HC Energie Karlovy Vary

Dorost obhájil President Cup! Energetici ve finále opět porazili Rigu

Svěřenci Tomáše Andryse a Martina Gombára jsou vítězi letošního President Cupu! V nervy drásajícím finálovém zápase porazili, stejně jako v loňském ročníku, tým HS Riga 3:2 a podruhé v řadě nad hlavu zvedli President Cup. Turnajem navíc prošli bez ztráty bodu. Karlovarský útočník Petr Tomek byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Hoši gratulujeme!

Neděle 6. 8. 2023 | Energetici porazili rigu a jsou vítězi President Cupu!

Energie K. Vary - HS Riga 3:2
Branky a nahrávky: 11. Polis (Grinbergs, Kuzmins), 19. Jelisejevs (Rots) – 22. David Poizl (Tomek, Blažek), 49. Vaníček (Kváš), 59. David Poizl (Tomek)

Do finálového duelu karlovarští mladíci nevstoupili úplně tou správnou nohou. Hned v prvních sekundách to na gólmana Rigy sice zkusil Viktor Wardas, ale jeho blafák mu nevyšel. Nepřesnosti byly vidět v obou týmech a často vedly ke zbytečným vyloučením a postavením mimo hru. Strážce karlovarské branky, Martin Psohlavec, se měl co ohánět a svými zákroky likvidoval šance soupeřů.

Poradil si i s několika úniky. Poprvé zaplul kotouč do karlovarské branky v jedenácté minutě. Karlovarští se snažili o odpověď, ale jejich snahy vycházely naprázdno. V devatenácté minutě navíc inkasovali po druhé. Během první části zápasu to vypadalo jakoby na ledě byl jiný tým než v předchozích zápasech.

To se však po přestávce naštěstí změnilo. Trochu klidu na hokejky energetiků vnesl ve druhé minutě svou trefou kapitán David Poizl, kterého do akce poslali Vlastimil Blažek a Petr Tomek. V páté minutě bylo Martinovi Psohlavcovi pěkně horko. Vypadalo, že má kotouč pod kontrolou, ale ten najednou vyplaval před prázdnou polovinou branky. Tam naštěstí v chumlu hokejek převažovaly ty karlovarské.

Energetici měli problémy se dostat před branku soupeře a když už se jim to povedlo, tak je zrazovala muška. Nejblíže srovnání byl ve třicáté páté minutě Vlastimil Blažek, když rozezvučel tyč u lotyšské branky. Krátce na to si Lukáš Slavík vzal na mušku vzdálenější tyč, ale gólman Rigy kotouč vyrazil. Martin Psohlavec a bránící hráči museli často hasit problémy, které jim lotyšští mladíci působili svými úniky. Ty se ostatně dařily i našim mladíkům, ale ani oni je nedokázali proměnit. Po druhé části utkání tak energetici na svého soupeře měli jedno gólové manko.

Hned v úvodu poslední části zvládli energetici ubránit oslabení a jakmile byli v plném počtu vzali své soupeře pod tlak, ten však brankou neskončil a energetici museli uhánět bránit svou branku. Gól nepadl ani při početní výhodě energetiků, při níž drželi lotyšské mladíky zamčené v jejich pásmu. O srovnávací branku se nakonec postaral ve čtyřicáté deváté minutě střelou pod víko Jonáš Vaníček, poté co mu kotouč předal Michal Kváš.

S ubývajícím časem stoupal tlak energetiků, ale ne a ne vyzrát na pozorného lotyšského gólmana. V čase 58:56 zavládla ve WERK ARENĚ obrovská radost na střídačce Energie, když neprůstřelného gólmana soupeře překonalo duo Petr Tomek a David Poizl. Energetici zvádli i závěrečnou power-play a jsou znovu vítězi President Cupu. Hráčem finálového utkání byl vyhlášen Jonáš Vaníček.

Sobota 5. 8. 2023 | Energetici zvládli bez ztráty bodu i poslední zápasy skupiny a jsou ve finále

Red Bull Salzburg - Energie K. Vary - 1:7
Branky a nahrávky: 41. Koller (Sladkovs) – 4. Dobřemysl (Kožík), 17. Kožík (Dobřemysl), 22. Tomek (Poizl, Blažek), 28. Slavík (Vaníček), 42. Tomek (Slavík), 45. Poizl (Blažek, Kůrka), 57. Blažek (Tomek)

Už od úvodního buly utkání musel být Martin Psohlavec, který v tomto duelu obsadil karlovarskou branku, v pohotovosti. Ruce nahoru vyletěli rakouským mladíkům ve druhé minutě, kdy kotouč letěl do rohu karlovarské svatyně. Martin Psohlavec však instiktivně zareagoval a poskakující kotouč nakonec skončil těsně před brankovou čárou. Odtud ho pohotově vymetl Václav Dobřemysl, který zhruba o dvě minuty později otevřel skóre zápasu, když dostal mezi kruhy nabito od Šimona Kožíka a nastartoval tak další gólovou jízdu Energie.

