HC Energie Karlovy Vary

Další dvojzápas. Energie přivítá Spartu, poté se představí v Chomutově

Energetiky čeká další náročný víkend. V sobotu přivítají na domácím ledě pražskou Spartu, která letos zavítá na karlovarský led poprvé. Neuběhne ani čtyřiadvacet hodin od skončení střetnutí se Spartou a Energie bude cestovat do Chomutova. Oba zápasy mají svůj začátek naplánován na 15:30.
Textové přenosy: Sparta | Chomutov
Kde sledovat: Video přenos | Stories
Vstupenky: Sparta

O soupeřích

Sparta

Sparta nezažila příliš povedený listopad. Pražané vyhráli z šesti zápasů pouze dva, přičemž jen jediný za plný počet bodů, když 4:0 přehráli Zlín. Na nepříznivé výkony zareagovalo vedení výměnou s Vítkovicemi. Do hlavního města se stěhoval Švéd Erik de la Rose, opačným směrem pak putoval Blaž Gregorc. Ačkoliv mají sparťané za sebou nepovedené období, v tabulce se drží stále vysoko. Na pátém místě s šestatřiceti body však nemají moc pohodlí, na záda jim totiž dýchá Olomouc, Brno či Zlín. S Energií se Sparta letos již jednou, a to v desátém kole, kdy na ledě O2 Areny zvítězil poměrem 5:2 celek z hlavního města. Nejproduktivnějším hráčem v rudém je s osmnácti kanadskými body forvard Petr Vrána.

Chomutov

Piráti jsou na tom v tabulce hůře než Sparta, paradoxně však zažili úspěšnější listopad. Vše to bezesporu začalo příchodem nového maskovaného muže - Justina Peterse. Kanadský gólman odchytal šest zápasů, po kterých má 93,17% úspěšnost zákroků. S Petersem v zádech vyhráli Piráti dvě klání, další čtyři pak prohráli. V extraligové tabulce najdeme Chomutov stále na samém chvostu se sedmnácti body a ztrátou čtyř bodů na třináctou příčku. V útoku je třeba vypíchnout akvizici v podobě finského útočníka Masi Marjamäkiho, jenž na sever přišel v průběhu sezony a od svého příchodu přispívá svými body ofenzívě. Za patnáct utkání zaznamenal pět branek a čtyři asistence.

Sbírka

Během sobotního utkání se Spartou můžete přispívat na opuštěné děti, přispět můžete pomocí finančního příspěvku nebo po domluvě s organizátory zakoupením konkrétního dárku. Více info v článku.

Sestavy z předešlého utkání

Sparta Praha: Machovský – Piskáček (A), Delisle, Voráček, Blain, Dvořák, de la Rose, M. Jandus – Forman, Sill, Jarůšek – Kudrna, Vrána (C), Buchtele – Rousek, Pech (A), Kumstát – Beran, Pšenička, Dvořáček.
Piráti Chomutov: Peters (Š. Lukeš) – Jank, Flemming, Dietz, Knot, Trefný, Valach, Váchal – Sklenář, V. Růžička, T. Svoboda – Tomica, Klhůfek, Duda – Marjamäki, Vantuch, J. Stránský – Koblasa, Hanták, J. Havel.
HC Energie: F. Novotný (Kuchař) – Plutnar, Šenkeřík, Kovačevič, Podlipnik, Sičák (A), Kozák, M. Rohan – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, R. Vlach, O. Beránek – Stloukal, Skuhravý (C), Gorčík – Lapšanský, Balán (A), Kohout.

Ve formě

Sparta

Pražané se chtěj9 co nejdříve opět vrátit do pohody. Pomáhá k tomu i Jan Buchtele, jenž vstřelil za poslední tři zápasy dva góly. Sparta však potřebuje víc.

Chomutov

Útočník Jakub Sklenář se střelecky chytá, v posledních dvou zápasech totiž dokázal skórovat. V obou zápasech navíc bodovali Vladimír Růžička i Tomáš Svoboda.

Karlovy Vary

První karlovarská lajna minulý týden řádila. Gríger, Flek, Rachůnek, Šenkeřík a Plutnar zaznamenali proti Brnu a Vítkovicím dohromady dvanáct kanadských bodů.

Historické okénko

Se Spartou sehrají energetici již 96. zápas. Nejvyšší vítězství Sparty činí výsledek 11:0 z listopadu 2013. Karlovy Vary pak svou nejvyšší výhru proti Pražanům zaznamenaly v lednu 2003 poměrem 4:0.
S Chomutovem sehráli Západočeši 76 utkání s bilancí 27 výher, 3 remíz a 46 proher. Nejvyšší výhru zaznamenal Chomutov v sezoně 84/85, tehdy porazil Karlovy Vary, ještě ve 2. lize, poměrem 15:1. Karlovarský celek na vendetu nečekal dlouho, v té stejné soutěži v sezoně 91/92 zvítězili poměrem 10:4.

