HC Energie Karlovy Vary

Děkuji trenérům za šanci v týmu, říká Lapšanský

Adam Lapšanský urputně bojoval o místo v základní sestavě, až se nakonec zapisuje do soupisky jako plnohodnotný hráč. „Do třetice všeho dobrého. Už dvakrát byla možnost, ale nikdy to nedopadlo. Nyní do třetice jsem prvně byl jen na zkoušku, ale jsem rád, že jsem si místo v týmu vybojoval," vypráví svůj boj o místo Lapšanský.

Adame, jak se rodil přestup do karlovarské Energie? Měl jste také jiné nabídky než z Karlových Varů?
Do třetice všeho dobrého. Už dvakrát byla možnost, ale nikdy to nedopadlo. Nyní do třetice jsem prvně byl jen na zkoušku, ale jsem rád, že jsem si místo v týmu vybojoval. Těší mě, že budu opět hrát v české extralize a za Karlovy Vary. Nejvíc chci ale poděkovat trenérům a vedení, že mi dali šanci zabojovat o místo v týmu.

Jste tu zhruba 14 dní, poznal jste své spoluhráče. Jak jste se v mužstvu zabydlel?
Každý vždy na začátku říká, že je v týmu dobrá parta. Jenže tady je to skutečnost. Vládne tu pozitivní energie. Kluci mě suprově přijali mezi sebe. Město je krásné, stadion je pěkný, zkrátka podmínky jsou v Karlových Varech skvělé.

Dokázal byste fanouškům říct, jaký jste typ hráče?
Záleží, jakou budu mít v týmu úlohu. Teď jsem byl spíše hráč do útoku, který dával góly.

Na dresu budete nosit číslo 81, má to pro vás nějaký význam?
Už od svých začátků mezi muži jsem nosil číslo 81. Tenkrát jsem si ho vybral zejména kvůli svém vzoru, kterým byl Marian Hossa. Od té doby mi už zůstalo.

Po angažmá ve Spartě jste na pár let zmizel z české hokejové scény a hrával jste v Německu. Jak na to období vzpomínáte?
Všechno to byly dobré sezony. Dá se vlastně říct, že do minulé sezony jsem působil v reprezentaci. Potom jsem šel do Německa, kde bylo všechno super, vzpomínám na to v dobrém. Ještě ale nejsem tak starý hráč a chtěl jsem se vrátit a dostat se do podvědomí. Jsem proto rád, že mi vyšla právě česká extraliga a že můžu hrát v Karlových Varech. Mohu se opět ukázat v dobrém světle, ať už pro Slovensko, Česko nebo pro reprezentaci.

Nastupoval jste také s bývalými karlovarskými hráči jako je David Zucker nebo Jakub Svoboda, ptal jste se jich na nějaké informace ohledně klubu nebo obecně Karlových Varů?
Moc jsme se o tom nebavili. Říkali, že tu oba dva nastupovali. Od té chvíle jsem se ale na nic víc neptal. Kluci mi akorát pogratulovali, ale to bylo všechno.

Vaše premiéra v zelenobílém dresu byla hodně specifická, do zápasu se Znojmem jste naskočil po osmi hodinách řízení auta. Jaké to pro vás bylo?
Zkouška to nebyla vůbec jednoduchá. Den předem jsem se dozvěděl, že mám přijet do Telče. Jel jsem tedy z Košic a byla to dlouhá cesta. Ihned jsem do toho vběhl. Sice jsem trénoval a připravoval se, ale na ledě jsem byl málo. Během jednoho týdne jsem na ledě byl maximálně třikrát. Těch deset dní, co tu jsem, pro mě byla příprava hodně náročná. Už se do toho ale dostávám a doufám, že do ligy to vyladím.

Je reprezentace motivací do sezony? Přece jen se bude mistrovství světa hrát právě na Slovensku…
Samozřejmě to je motivace, chci ukázat, že na to mám. Hlavně chci ale pomoct týmu, co nejvíce budu moct.

Před lety jste odešel také do zámoří a říkal jste, že to je váš splněný sen. Máte nějaký takový sen do letošní sezony?
Amerika byla velký sen, byly to pěkné chvíle, ale poté přišel trest (Lapšanský dostal čtyřměsíční distance ve slovenské lize - pozn. redakce), což mě trochu přibrzdilo. Mým snem je zůstat v nejvyšších ligách co nejdéle a dostat se zpět do reprezentace.

Díky za rozhovor!