HC Energie Karlovy Vary

Deváťáci odstartují sezonu v derby s Litvínovem

Před koncem prázdnin stihnou extraligu zahájit i karlovarští deváťáci. Jejich prvním soupeřem bude tým Litvínova, s nímž mají energetici zkušenosti již z loňské sezony. V obou týmech, ale došlo k obměně, takže ani jeden z nich neví, co ho v prvním ostrém zápase čeká. Který z celků vstoupí do nové sezony vítězně se dozvíme v pátek 1. září od 16:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Stream

O soupeři

Litvínovští deváťáci se s energetiky potkali v loňské sezoně v pěti utkáních. Jednou v posledním zápase základní části, kdy už karlovarští deváťáci měli jistou účast v extralize devátých tříd. V tomto utkání Energie padla 2:4. Zajímavé je, že jedním ze strůjců litvínovského vítězství byl útočník Michal Kváš (2+1), který aktuálně předvádí své střelecké umění v extraligovém dorostu Energie.

Litvínov, Energie a Piráti Chomutov do nadstavby devátých tříd postoupili se ziskem patnácti bodů.V nadstavbové části Litvínov s Energií sehrál čtyři zápasy, ve kterých si připsal dvě vítězství. Za zmínku stojí, že každý z týmů vždy jednou prohrál a vyhrál na domácím ledě.

V nadstavbě se již chemikům už tak dobře nedařilo a skončili na osmém místě své nadstavbové skupiny opět s patnácti body. Spolu s dalšími jedenácti týmy je tak čekala baráž o účast v extralize. Ze šesti barážových zápasů si litvínovští deváťáci připsali pět výher a se ziskem, opět, patnácti bodů vyhráli svou skupinu a tím si vybojovali extraligovou příslušnost pro nadcházející sezonu.

Z kabiny Energie

Jak bylo řečeno, energetici před posledním kolem základní části měli jistý postup do extraligy. Ve své nadstavbové skupině skončili na třetím místě a dlouho sahali po účasti v play-off, kam postupovali dva nejlepší třetí celky. O naději na postup karlovarští mladíci přišli v posledním utkání, když padli s Mountfieldem HK. Svými výkony si v loňském ročníku extraligy devátých tříd vybojovali celkové deváté místo.

V loňské sezoně byli někteří naši deváťáci členy výběru Karlovarského kraje, který se zúčastnil zimní Olympiády dětí a mládeže v Krkonoších. Ve velmi kvalitní konkurenci si náš výběr vybojoval osmé místo, což bylo dosud nejlepší umístění.

Na konci sezony se se svými svěřenci rozloučil kouč Tomáš Mariška, který odešel na pozici hlavního trenéra A-týmu Baníku Sokolov. Novým trenérem devátých tříd se stal zkušený mládežnický kouč Adam Sýkora, který v loňské sezoně vedl ligový dorost Energie, se kterým si došel pro první místo v soutěži. Na pozicích asistentů trenéra budou působit Tomáš Andrys, Jan Bečka a Roman Pásek.

Ke změně samozřejmě došlo i v týmu. Do extraligového dorostu se přesunuli brankář Martin Psohlavec, obránci Ondřej Bednář, Marek Jílek a Pavel Kůrka a útočníci Marko Michalov, Matyáš Šedivec a Lukáš Slavík. Nováčky v týmu deváťáků jsou Stanislav Rafael Barda, Jakub Staněk, Milan Vaňourek, Adam Zimmermann a Tomáš Suja. Další hráči pak přišli z osmé třídy Energie nebo z klubů v kraji.

Během přípravy byli vybráni nový kapitán a jeho asistenti. Jako kapitán deváťáky povede obránce Marek Kubík, pro kterého je role kapitána premiérou. Poprvé je lídrem týmu i obránce Josef Suchý, který je jedním z nových asistentů a ke své nové roli říká. „Ještě jsem asistent ani kapitán nebyl. Je to pro mě premiéra, ale těším se. Máme dobrou partu, a doufám, že to dotáhneme až do konce.“ To Vojtěch Horáček, druhý z asistentů, už zkušenosti z vedením týmu má. „Ve svém týmu v Tachově jsem dělal kapitána, takže nějaké zkušenosti mám. Půjde nám to s klukama lehce, protože máme dobrou partu.“

