HC Energie Karlovy Vary

David Kaše: Díky všem Varákům!

Konec jedné krátké kapitoly. David Kaše se po své karlovarské štaci stěhuje zpět do zámoří, v organizaci Philadelphie bude bojovat o místo v nejlepší hokejové lize světa. Připravili jsme pro vás s produktivním útočníkem obsáhlý rozhovor před jeho odletem.

Davide, opouštíte Karlovy Vary. Jak se za tímto angažmá ohlížíte?
V první řadě bych hlavně chtěl poděkovat celému týmu za to, že jsem tu mohl být a hrát tu. Doufám, že jsem nějak i pomohl a naplnil jsem očekávání trenérů i manažerů a doufám i fanoušků. Je mi líto, že se fanoušci nemohli dostat na naše zápasy, ale věřím, že to všechno ještě přijde. I za tu podporu na sociálních sítích bych jim chtěl poděkovat. Hlavně ať kluky ženou dále, podporují je. Jediné, co mě mrzí, že odcházím, když se nám bohužel posledních pár zápasů nedařilo. Bylo by samozřejmě lepší, kdybych odcházel za situace, že bychom poslední zápasy zvládli. Věřím ale, že kluci dostanou nový impulz a zase se to obrátí na naší stranu a začne se zase vyhrávat.

Co vám západočeské působení dalo?
Hlavně to, že jsem dostal velký prostor poprvé v životě v extralize. Byl jsem na pozici toho, kdo by měl ty zápasy rozhodovat. Jsem za to hodně vděčný a tenhle začátek mi hodně pomohl.

TELH 2020/21
David Kaše
útočník
Z 27
G 6
A 19
+/- +1

Jste spokojený, že jste se před startem zámořské ligy rozhodl rozehrát se právě v extralize?
Určitě. Já si myslím, že někdy jsou někteří lidé až moc kritičtí k extralize. Má to dobrou úroveň. Když to srovnám s působením ve Švédsku, tak se sice hraje všude jiný hokej, ale rozhodně v tom nevidím rozdíly, které v tom někteří dělají. Má to kvalitu a jde to vidět i na výsledcích, když se například vloni hrála Champions Hockey League. Tahle liga kvalitu má a dost mi to pomohlo

Odcházíte jako nejproduktivnější hráč týmu. Jak jste spokojen s individuálním počínáním?
Co se týče individuální stránky, tak to samozřejmě mohlo být i lepší, ale myslím si, že se sebou můžu být na druhou stranu i spokojený, abych na sebe nebyl jen kritický. Myslím, že jsem tu odvedl kus dobré práce a co jsem se bavil s trenéry, tak byli spokojení. Až na ty poslední zápasy, co se nám týmově nedařily, tak za mě velká spokojenost.

Máte i nějakou zpětnou vazbu ze zámoří?
Ještě jsme řešili a zvažovali, zda nezůstat tady, jestli by to nějak nešlo. Řešili jsme to s agentem, ale Philadelphia jasně řekla, že chtějí, abych se vrátil zpátky. Mají na to právo a jednoznačně přednost. Ta hlavní smlouva je s nimi, takže plním smlouvu a jdu bojovat do Ameriky.

Máte nějaký zážitek z působení v Energii, který vám utkvěl v paměti?
Z té půlky sezony tu mám hodně zážitků i z tréninků. Musím říct, že parta tady byla suprová, v týmu byla dobrá atmosféra, žádný stres. Vtípky padaly pořád. Samozřejmě nejlepší momenty byly, když se vyhrávalo. Hlavně když naše lajna dávala góly, měli jsme tam i nějaké povedené akce. Extra jeden nemám, bylo jich více.

Získaly ve vás Karlovy Vary fanouška? Budete sledovat v zámoří výsledky?
Určitě tuhle sezonu budu kluky sledovat, jak se jim bude dařit dál. Doufám, že to zlomí hned proti Zlínu a tam se to otočí všechno k nám a začne se zase vyhrávat, aby mohla být zase lepší atmosféra v týmu, než je teď. Určitě budu sledovat a držet jim palce.

Pakliže by před další sezonou byla možnost připravovat se tady v létě, zvažoval byste to?
Samozřejmě. Bavil jsem se s trenéry a ti mi dveře otevřeli zpátky, že klidně mohu přijet i trénovat. Za to jsem hrozně rád, je to parádní. Když to nebude vadit ani manažerům a vedení nahoře, tak budu rád, když tu budu moct trénovat.

Jak náročná bude ta zpětná adaptace na zámořské kluziště?
Uvidíme. V sobotu odlétám, pak budu snad sedm, osm dní v karanténě, takže se budu snažit se udržovat, abych šel do kempu připravený. Doufám, že to nebude velký skok, věřím, že ne. Je dobře, že mám hodně nahráno a měl jsem vysoká ice time, za to jsem hrozně rád. Takový rozdíl to nebude, možná to bude jen trošku rychlejší a splašenější, budu muset dávat puky rychleji od sebe. Uvidíme při prvním utkání.