Stejná dvojice hráčů jako u první branky byla v sedmnácté minutě i u té druhé. Jenom si obrátili role. Nahrával Václav Dobřemysl a rakouského gólmana prostřelil Šimon Kožík. V úvodu prostřední části se o další branku postaralo sehrané trio Vlastimil Blažek, David Poizl a Petr Tomek. S přibývajícím časem rostla frustrace rakouských mladíků, kteří i přes veškerou snahu nedokázali dostat kotouč do branky Energie.

Když už se jim podařilo přejít přes karlovarské obránce, tak kotouč šel mimo branku nebo zasáhl gólman. Pár sekund po jedné takové situaci přidali energetici díky Jonáši Vaníčkovi a Lukáši Slavíkovi další gól. Na ledě to v této části utkání pěkně jiskřilo. I přes početní výhody na obou stranách se už skóre nezměnilo a po druhé třetině energetici vedli 4:0.

Hned v první minutě třetí třetiny přišel Martin Psohlavec o čisté konto. Po rakouské radosti, ale následovala studená sprcha, když po šedesáti dvou sekundách udeřili Lukáš Slavík a Petr Tomek. Nedisciplinovanost soupeře krátce na to potrestal David Poizl, který zakončil kombinaci Vlastimila Blažka a Pavla Kůrky - 6:1. Před polovinou třetiny se zvládli energetici ubránit asi čtyřicet sekund ve třech. O poslední zápis na listině střelců tohoto zápasu se postarali Petr Tomek a Vlastimil Blažek. Hvězdou zápasu byl vyhlášen Martin Psohlavec.

Energie K. Vary - Vítkovice Ridera 10:6
Branky a nahrávky: 8. Wardas (Blažek), 13. Jílek (Dobřemysl), 16. Šedivec (Kožík), 32. Kůrka (Blažek), 38. Jílek (Kůrka), 40. Tomek (Kožík), 48. Šedivec, 48. Blažek (Poizl), 49. Wardas, 56. Šilhan (Kváš) – 10. Mareš (Svozil), 34. Daněk (Zachariasz), 34. Zachariasz, 35. Man, 39. Nazad (Zachariasz), 50. Nazad (Douda)

Skóre v posledním zápase základní skupiny otevřel parádní akcí Viktor Wardas ve vlastním oslabení a za asistenci si další bod připsal Vlastimil Blažek. Pak už utkání nabralo spád, který dosud energetici na turnaji nezažili. Vítkovice ještě před polovinou první části srovnali. Po pár minutách se po přihrávce Václava Dobřemysla prosadil obránce Marek Jílek a vrátil Energii vedení. To po chvilce pojistil Matyáš Šedivec za asistence Šimona Kožíka. Po první třetině byl stav utkání 3:1. Průběh první části ani nenaznačil, co se bude dít ve druhé třetině.

V té padlo dohromady sedm gólů. Nejprve úřadovalo duo Vlastimil Blažek a Pavel Kůrka. Vzápětí ze své branky lovil kotouč Michal Oršulák. Na dostřel jedné branky se vítkovičtí mladíci dostali po šestnácti sekundách. Do dvou minut pak Vítkovičtí ve vlastním oslabení srovnali. Vedení po chvilce Energii vrátil Marek Jílek po nahrávce Pavla Kůrky. Po šedesáti devíti sekundách bylo ale opět srovnáno. V poslední minutě třetiny nezaváhali Filip Kožík a Petr Tomek a tak se do šaten nakonec odcházelo za stavu 6:5.

V kanonádě pokračovali energetici i po přestávce. Do poloviny třetí třetiny lovil gólman Vítkovic ze své branky kotouč hned třikrát. Ve čtyřicáté osmé minutě nejprve skóroval Matyáš Šedivec. Další gól v té samé minutě zvládli přidat Vlastimil Blažek a David Poizl. Na 9:1 skóre zvýšil parádní stahovačkou Viktor Wardas. Svou šestou branku přidali vítkovičtí mladíci krátce před polovinou poslední části. Počet branek Energie na rovných deset zaokrouhlil Šimon Šilhan po pobídce Michala Kváše. Hráčem zápasu byl vyhlášen Marek Jílek.