Změny v týmu brali v úvahu trenéři při přípravě. V té se deváťákům poměrně dařilo. „Bylo to tak půl na půl. Něco jsme vyhráli a něco prohráli. My jsme ale výsledkům nepřikládali úplně velkou váhu. Chtěli jsme vidět všechny kluky. Někteří dostali víc prostoru, někteří méně. Chtěli jsme mít přehled, abychom mohli poskládat nejlepší možnou sestavu,“ přibližuje průběh přípravy Adam Sýkora a v souvislosti se změnami v týmu dodává. „Právě i z tohoto důvodu jsme měli zápasy už v květnu a červnu.“

Ve zmiňovaném období se deváťáci zúčastnili Jarní ligy v Chomutově, kterou prošli bez ztráty bodu a vybojovali si tak první místo. Kromě domácích Pirátů se utkali také s týmy ETC Crimmitschau a ESV Chemnitz. Přípravu si zpestřili rovněž Billa Cupem v Praze a turnajem v Karlových Varech.

Marek Kubík, na otázku, na kterém turnaji se týmu nejvíce líbilo odpověděl bez zaváhání. „Asi na Billa Cupu. My jsme v Praze spali a tím se nám hodně stmelila parta. Jenom škoda, že nám utekl bronz.“

Během přípravy si svěřenci Adama Sýkory změřili síly s různými soupeři a to i s těmi, s nimiž se běžně nepotkávají. „To ano, vlastně kromě Plzně, jsme měli úplně jiné soupeře, než které máme v extralize. Což byl i cíl, potkat se s týmy, které nemáme v základní skupině,“ vysvětluje kouč deváťáků.

Jak viděli soupeře v přípravě hráči? Proti kterým se jim hrálo dobře, kteří je potrápili a na koho se těší v sezoně? „Docela nám zatápěla Plzeň. S tou jsme ani jednou nevyhráli, ale doufám, že ji příští týden porazíme. Dobře se mi hrálo proti týmům z Německa. Ale vyloženě konkrétního nejlepšího soupeře nemám,“ usmívá se Marek Kubík. Utkání s Plzní vyhlíží i Vojtěch Horáček, „těším se nejvíc na Plzeň, chtěl bych ji porazit.“ Podobně s úsměvem odpovídá i Josef Suchý. „Těším se na Plzeň. Hráli jsme proti ní asi třikrát a nikdy jsme nevyhráli, tak bych je chtěl už porazit. V přípravě se mi hrálo dobře právě proti Plzni, ale i třeba proti týmům z Německa.“

Příprava však nebyla jenom o turnajích. Nechyběla samozřejmě neoblíbená suchá příprava a ani tréninky na ledě. „Myslím si, že to bylo dobré. Pořádně jsme trénovali, ale bylo to fajn,“ ohlíží se za přípravou s úsměvem Vojtěch Horáček. Ve stejném duchu odpovídá rovněž Josef Suchý. „Příprava se mi líbila. Byla sice těžká, ale dalo se to zvládnout a řekl bych, že máme dobrý tým.“

Každopádně příprava je minulostí a první zářijový den čeká naše deváťáky první extraligový duel v němž na svém ledě přivítají deváťáky z Litvínova. „Podle mého názoru jsme už připraveni. Nejen na ten první zápas, ale že to všechno dáme,“ říká s úsměvem Marek Kubík a dodává. „Myslím si, že si věříme a mohli bychom vyhrát.“ Start soutěže vyhlíží i Vojtěch Horáček. „Na sezonu se hodně těším. Doufám, že to s tímto týmem vyhrajeme.“

Úvodní zápasy sezony přinesou deváťákům derby s Litvínovem a Plzní, což jsou zápasy, které bývají vyhrocenější a hraje se také více do těla. „Jsme na to připraveni. Naši trenéři nás na tyto věci dost připravují,“ říká s úsměvem, ale odhodlaně Josef Suchý.

Před deváťáky je sice teprve první utkání, ale trenéři i tým si již v úvodu sezony stanovují cíle, ke kterým pak zápas od zápasu a krůček po krůčku postupují. „První cíl je udělat první čtyřku, protože ta postupuje do nadstavby a má jistotu play-off. To je tedy náš první cíl, udělat play-off a pak se uvidí podle týmu, jak bude vypadat,“ říká Adam Sýkora a dodává.

„Dále bychom rádi předvedli dobrý hokej na Mládežnickém mistrovství krajů, které je třetí týden v lednu. Je to nejprestižnější turnaj v žákovských kategoriích. Startují tam vlastně všichni hráči, kteří jsou potencionálně uchazeči o reprezentaci do 16 let. Takže nás čeká opravdu pěkná sezona, usmívá se trenér deváté třídy Energie.“