Proti svým

V sobotu přicestuje na západ Čech hned pětice hráčů, kteří dříve působili v Energii. Petra Kumstáta s Lukášem Pechem ani netřeba představovat, společně s nimi pak na soupisce Sparty najdeme ještě Davida Honzíka s Tomášem Dvořákem. V mládeži Energie navíc před časem působil i útočník Matěj Beran. Stejný počet energetiků má za sebou štaci v hlavním městě. Jedná se o Filipa Novotného, Vladimíra Sičáka, Adama Lapšanského a Tomáše Rachůnka. V neděli pak proti svému bývalému působišti nastoupí chomutovští Radek Duda a Petr Koblasa. V Chomutově pak působil i Adam Lapšanský.

Před víkendem s asistentem trenéra

„Čeká nás další náročný víkend, další dvojzápas. Myslím, že ten první jsme zvládli v rámci možností slušně a doufám, že se s tím zase dokážeme porvat,“ říká na úvod Tomáš Mariška. „V sobotu nás čeká tým z vrchních pater tabulky, který má samozřejmě nejvyšší ambice a velkou kvalitu, takže ten samý typ celku, se kterým jsme se v posledních zápasech potkávali.“ Přesto mají Karlovy Vary jednu silnou zbraň - domácí prostředí. „Myslím si, že v domácím prostředí se nám teď daří hrát. Ať už pěkný, divácky atraktivní hokej, tak i poměrně účelný. Podařilo se nám doma získat dost bodů, na což budeme chtít samozřejmě navázat,“ hlásí Mariška. S vaší podporou to půjde lépe, navíc se rozhodně máte na co těšit. „Chci diváky pozvat na ofenzivní hokej z obou stran, ve kterém samozřejmě budeme chtít získat co nejvíce bodů,“ burcuje asistent trenéra.

V neděli pak čeká energetiky přesun do Chomutova. „Co se týče nedělního zápasu, tam nás čeká souboj s Chomutovem. Ten bude velmi důležitý zejména s ohledem na postavení v tabulce,“ tuší Mariška. Ačkoliv se Piráti nachází dole v tabulce, není možné je podcenit. „Chomutov bude hrát doma, navíc v poslední době se zlepšeným výkonem. Velmi nepříjemný soupeř, těžké utkání, navíc druhé ve dvou dnech... Budeme se na to snažit připravit co nejlépe a zvládnout to minimálně tak, jako minulý víkend,“ hlásí na závěr Tomáš Mariška.

Statistiky soupeřů

HC Sparta Praha
Utkání v extralize 23 - 9 - 4 - 1 - 9 - 67:62 - 36 b
Průběžné umístění
5. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost žádná data
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Petr Vrána 23 6 12 18
2. Andrej Kudrna 23 6 10 16
3. Lukáš Pech 22 6 9 15
4. Jeremie Blain 23 6 8 14
5. Miroslav Forman 21 5 9 14
Nejlepší střelec Petr Vrána, Andrej Kudrna, Lukáš Pech, Jeremie Blain, Jan Buchtele - 6 branek
Nejlepší nahrávač Petr Vrána - 12 asistencí
Nejlepší v +/- Robert Říčka - +11 bodů
Nejtrestanější hráč Jan Košťálek - 36 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Matěj Machovský 22 92,46 % 2,41 3
2. David Honzík 4 86,54 % 3,47 0
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
52 % 44 % 60 % 33 %
36 b 16 b 20 b 10 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
66 % 33 % -- --
26 b 10 b -- --
Piráti Chomutov
Utkání v extralize 21 - 5 - 0 - 2 - 14 - 48:68 - 17 b
Průběžné umístění
14. místo
10.
6.
Průměrná návštěvnost žádná data
Nejproduktivnější hráči
Jméno Z G A B
1. Vladimír Růžička 21 6 12 18
2. Ronald Knot 20 4 6 10
3. Jan Stránský 21 4 6 10
4. Masi Marjamäki 15 5 4 9
5. Radek Duda 14 3 4 7
Nejlepší střelec Vladimír Růžička - 6 branek
Nejlepší nahrávač Vladimír Růžička - 12 asistencí
Nejlepší v +/- Brett Flemming - +6 bodů
Nejtrestanější hráč Bohumil Jank - 30 TM
Brankáři
Jméno ZPočet odchytaných zápasů Úsp.Procentuální úspěšnost zákroků G/ZPrůměr obdržených branek na zápas SOPočet vychytaných čistých kont
1. Štěpán Lukeš 12 87,29 % 3,50 0
2. Justin Peters 6 93,17 % 1,82 1
3. Aleš Stezka 5 83,33 % 3,83 0
4. Tadeáš Dvořák 1 60,00 % 9,23 0
Úspěšnost přesilovek --,- % (--. místo v extralize)
Úspěšnost oslabení --,- % (--. místo v extralize)
Bodový zisk
Vše Doma Venku Posl. 10 záp.
26 % 42 % 10 % 36 %
17 b 14 b 3 b 11 b
I. II. III. IV.Zisky po čtvrtinách základní části
23 % 33 % -- --
9 b 8 b -- --

Poslední utkání

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec1:3 (1:1, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 10. Buchtele (Kudrna, Piskáček) – 3. Roth, 54. Růžička (Hrňa, Krajíček), 60. Adamský (Dravecký). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Lučan, Pešek. Vyloučení: 8:9, navíc Sill (SPA) a Marcinko (TRI) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 589. Střely na branku: 26:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3. Nejlepší hráči utkání: Jan Piskáček - Martin Růžička.

BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov3:1 (0:1, 2:0, 1:0)