HC Energie Karlovy Vary

Člověk by měl mít odvážné sny, říká Bruk před startem extraligy. Jak hodnotí přípravu?

Už za dva dny vyrazí s Energií do své druhé extraligové sezony. Hlavní trenér David Bruk věří, že jeho tým má na to, aby uspěl.

Pane trenére, máte za sebou sérii přípravných zápasů, během níž jste osm z devíti duelů vyhráli. Jak byste zhodnotil uplynulé období?
Pozitivně. Měli jsme devět kvalitních utkání a ze začátku jsme tým dělili na dvě skupiny. Chtěli jsme vidět nové hráče, a ještě jsme chtěli, aby v prvních čtyřech zápasech byl velký kondiční aspekt, takže jsme hráli na tři útoky a šest obránců v těch prvních čtyřech utkáních. Od pátého zápasu jsme se snažili tým stabilizovat a pracovat na systémových věcech a sbírali jsme určitá data. Potřebovali jsme si nějaké věci vyzkoušet a ověřit, takže si myslím, že na to nám těch devět zápasů stačilo.

Co Vás během přípravy potěšilo? Co naopak radost nepřineslo?
V této fázi přípravy musím říct, že byly pozitivní věci, kdy jsme, vyjma utkání s Kladnem, neměli zraněné hráče. Zmiňovaný zápas se nám z tohohle pohledu nepovedl, protože z utkání nám odstoupili čtyři hráči, což nás velmi mrzelo, ale jinak přípravné období proběhlo podle plánů a bez nějakých velkých komplikací.

V přípravě jste inkasovali minimum branek, co to napovídá směrem k sezoně?
Je velmi pozitivní, že jsme dostali málo branek, ale není to signál k tomu, abychom byli spokojeni s tím, jak nám funguje obrana a obranná činnost a měli nějaké velké oči do ligy. V té obraně byly chyby a musím říct, že kolikrát jsme zbytečně přenesli velikou zodpovědnost na oba brankáře, takže jediné pozitivum je, že jsme nechali naše brankaře parádně rozchytat (úsměv). Je fajn jít do ostrého zápasu s tím, že je nějaký signál, že dostanete málo branek, ale podle toho, co jsme viděli a analyzovali, tak máme v obraně ještě velké rezervy.

Téměř polovinu zápasů jste odehráli v kombinované sestavě s juniory, nebo s hráči partnerského Sokolova. Jak byste hodnotil tento krok a co za ním stálo?
Stály za ním jednoduše dvě věci. Od začátku jsme do toho chtěli dát kondiční aspekt, takže jsme tým rozdělili na dvě skupiny. A druhá věc, chtěli jsme ty hráče vidět, jak se budou chovat v seniorských zápasech, jak hráči z první ligy, tak hráči z juniorky, protože ta sezóna je dlouhá. Je to osmiměsíční maratón, kde se může přihodit cokoliv a my jsme si potřebovali udělat přehled o klucích, kteří když se dostaneme do zdravotních problémů, tak po kom můžeme sáhnout.

Tým přes léto posílil, očekávání budou větší. Cítíte větší tlak?
Tohle bych vzal víc ze široka. Cítím okolo sebe větší optimismus, někdy mi přijde i přehnaný, ale samozřejmě jsem velmi rád, že jsme tým doplnili a trochu posílili a otevřeně říkáme, že chceme hrát v klidnějších vodách a chceme se konečně pokusit prolomit předkolo. Jsem přesvědčen o tom, že člověk by měl mít odvážné sny a plány a chtěli bychom se o to reálně pokusit. Když to vezmu velmi racionálně, ten tým na to má, na druhou stranu slyším kolem sebe, jak jsme strašně posílili, a tak dále.

Jednoznačně jsme posílili na postu brankaře, to je bez debat, tam to není doplnění, nebo výměna gólmanů, tam je to velké posílení. V loňské sezóně jsme měli velmi úzký kádr, takže jsme kádr doplnili a rozšířili jak o mladé hráče, tak velmi dobré hráče z první ligy, u kterých jsme přesvědčení, že mají šanci na extraligu. Měli jsme dva citelné odchody v ofenzivě, tzn. Koblasa, Kohout a sezóna nám teprve řekne, jestli jsme tým doplnili, nebo posílili.

Koblasu jsme udržet chtěli, byl to nejlepší střelec týmu, takže ten odchod je citelný. Uvidíme, jestli ho Lukas Zetterberg dokáže nahradit. Já jsem přesvědčen, že ano. Pak přišel Iikka Kangasniemi, který by nám měl pomoct s ofenzivou, body a s přesilovou hrou, ale teprve čas ukáže, jestli jsme ten tým doplnili, nebo posílili.

Jak noví kluci zapadli do kabiny?
Z mého pohledu úplně perfektně a samozřejmě díky týmu, díky hráčům, kteří jsou jim nápomocni. Já mám radost z toho, jak funguje kabina. Mám pocit, že je velmi zdravá a kluci se chovají skvěle.

Trenérský tým posílil Václav Eismann. Jak máte rozdělené role, co se týče koučování a tréninku?
Je to rozdělené velice jednoduše, Václav Eismann má na starosti hru bez kotouče a v utkání koučuje obránce a já mám na starosti systematiku hry, ofenzivní hru s kotoučem a během zápasu mám řídím útočníky. Vojta Šik sleduje jak systém naší hry, tak systém soupeře a pracuje s hráči individuálně na ledě a podílí se na hodně trénincích. Na starosti má také hru v oslabení.

Jak se těšíte na první zápas sezóny?
Zeptejte se mě v pátek večer. (smích)