HC Energie Karlovy Vary

Draft NHL 22: Kulich útočí na 1. kolo, v pořadí i další tři energetici

Jiří Kulich po parádních výkonech na nedávno skončeném MS do 18 let bude v letošním draftu do NHL útočit na 1. kolo. Ve finálním žebříčku Central Scouting zveřejněném ve čtvrtek totiž figuruje mezi hráči v poli působícími v Evropě na 13. místě. V pravidelné volbě talentů budou doufat ve volbu některého z týmů NHL i další tři energetici - útočníci Dominik Rymon (90.), Samuel Šmajda (103.) a Robin Sapoušek (125.).

Letošní draft se uskuteční ve dnech od 7. do 8. července v Bell Center v Montrealu. Favoritem na jedničku letošní volby talentů bude Shane Wright, který ovládl pořadí Severoamerických bruslařů, evropskou část opanoval slovenský talent Juraj Slafkovský, který zazářil za Slovensko na únorové olympiádě.

Karlovarská Energie má v posledních prognózách před draftem opět vícenásobné zastoupení, stejně jako v uplynulém roce, kdy byl ve 3. kole z 83. pozice draftován brankář Patrik Hamrla, kterého si vybral tým Carolina Hurricanes. O rok dříve, v opožděném draftu 2020, uspěl další bývalý gólman Energie, Jan Bednář, kterého si ve 4. kole ze 107. místa vybral Detroit Red Wings.

Žebříček hráčů v poli - Evropa
Žebříček brankářů - Evropa
Žebříček hráčů v poli - Severní Amerika
Žebříček brankářů - Severní Amerika

Profily karlovarských nadějí pro draft

Osmnáctiletý Jiří Kulich má za sebou parádní sezonu, ve které se naplno prosadil do extraligového A-mužstva Energie. V 52 utkáních posbíral 15 bodů (9+6) a pravidelně nastupoval v prvních dvou útočných řadách týmu. Na přelomu roku se zúčastnil nedohraného MS hráčů do 20 let, v minulém týdnu pak zářil na světovém šampionátu hráčů do 18 let, kde byl s 9 góly nejlepším kanonýrem. Do Karlových Varů přišel z organizace Chomutova v průběhu sezony 2020-21, kdy už v 16 letech debutoval v nejvyšší soutěži.

Jen o měsíc a půl mladší karlovarský odchovanec Dominik Rymon strávil převážnou část letošní sezony v karlovarské juniorce, kde byl se 27 góly druhým nejlepším střelcem týmu i přesto, že kvůli zranění musel část sezony vynechat. Rymon debutoval v nejvyšší soutěži stejně jako Kulich v sezoně 2020-21, v letošním ročníku extraligy nastoupil ke třem zápasům, přičemž parádním nájezdem rozhodl o výhře Energie na Kometě. I Rymon se zúčastnil nedávno skončeného MS do 18 let, kde s týmem vybojoval 4. místo.

Další útočník pocházející z karlovarského regionu Samuel Šmajda má za sebou skvělý ročník v extralize juniorů, kde v 48 zápasech nasbíral 52 bodů (28+24) a byl nejlepším střelcem svého týmu. Šikovnému pravákovi jen těsně unikla nominaci na letošní světový šampionát osmnáctek. Šmajda zatím čeká na svou extraligovou premiéru.

Posledním ze čtveřice energetiků umístěném ve finálním předdraftovém žebříčku je další klubový odchovanec Robin Sapoušek. Osmnáctiletého forvarda o ještě lepší sezonu připravilo zranění, kvůli kterému takřka dva měsíce nehrál, i tak si ale vysloužil nominaci na MS do 18 let. Sapoušek má na svém kontě dvě extraligová utkání za Energii ze sezony 2020-21.

Všichni čtyři mladíci se v nejbližších týdnech zapojí do letní přípravy A-mužstva Energie, kde se budou na novou sezonu připravovat pod vedením nového trenérského štábu v čele s Davidem Brukem.