HC Energie Karlovy Vary

Žraloky posílil reprezentační obránce Tomáš Kvoch

K a r l o v y  V a r y - Karlovarský sledge hokejový klub SKV Nowaco Sharks znovu potvrdil, že s rozvojem tohoto sportu pro hendikepované to myslí vážně. Na západ Čech totiž přestoupil Tomáš Kvoch, jeden z nejlepších českých obránců a člen hvězdné sestavy posledního ročníku české sledge hokejové ligy. Na počátku svého působení v karlovarských barvách poskytl pro web HC Energie, která je jedním z mecenášů klubu, předsezónní rozhovor.
Tomáši, vy jste takovým sledge hokejovým světoběžníkem. Kolikátým klubem jsou pro vás Karlovy Vary?
Kolik je u nás v lize klubů... šest? Tak šestý. (pobaveně)

Takže jste hrál všude, kde se dalo.
Ano, chyběly mi jenom Vary. (smích)

A můžete všechny kluby alespoň vyjmenovat, jak šly za sebou?
Začínal jsem ve Zlíně, tam jsem hrál dva roky. Pak se to roztrhlo na tři mužstva, vznikl Český pohár a to jsem hrál v Kolíně. Z Kolína jsem přestoupil do nově vzniklých Budějovic, z Budějovic jsem šel do Olomouce, pak vznikla Sparta a šel jsem tam. No a teď jsem ve Varech.

Na základě čeho jste se rozhodl sem přestoupit?
Rozhodně za partou a pomoct mladým klukům, kteří tu jsou, aby se tady sledge hokej dál vyvíjel. Myslím si, že je tady dobré zázemí i parta.

Má tedy podle vás sledge hokej ve Varech perspektivu?
Věřím tomu. Protože když jsem byl teď ve Spartě, tak tam hráli v podstatě jenom lidi z hostování, ale že by přibývali noví, to ne.

Vy už jste ale v minulosti za Vary nastupoval na některých mezinárodních turnajích. Hrálo to ve vašem přestupu roli?
Určitě. Byl jsem s nimi v Malmö nebo v Amsterdamu. V Amsterdamu jsme vždycky zahráli dobře a předběžně jsme se už o přestupu bavili. A teď jsme to upekli.

Vy už jste to trochu naznačil, ale můžete porovnat své dva poslední kluby, Spartu a Žraloky?
Herně to ve Spartě určitě bylo něco jiného, prakticky celá pětka jsme byli reprezentanti. Tady jsou kromě nich i mladí hráči, takže je tu narozdíl od Sparty větší prostor pro růst.

Teď záludná otázka. V prvním kole budete hrát na Spartě. Jak se tam budete cítit a dáte brankáři Vápenkovi vůbec první gól? Loni ani jednou neinkasoval.
Já se tam budu cítit rozhodně dobře! Hraju teď za Vary a budu se snažit podat co nejlepší výkon.

A vypíšete nějakou prémii?
Stoprocentně vypíšu prémii! To se s mančaftem ještě domluvím před zápasem. Chtěl jsem jim to říct právě až před zápasem, ale teď si to asi přečtou. (smích)

Získal jste už tři české tituly. Je ještě něco, co byste chtěl ve sledge hokeji dokázat?
Mě vyloženě o titul nejde, ale samozřejmě chci pomoct klukům ho získat, aby si taky prožili tu atmosféru. Lidi mi občas říkaji, že jsem "žrout" titulů, ale mě zajímá hlavně parta a růst sledge hokeje. Takže chci, aby se ti mladí kluci ve Varech dál zlepšovali. A samozřejmě bych taky ještě rád něco dokázal s reprezentací.

Na závěr z trochu jiného soudku. Vy jste kdysi byl v televizi, která o vás natočila reportáž. Když se bavím s lidmi o sledge hokeji, tak většinou řeknou "Jo to je ten vlasatej, jak byl v televizi!" Myslíte si, že média mohou podpořit další rozvoj sledge hokeje?
Já si myslím, že stoprocentně. Jako v každém jiném sportu jsou zapotřebí sponzoři, výstroj nebo mezinárodní zápasy, to všechno stojí peníze. Výstroj se opotřebuje, přijdou noví hráči. A medializace může třeba i nějaké sponzory přilákat.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí v Karlových Varech.