HC Energie Karlovy Vary

Duo energetiků vyráží na kemp gólmanů juniorských reprezentací

Další karlovarští mladíci si řekli o pozornost reprezentačních koučů. Tentokrát o možnost hrát v národních týmech zabojují gólmani Michal Oršulák a Martin Psohlavec, kteří byli pozváni na víkendový kemp reprezentačních brankářů kategorií U16 a U17 v Praze.

Třetí červnový víkend se na stadionu pražské Hvězdy sejde osmnáct mladých gólmanů ročníků 2007 a 2008. Na karlovarské maskované mladíky čeká výborná společnost. V nominaci nechybí zkušení reprezentační gólmani mládežnických kategorií Martin Fajmon (Kometa Brno) a Ondřej Štěbeták (Dukla Jihlava). Proti Martinovi Psohlavcovi pak na Olympiádě dětí a mládeže stál Jan Láryš (Poruba). S většinou pozvaných brankářů se energetici potkali také ve svých soutěžích. Konkurence je opravdu velká, ale i karlovarští mladíci mají rozhodně co předvést.

Michal Oršulák budí u soupeřů respekt nejen svou výškou. V předchozí sezoně za karlovarský dorost chytal ve čtrnácti zápasech, v nichž se dostal na úspěšnost 90,84 % a blýskl se dvěma čistými konty. První čisté konto v dresu Energie si Michal vychytal při svém třetím startu v zápase s chomutovskými Piráty. Druhou nulu zaznamenal v prosincovém zápase se Zlínem.

Michal v předchozí sezoně naskočil i do dvou zápasů v Lize dorostu. Oba zápasy skončily výhrou Energie a pro Michala byly speciální tím, že stál proti týmu Meteor Třemošná, ze kterého před sezonou do Energie přišel. Do hledáčku reprezentačních trenérů se šikovný gólman dostal už v uplynulé sezoně, kdy byl povolán mezi náhradníky v kategorii U16. Nominací na brankářský kemp se opět přiblížil ke splnění reprezentačního snu.

„Těším se hrozně moc, je to poprvé, co budu na reprezentačním kempu delší dobu. Zatím jsem s reprezentací byl jeden den v Sokolově na konci sezony. Je to pro mě první větší zkušenost hlavně s trenéry gólmanů. Budu chtít předvést co nejlepší výkon,“ vyhlíží svůj premiérový reprezentační kemp Michal.

Kromě spoluhráčů se Michal těší i na trenéry. „Určitě si rád poslechnu třeba Michala Neuvirtha, jako bývalého gólmana NHL. To dá člověku vždy něco víc, vlastně všichni trenéři, kteří tam budou mají hodně zkušeností. Znám i Lukáše Mensatora, ke kterému jsem jezdil také na kempy do Varů.“

Pozitivní pro Michala bude jistě také to, že se postaví do branky, i když gólmanský trénink nechybí ani v přípravě, kterou aktuálně energetici absolvují. „My jezdíme ve čtvrtek trénovat na led do Chomutova. Ve středu jsme měli navíc gólmanský trénink s panem Zapletalem,“ říká k letní přípravě Michal, který ví, že se jim dřina v sezoně vrátí. „Příprava je náročná, hlavně nyní, protože potřebujeme zapracovat na fyzičce, abychom v sezoně měli z čeho brát.“

Také Martin Psohlavec zaujal reprezentační trenéry už v uplynulé sezoně, kdy si svými výkony řekl o pozvánku na výběrový kemp projektu Výchova talentované mládeže. Na kempu nominovaní mladíci z celé republiky bojovali o šanci oblékat v příští sezoně reprezentační dres kategorie U16. „Bylo to tam zařízené jako v repre. Skvělý přístup a i trenéři byli super. Měli jsme tam také testy jak hráčské, tak i individuální gólmanské. Bylo to náročné, ale užil jsem si to,“ vzpomíná na výběrový kemp Martin.

Martin je odchovancem Energie, ve které hraje už od přípravky. V předchozí sezoně hájil mladičký gólman branku v týmu deváťáků, kde odchytal dvacet šest zápasů, ve kterých si vychytal dvě čistá konta. Martina však bylo vidět i ve starších kategoriích. V Lize dorostu si vyzkoušel dokonce play-off, kdy v posledním semifinálovém utkání odkráčel z ledu s čistým kontem. Premiéru v Extralize dorostu si Martin užil v utkání se Spartou. Stejně jako ostatní mladí hokejisté, sní i Martin o šanci reprezentovat svou zem a tomuto snu se krůček po krůčku přibližuje.

Jedním z těchto krůčků je právě zmiňovaný brankářský kemp. „Tím, že to je první oficiální reprezentační kemp, tak se těším dost, protože takové kempy nejsou denně,“ usmívá se Martin. „Bude tam jedenáct kluků ročníku 2008, takže se na ně těším a také na trenéry, kteří jsou dobří. Budu se co nejvíc snažit,“ říká usměvavý gólman a dodává. „S klukama se znám ze zápasů deváté třídy nejen s gólmany, ale i s hráči. Těším se i na tu partu.“

Kromě setkání se spoluhráči se nominovaní mladíci potkají i se zkušenými gólmany. Na to se ostatně Martin těší. „Znám se s Lukášem Mensatorem, který v Energii dřív působil a trénoval mě. Bude fajn ho znovu po dlouhé době vidět, tak se musím ukázat,“ směje se mladičký gólman. I přestože energetici jezdí jednou týdně na led, tak pro ně bude příjemné strávit na ledě delší čas. „Kromě suché přípravy jezdíme trénovat do Chomutova, kde máme led a ve středu jsme měli takový individuální gólmanský trénink s panem Zapletalem. Příprava je sice náročná, ale jak jsem viděl rozlosování zápasů, tak nás čeká těžká sezona,“ vyhlíží Martin své působení v dorostu.

Brankářské zkušenosti a možná i fígle budou mladí gólmani získávat nejen mezi sebou, ale hlavně od našich známých brankářů. Kempu se zúčastní Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth, Roman Málek a Marek Schwarz. S nadějnými gólmany budou dále pracovat Petr Přikryl, Vladimír Dohnal, Filip Šindelář, Václav Fürbacher a Lukáš Mensator. Mladé brankářské naděje tak čeká hodně nabitý víkend a získané zkušenosti budou moci uplatnit nejen v reprezentaci, ale i u svých týmů.

Nominace na brankářský kemp

Kategorie U17:

David Skácel (Třinec), Michal Oršulák (Karlovy Vary), Ondřej Štěbeták (Jihlava), Tobias Tvrzník (Sparta Praha), David Höhlig (Hvězda Praha), Jiří Novák (České Budějovice), Martin Fajmon (Kometa Brno).

Kategorie U16:

Sebastian Charvát (Liberec), Matyáš Javorek (Třinec), Jan Kotas (Kometa Brno), Martin Psohlavec (Karlovy Vary), Tomáš Makarius (Pilsen Wolves), Jan Láryš (Poruba), Marek Sklenička (Mladá Boleslav), František Poletín (Slavia Praha), Richard Kocyan (Vsetín), Adam Zavoral (Šumperk), Kryštof Udržal (Litvínov)

Náhradníci:

U17: Štěpán Bogač (SaiPa Lappeenranta, Finsko). U16: Adam Voráček (Kladno), Matyáš Netušil (Pardubice).