Máte informace o tom, jakou roli v AHL dostanete?
Informace zatím žádné nemám. Uvidíme, jak to poskládají trenéři na kempu a s jakou vizí do té sezony půjdou, jelikož bychom měli hrát jenom proti trojici soupeřů, naše skupina by měla mít jen čtyři týmy. Měli bychom hrát snad patnáctkrát s jedním týmem, čtrnáctkrát a dvanáctkrát s dalšími dvěma. Bude to hodně zajímavé, protože budeme hrát osmatřicet utkání pouze se třemi soupeři. Jsem na to hrozně zvědavý. Těším se na to, je dobré, že se můžu vrátit zase zpátky a bojovat o tu nejlepší ligu na světě. Doufám, že budu mít formu a bude se mi dařit.

Flyers neměli na papíře nejsilnější mužstvo, nicméně mladí hráči se dokázali skvěle zapracovat a teď patří mezi elitu ligy. Jak konkurenci v týmu vidíte vy?
Když už jsem přišel na první rozvojový kemp, tak postupně po těch letech teď je Philadelphia mezi nejlepšími v NHL, kteří mají takové mladé hráče. Mají mladé hráče, kteří už jsou vyhraní, mají hodně zápasů v lize. Obrovská výhoda pro Philadelphii, pro mě možná trochu nevýhoda, ale prostě se o to musím porvat a ukázat, co ve mně je a uvidíme, jestli to bude stačit nebo ne.

Jak probíhala komunikace před kempem prvního týmu? Dostal jste pozvánku do kempu? Pokud ne, tak mrzelo vás to?
Tohle všechno jsem nějak neřešil, řešil jsem sezonu tady. Tohle všechno šlo mimo mě. Agent mi dával nějaké zprávy co a jak. Co tak říkal, tak si mysleli, že je pro mě lepší, abych hrál tady, když jsem měl parádní ice time. Byli i spokojení, jak jsem hrál. Pro mě to bylo trošku zklamání, protože jsem se do kempu nedostal, ale zase na druhou stranu jsem byl rád, že jsem měl kde hrát a dostával jsem pořádný prostor.

Nově mají všechna mužstva NHL taxi squad, tedy zdravé cestující náhradníky. Je vaším cílem dostat se alespoň do tohoto výběru, nebo bude lepší hrát pravidelně na farmě?
Když vás povolají nahoru, tak je to to nejlepší, co může být. I když jste náhradník nahoře, tak jste pořád ten první, který jde do hry v případě nějakého zranění. Myslím, že ta situace pro mě nebude vůbec jednoduchá, nejdříve se musím dobře ukázat na farmě a mít dobré zápasy tam, abych vůbec tu pozvánku nahoru dostal. Přijdou tam hráči z kempu a já s nimi budu bojovat o místo nahoře. Uvidíme samozřejmě, jak se k tomu postaví i trenéři, komu dají jaké pozice a jak ho budou vytěžovat. Z mé strany se na farmě nebude hrát de facto o nic, protože tam není žádné play-off. Bude se hrát hlavně proto, aby se každý pokusil prokousat nahoru.

Na kdyby se nehraje, nicméně nepřijde vám, že vaší nadějně rozjetou zámořskou kariéru dost zabrzdil covid a nebýt pandemie, mohl byste mít už třeba i pozici v National Hockey League?
Nad tím asi nějak nepřemýšlím. Beru, co je. Žiju tou přítomností, prostě co mi do té cesty přijde... Přišlo to všem. Co má být, to tak má být. Prostě se o to musím rvát. Ta cesta nahoru není jednoduchá, takže prostě budu bojovat a uvidíme, jestli to vyjde.

Do zámoří odlétá také Jakub Lauko. Bude ta rivalita mezi vámi teď o něco větší?
Asi vůbec, to si nemyslím. On bude hrát tu svojí skupinu, oni dokonce hrají jen se dvěma týmy, měl by hrát méně zápasů. Ani se spolu nesetkáme. Samozřejmě mu přeji, aby se mu dařilo a měl dobrou sezonu, protože minulý rok byl hodně zraněný. Doufám, že se pořádně ukáže. Má tu výhodu, že má ještě rok navíc oproti mně.

Potkat se ale můžete v NHL, kde vaše kluby nastupují ve stejné divizi...
Když se nám oběma bude hodně rychle dařit, tak je to reálné (smích). Uvidíme, byla by pecka, kdyby aspoň jeden z nás se tam dostal. Jak říkám, je to teď ale těžká cesta. Myslím, že už mají v hlavě i nějaké lajny navíc, které hráče by tam dali. Bude třeba na farmě hodně překvapit.

Oba týmy navíc čeká mimořádný zápas pod otevřeným nebem na jezeře Tahoe...
To bych si samozřejmě chtěl zkusit. Je to něco, co by chtěl hrát každý, stejně jako je Winter Classic, alespoň jednou za život. Navíc je tam motivace, že to je proti Bostonu, kde hraje brácha. Je to obrovská motivace. Musím hlavně hrát dobře na farmě a uvidíme, jak to bude dál.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí na cestě za snem!
Taky děkuji a zdravím všechny fanoušky. Díky všem Varákům, díky za tu šanci tady. Ať se vám všem tady daří.