Tým Energie v posledním utkání základní části zvítězil nad Vítkovicem 10:6 a z prvního místa skupiny postupuje rovnou do finále. To odehraje v neděli s týmem Rigy a půjde tak o opakování loňského finále President Cupu.

Pátek 4. 8. 2023 | Energetici zvítězili v obou svých zápasech a vedou tabulku skupiny B

Energie K. Vary - Mountfield HK - 5:1
Branky a nahrávky: 11. Blažek, 14. Tomek (Blažek), 33. Kůrka (Kváš), 45. Čermák (Vaníček), 54. Dyk – 36. Šichan (Frolík)

K duelu s dorostem Mountfieldu nastoupili energetici hned ráno a už v polovině první třetiny vedli díky střele Vlastimila Blažka. Neuběhly ani čtyři minuty a nováček v týmu dorostu připravil šanci pro Petra Tomka. Vedení na 3:0 vystřelil Pavel Kůrka, který využil nabídku od Michala Kváše.

O čisté konto přišel Michal Oršulák necelých pět minut před koncem druhé třetiny. Karlovarský gólman svůj tým hodně podržel. Tříbrankové vedení týmu v poslední části zápasu vrátil Filip Čermák, kterému sekundoval Jonáš Vaníček a pátá v mini WERK ARENĚ odbila po dorážce Kryštofa Dyka. Nejlepším hráčem zápasu byl za Energii vyhlášen Michal Oršulák.

HC Davos - Energie K. Vary - 1:6
Branky a nahrávky: 24. Steiner (Aebli) – 5. Tomek (Kůrka), 29. Tomek (Dyk, Blažek), 38. Blažek (Poizl, Šilhan), 38. Šedivec (Dobřemysl), 38. Wardas (Slavík), 51. Poizl (Blažek)

Ačkoliv si Martin Psohlavec, který se postavil do branky v utkání proti Davosu, připsal první zákrok už v první minutě. Z gólu se jako první radovali energetici, když početní výhodu využil Petr Tomek po pobídce Pavla Kůrky. K vyrovnání využili švýcarští mladíci v jejím úvodu pětiminutovou přesilovku. Vedení karlovarským mladíkům vrátilo trio Vlastimil Blažek, Kryštof Dyk a Petr Tomek krátce před polovinou zápasu. O vítězství energetiků v podstatě rozhodla třicátá osmá minuta, během které třikrát skórovali.

Nejprve šli do akce Šimon Šilhan, David Poizl a Vlastimil Blažek. Po nich si na švýcarského gólmana vyšlápli Václav Dobřemysl a Matyáš Šedivec. A černou minutu pro Davos zakončil Viktor Wardas po přihrávce Lukáše Slavíka. Karlovarské duo se svou střelou postaralo o výměnu brankářů ve švýcarském týmu. Mašli na výsledku tohoto utkání uvázali v polovině třetí části Vlastimil Blažek a David Poizl. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen Petr Tomek.

Lepší vstup do turnaje si naši mladíci ani nemohli přát, ale teď je důležité, aby se dobře zregenerovali a připravili na sobotní duely se Salzburkem a Vítkovicemi.

Rozpis zápasů Energie pátek 4. srpna 2023:

08:30 Energie K. Vary - Mountfield HK
14:00 HC Davos - Energie K. Vary

Rozpis zápasů Energie sobota 5. srpna 2023:

08:30 Red Bull Salzburg - Energie K. Vary
16:30 Energie K. Vary - Vítkovice Ridera

Soupiska Energie Karlovy Vary:

Brankáři:

Michal Oršulák, Martin Psohlavec.

Obránci:

Timotej Kubizniak, Filip Čermák, Pavel Kůrka, Kryštof Dyk, Ondřej Bednář, Marek Jílek, Oscar Magner, Daniel Postl.

Útočníci:

Viktor Wardas, Jonáš Vaníček, Lukáš Slavík, David Poizl, Petr Tomek, Vlastimil Blažek, Michal Kváš, Šimon Šilhan, Šimon Kožík, Matyáš Šedivec, Václav Dobřemysl.

Skupina A: Oceláři Třinec, Ukrajina U17, Sparta Praha, HS Riga, Slovan Bratislava

Skupina B: Vítkovice Ridera, Red Bull Salzburg, Energie Karlovy Vary, HC Davos, Mountfield HK

Další informace o President Cupu včetně rozpisu zápasů a výsledků naleznete zde.

President Cup můžete sledovat prostřednictvím streamu zde.

Online přenosy naleznete zde.