HC Energie Karlovy Vary

Bude šťastný? Energetici míří na pátek třináctého do Budějovic

Po pár dnech zápasového volna vyrážejí karlovarští hokejisté k dalšímu venkovnímu duelu. Tentokrát jsou jejich cílem jižní Čechy, kde se v pátek 13. října poprvé v sezoně utkají s českobudějovickým Motorem. Který z týmů si vytáhne černého Petra a kterému naopak třináctka přinese štěstí, uvidíme od 17:30 hodin.

Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Zdá se, že po loňské ne úplně vydařené sezoně chytají Jihočeši nový dech. Z devíti odehraných zápasů odešli bez bodů pouze ze tří a s patnácti body jsou na pátém místě tabulky. Stejně jako energetikům tak rovněž hráčům Motoru nevyšly poslední dva zápasy. Nejprve jim vítěznou šňůru přetrhli liberečtí Bílí Tygři, kteří brali bod navíc za výhru 4:3 v prodloužení. Stejným skóre skončil i duel Motoru s Litvínovem, jenom s tím rozdílem, že severočeský celek bral všechny body.

Jak už bylo řečeno, loňská sezona Motoru patří k těm, na které je lepší zapomenout. Mimo jiné však měla vliv na některé změny, ke kterým jihočeský klub sáhl. Trenérskou lavičku opustili David Čermák a Roman Fousek. Do pozice nového trenéra Motoru byl jmenován Ladislav Čihák a jeho asistentem se stal Jiří Hanzlík.

Průvan se prohnal i českobudějovickou kabinou. Motor opustili obránci Petr Šenkeřík, Kristofers Bindulis a Stuart Percy. O služby urostlého Kanaďana měl Motor zájem i nadále, ale dohoda nakonec nedopadla. Útočné řady prořídly po odchodu Tomáše Čachotského, Martinse Dzierkalse, Václava Karabáčka, Adama Rašky, Jakuba Strnada, Vojtěcha Tomečka, Zdeňka Doležala a Michala Vondrky, který zatím ještě oficiálně neoznámil konec kariéry.

Na jih Čech naopak zamířili obránci Pavel Pýcha, David Štich, Michal Gulaši, a Milan Doudera. V útoku se činí Kanaďan Brant Harris, Jan Ordoš, Adam Kubík, Martin Beránek a Dominik Simon. Změny se vyhnuly pouze brankovišti, kde jihočeský tým i v této sezoně spoléhá na sehrané duo Dominika Hrachovinu a Jana Strmeně. V záloze je připravený Štěpán Maleček.

Horkou novinkou je návrat odchovance Jáchyma Kondelíka, který se do Motoru vrací po sedmi letech v zámoří, poté co ukončil nováčkovský kontakt s týmem Nashville Predators. Urostlý útočník s týmem neztratil kontakt, neboť s ním v posledních letech absolvoval přípravu. Klub novou posilu oznámil ve čtvrtek 12. října na svém webu.

A na koho by si energetici měli dát pozor? Rozhodně na Adama Kubíka, který je se šesti góly nejlepším střelcem týmu, ale umí i připravit šance pro své spoluhráče. Nejvíc asistencí má Milan Gulaš. To že je platnou posilou ukazuje i Michal Gulaši, který má na svém kontě šestnáct zblokovaných střel a stejný počet hitů.

Z kabiny Energie

Černý víkend za sebou mají i energetici. Ti se nejprve nechali zaskočit týmem Litvínova. Jako by na ledě byl jiný tým než ten, který v předchozích zápasech předváděl pohledný hokej a dostával své soupeře pod tlak. Přes značné množství šancí energetici kotouč do litvínovské branky dostali pouze jednou. Litvínov si tak udržel svoji neporazitelnost a energetici museli kousat první domácí prohru.

Podobný průběh mělo i utkání v Třinci. Tam odjel tým bez několika hráčů včetně Dominika Frodla. Záda Vladislavu Habalovi kryl gólman juniorky Adam Ebenstreit a premiéru v a-týmu Energie si odbyl juniorský útočník Vít Záhejský. Karlovarští střelci se dokázali prosadit pouze jednou.

Každopádně do dalších zápasů je potřeba poučit se z chyb a neúspěch hodit za hlavu. To po zápase potvrdil i Tomáš Rachůnek. „Musíme být důslednější. Nesmí nikdo projet, třinečtí hráči nás tam takhle nepouštěli a my musíme dělat to stejné.“

A kdo bude Jihočechům nejspíše nejvíc zatápět? Co se týče útoku tak Dávid Gríger (4+4) a Tomáš Rachůnek (4+3) jsou v čele týmového bodování. Pozadu nezůstává ani jejich parťák Iikka Kangasniemi (1+6). Tato trojice si opravdu sedla. Na paty jim šlape elitní letka Energie ve složení Jan Hladonik, Jiří Černoch a Ondřej Beránek.

Opravdovým tvrďákem je Ondřej Dlapa, který má v osmi zápasech na kontě už 22 zblokovaných střel, což ho řadí na první místo v týmovém bodování a na třetí v celé extralize. V této dovednosti opět vyniká i karlovarský kapitán Jiří Černoch, který zastavil 14 střel. Po 12 blocích si připsali Lukáš Pulpán a Tomáš Havlín, všichni tak stoprocentně naplňují heslo Naplno a srdcem.