HC Energie Karlovy Vary

Kapitán Zaťovič: Byla to jednoznačně neúspěšná sezona

Roli kapitána převzal během sezony útočník Martin Zaťovič. Do Karlových Varů přišel z Přerova jako junior. Klub ho pak dokázal zapracovat do mužského týmu, až se stal jeho tahounem. Osmadvacetiletý Zaťovič se ohlíží za letošní sezonou, ve které jeho tým nedokázal dosáhnout stanoveného cíle, tedy play-off.

Až do posledního zápasu jste byli pod tlakem, zda nebudete hrát baráž. Jak jste to prožívali?
Nebyla to pro nás jednoduchá situace, protože jít do baráže by pro nás mohlo být katastrofální. Jsme rádi, že jsme to nakonec v posledním zápase v Chomutově zvládli.

Říkáte, že by to bylo pro vás katastrofální jít do baráže. Proč si to myslíte?
Když vidím, jak nyní zápasy probíhají, tak týmy z první ligy mohou jen získat a je to pro ně zábava, kdežto extraligové mančaft to uhrát musí. A pokud by se mu to nepovedlo, tak je to pro něj ostuda.

Jak byste se ohlédl za celou sezonou?
Pro varský hokej byla jednoznačně neúspěšná. Za pět minut dvanáct jsme se vyhnuli baráži. K sezoně nejde říct nic dobrého, nic jsme neukázali. Musíme to příští sezonu napravit.

Hráli jste špatně zejména venku, doma se vám celkem dařilo...
Opačný problém jsme měli několik let dozadu, kdy venku jsme hráli dobře a doma špatně. Teď se to nějak otočilo a vůbec nevím, čím to je. Přijeli jsme ven, každou první třetinu jsme prohráli nula tři a bylo po zápase. Nebylo o co bojovat. Nevím, asi jsme měli moc velký respekt z domácího týmu.

Na konci listopadu se zranila opora týmu, Petr Kumstát. Jak moc to ovlivnilo výkony a případně pak i zranění dalších hráčů?
Zranění Petra Kumstáta určitě mělo vliv, protože je to hráč ze špičky extraligy, který umí dát třicet gólů za sezonu. Pokud z týmu vypadne, tak do chybí. Na druhou stranu přišla posila, Jirka Bicek a ten ho zastoupil dobře. Náš problém byl v tom, že jsme neměli více vyrovnaných výkonů. Vždycky jsme odehráli jeden zápas super a pak dva špatně. Zranění také nepomáhají, protože se sestava mění a hráči nejsou sehraní. Sezona ale už od začátku probíhala špatně, ztráceli jsme zbytečně body.

Vedení sáhlo na podzim k výměně trenéra, kdy Vladimíra Kýhose nahradil Richard Žemlička. Jaký to byl pro tým impuls?
Impuls to samozřejmě byl. Zvedla se nálada, na trénincích to bylo lepší. Pak ale přišly smolné porážky, a to nás sráželo dolů. Vždycky je změna trenéra impuls, ale je vidět, že v trenérech to nebylo, že to bylo v hráčích. Dokázali jsme zahrát dobrý zápas pod trenérem Kýhosem i pod Žemličkou, ale pak jsme to nepotvrdili. Chyběla nám nějaká šňůra pěti zápasů, která by nás dostala v tabulce nahoru. To se nám ale nepodařilo.

Další změnou bylo, že jste vystřídal Václava Skuhravého na postu kapitána. Jak jste to vnímal?
Trošku to pro mě bylo překvapení, protože jsem se stal z normálního hráče kapitánem. V kabině se ale žádné velké změny neodehrály. Kostra týmu je daná. Nosil jsem céčko na dresu a občas měl slovo v kabině. Nějaká zásadní změna to ale nebyla.

Kdo určil, že budete kapitánem?
Zavolali si mě manažeři týmu a oznámili mi to.

Smlouvu máte ve Varech ještě na dva roky, takže vás opět uvidíme v karlovarském dresu. Už jste říkal, že příští sezonu budete chtít tu letošní napravit...
To každopádně, protože už nechci opět hrát play-out. Doufejme, že se to povede.

Díky play-out ale máte brzo volno...
Tak to bych raději hrál play-off.

Jak trávíte volno. Chystáte se někam na dovolenou?
Na dovolenou ještě nevím, ale určitě pojedu na týden či dva za rodiči na Moravu. Co jsem zameškal za ty roky, co jsem ve Varech, tak se budu snažit vynahradit a taky si vyčistím hlavu.

Díky za rozhovor!