HC Energie Karlovy Vary

Boj o NHL! Energie má nejvíc prospektů z českých klubů

Ještě před pár lety by málokoho napadlo, že nejkvalitnější mladé talenty vychovávají v Karlových Varech. Čísla ovšem dokazují, že horké prameny nadějným hokejistům svědčí. Také letos se totiž objevilo ve finálním hodnocení NHL Central Scouting hned několik talentovaných energetiků, dokonce nejvíc ze všech českých klubů!

Karlovy Vary, Liberec, Litvínov, Vítkovice. Všechny tyto týmy mají společné jedno - mezi 150 nejperspektivnějšími evropskými bruslaři a 12 gólmany, kteří se dostali do oficiálního žebříčku NHL, můžeme nalézt hned tři jejich zástupce. Energii se to však jako jediné povedlo již potřetí za sebou, za poslední tři roky skauti NHL do svého hodnocení zařadili celkem deset mladých Západočechů. Od roku 2021 žádný jiný tuzemský klub nevychoval více talentovaných hokejistů než Karlovy Vary! Pojďme si představit trojici prospektů, kteří budou dokazovat kvality lázeňské hokejové školy letos.

Jak se bude draftovat?

Letos se volba talentovaných mladíků koná ve středu 28. a čtvrtek 29. června a ve své aréně ji tentokrát hostí Nashville Predators. Každý ze 32 týmů NHL má možnost vybírat sedmkrát, celkem tedy své jméno uslyší 224 hokejistů. Ve středu proběhne první kolo, dalších šest kol pak přijde na řadu ve čtvrtek. Karlovarské fanoušky bude s ohledem na předběžné hodnocení skautů více zajímat právě dění ve čtvrtek 29. června.

Karlovarské naděje

Matteo Kočí

Příběh Mattea Kočího by mohl sloužit jako inspirace pro mnoho mladých hokejistů. Do Karlových Varů se po štaci na východě republiky šikovný obránce vrátil před sezonou 2020/21 a kvůli pandemické situaci odehrál první rok pouze sedm zápasů za dorost. V dalším, už kompletním, ročníku ale ukázal své kvality, coby teprve šestnáctiletý byl brzy převelen do juniorky a dočkal se také patnácti startů za reprezentační sedmnáctku.

V uplynulé sezoně Kočí nasbíral dvacet bodů (7+13) v dresu juniorky a když na Energii padla velká marodka obránců, dostal příležitost i v A-týmu, A té se chopil parádně, nakonec v seniorském hokeji sehrál sedm klání, v nichž zaznamenal dvě asistence a vysloužil si dalších dvacet utkání v reprezentaci a nominaci na mistrovství světa do osmnácti let. Tohoto parádního vzestupu si všimli i za mořem a v oficiálním hodnocení NHL Central Scouting si Matteo Kočí vysloužil 74. místo mezi evropskými bruslaři. Běžně bývá do draftu zvoleno kolem sedmdesáti hráčů působících v Evropě, Kočí tedy má slušnou šanci být vybrán některým týmem NHL.

Matyáš Adámek

Jen o kousek dál, konkrétně na 84. pozici mezi Evropany v poli, najdeme druhého zástupce města horkých pramenů - Matyáše Adámka. Ten přišel na západ Čech ze Vsetína o rok později než Kočí a od samého začátku patří mezi hlavní hvězdy karlovarských mládežnických výběrů. V sezoně 2021/22 už coby sedmnáctiletý nasbíral 21 bodů (10+11) v extralize juniorů a stal se třetím nejproduktivnějším hráčem narozeným v roce 2005 v celé soutěži. Toto pořadí tehdy mimochodem ovládla česká jednička pro nadcházející draft Eduard Šalé. Díky tomuto výkonu si Adámek vysloužil také 22 startů za národní tým do 17 let.

Letos si mladý forvard připsal třicet bodů (9+21) v 51 utkáních za juniorku a představil se také ve třech zápasech seniorského výběru Energie a šesti duelech v dresu Sokolova. K tomu přidal patnáct startů za reprezentační osmnáctku a stejně jako Kočí jej čeká mistrovství osmnáctiletých. Právě výkon na tomto turnaji pravděpodobně rozhodne, zdali se Matyáš Adámek procpe mezi 224 šťastných mladíků, nebo jeho jméno při výběru prospektů nezazní. V tuto chvíli se obě varianty jeví podobně realné. A zámořští skauti u evropských hráčů přikládají juniorským šampionátům velkou váhu.

Adam Dybal

Potřetí za poslední čtyři roky mají Karlovy Vary ve hře o NHL také gólmana. Jan Bednář i Patrik Hamrla draftem prošli úspěšně a docela zajímavou šanci má také Adam Dybal. Ten je již dva roky brankářskou jedničkou mládežnických reprezentačních výběrů, na kontě má devět startů za sedmnáctku v loňské sezoně a osm za osmnáctku letos. Experti NHL ho ohodnotili jako 10. nejlepšího evropského gólmana a povětšinou volba mladíků dopadne šťastně právě pro zhruba deset brankářů působících v Evropě. Dybal má však v rukávu dva trumfy.

Zaprvé je to fakt, že v uplynulém ročníku žádný gólman v tuzemské extralize juniorů nepředváděl lepší výkony než mladý energetik. 94,2% úspěšnost zákroků a průměr 1,85 inkasované branky na zápas jsou v obou případech nejlepší čísla soutěže. A zadruhé, Dybal stejně jako jeho dva karlovarští parťáci míří na světový šampionát kategorie U18, kam ale na rozdíl od něj necestuje jediný tuzemský gólman hodnocený skauty NHL výše - Lukáš Matěcha. V žebříčku talentovaných brankářů se Adam Dybal oproti pořadí z půlky sezony překvapivě propadl o šest pozic, nyní má tedy skvělou příležitost dokázat, že blíže pravdě byli zástupci NHL Central Scouting před několika měsíci, a klidně zabojovat o třetí či čtvrté kolo draftu.