to, ale také cítím zodpovědnost. Jsou tu mladí kluci a musím jít příkladem a věřím, že to i se staršími spoluhráči společně zvládneme.