HC Energie Karlovy Vary

Energetici budou bojovat v reprezentační dvacítce, osmnáctce a šestnáctce

Do zápasového kolotoče naskočí po sedmnáctce i naše další reprezentační výběry. Dvacítku čeká Turnaj pěti zemí v Chomutově a pro tuto akci si Patrik Augusta z mládeže Energie vybral obránce Ondřeje Dorota a mezi náhradníky byl nominován útočník David Varvařovský. Do Finska vyrazí reprezentační osmnáctka a i David Čermák lovil mezi energetiky a do země tisíce jezer se vydají útočník Jakub Galnor a brankář Adam Ebenstreit. Pro oba karlovarské mladíky půjde o první start v kategorii U18. Do akce vyrazí také šestnáctka, kterou čekají dvojzápasy s reprezentačními výběry Slovenska a Švýcarska. Kouč Milan Razým do svého týmu povolal obránce Pavla Kůrku a útočníky Lukáše Slavíka a Petra Tomka.

Reprezentace do 20 let

Mistrovství světa juniorů se blíží mílovými kroky a reprezentační dvacítku čeká poslední turnaj před přípravným kempem. Od středy 8. listopadu do neděle 12. listopadu se v chomutovské Rocknet areně představí hokejové naděje vesměs z tuzemských soutěží. Dá se říci, že tento turnaj je prubířským kamenem, neboť výběry Finska, Švédska a Švýcarska přijedou s velmi zkušenými hráči. Posledním účastníkem této akce bude slovenský národní tým, ale i jeho trenéři budou mít k dispozici domácí hráče a mladíky hrající v Evropě. Jak Češi tak i Slováci hrající v zámoří budou svými týmy uvolněni až na přípravný kemp před mistrovstvím světa. Vybraní mladíci se sejdou v Chomutově 6. listopadu a k prvnímu duelu nastoupí ve středu 8. listopadu a jejich soupeřem bude výběr Švýcarska.

Za Energii dostal šanci předvést v Chomutově své schopnosti Ondřej Dorot. Urostlý obránce patří k lídrům karlovarské juniorky a právem nosí na svém dresu kapitánské céčko, které převzal po Janu Botošovi. Už v loňské sezoně si Ondra svými výkony získal pozornost trenéra reprezentační dvacítky Radima Rulíka a vysloužil si pozvánku na Turnaj pěti v Ängelholmu. Ve Švédsku si šikovný obránce odbyl reprezentační premiéru a přivezl si bod za asistenci. Před sezonou Ondra podepsal s Energií jednoletý kontrakt s roční opcí, s tím že klub ho bude podporovat i při studiu na vysoké škole. Ondrovi se daří také v letošní sezoně. V devatenácti zápasech nasbíral čtrnáct bodů (8+6). Má za sebou rovněž premiéru v seniorském hokeji, když nastoupil za partnerský Baník Sokolov v duelu s Dynamem Pardubice B. Další zkušenosti v seniorském hokeji Ondra sbíral, když nastupoval za a-tým Energie v přípravných zápasech.

V úvodu letošní sezony odehrál necelé tři zápasy a pak ho na téměř dva měsíce vyřadilo zranění, které utrpěl v Hradci Králové. Prvním zápasem, do něhož po návratu na led naskočil bylo derby s Plzní, ve kterém dvěma góly přispěl k výhře juniorky Energie. Řeč je o útočníkovi Davidovi Varvařovském, který byl nominován mezi náhradníky. David v této sezoně odehrál sedm zápasů a v nich nasbíral už třináct bodů (6+7), což je pouze o deset bodů méně než měl v minulé sezoně. V té obratný útočník sbíral zkušenosti i v seniorském hokeji, když nastoupil v několika zápasech za tým Stadion Cheb. Před letošní sezonou si David zahrál v přípravě za a-tým Energie. Naposledy šikovný útočník zazářil na ledě svého mateřského klubu v Chebu. Do utkání s juniorským týmem Sparty vyjel na led s kapitánským "C" na dresu. I přes zranění v obličeji, které utrpěl v úvodu třetí třetiny, zápas dohrál a gólem v závěru utkání zpečetil výhru juniorky Energie. Pokud by byl David povolán do týmu, šlo by pro něj o premiéru v reprezentačním dresu.

Nominace reprezentační dvacítky

Brankáři:

Michael Schnattinger (Liberec), Jan Kavan (Kometa Brno), Štěpán Vopravil (KooKoo Kouvola, Finsko).

Obránci:

Jakub Dvořák, Tomáš Galvas (oba Liberec), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Adam Jiříček (Plzeň), Matěj Prčík (Vítkovice), Ondřej Dorot (Karlovy Vary), Oliver Samson (Sparta Praha), Dominik Badinka (Malmö, Švédsko).

Útočníci:

Jaromír Pérez Lisa, Lukáš Plos (oba Liberec), Matěj Gardoň (Mladá Boleslav), Matěj Přibyl (Vítkovice), Ondřej Hrabík, David Senčák (oba Sparta Praha), Jonáš Jungwirth (Jihlava), Adam Boltvan (Kometa Brno), Matěj Maštalířský (Litvínov), Miroslav Holinka (Třinec), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Adam Bareš (Pelicans Lahti, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Sebastian Redlich (Södertälje, Švédsko).

Náhradníci:

Obránci: Jakub Koudelka (Pardubice), Matěj Vovsík (Jihlava), Šimon Němec (Mladá Boleslav). Útočníci: Jan Ekrt (Kometa Brno), Jakub Šiler (Plzeň), Michal Tomeček (Olomouc), Matyáš Dědek (Vsetín), David Varvařovský (Karlovy Vary), Jan Gaspar (Södertälje, Švédsko).

Program Turnaje pěti zemí v Chomutově

Středa 8. listopadu:

15:00 Slovensko – Finsko
18:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 9. listopadu:

15:00 Švýcarsko – Švédsko
18:30 Česko – Finsko

Pátek 10. listopadu:

15:00 Finsko – Švýcarsko
18:30 Švédsko – Slovensko

Sobota 11. listopadu:

15:00 Švýcarsko – Slovensko
18:30 Česko – Švédsko

Neděle 12. listopadu:

13:00 Švédsko – Finsko
16:30 Česko – Slovensko

Reprezentace do 18 let

Mistrovství světa osmnáctek je zatím poměrně daleko a David Čermák a jeho tým mají před sebou několik akcí, během kterých mohou sledovat mladé hokejisty, z nichž pak vyberou sestavu na vrcholný podnik sezony. Osmnáctka začátkem listopadu vyrazí na Turnaj pěti zemí ve Finsku. V Hämeenlinnu se sejdou výběry USA, Švédska, Finska a Švýcarska. České mladíky tak čeká náročná zkouška. Navíc někteří se s tak kvalitními soupeři utkají poprvé. Ze stříbrného týmu z Hlinka Gretzky Cupu do Finska odcestuje pouze jedenáct hráčů. Mezi dvanácti hráči, kteří je doplní budou i dva energetici. David Čermák do své družiny povolal brankáře Adama Ebenstreita a útočníka Jakuba Galnora.

Útočník Jakub Galnor přišel do Energie před loňskou sezonou z Přerova. V dresu karlovarského dorostu odehrál třicet čtyři zápasů ve kterých nasbíral čtyřicet čtyři bodů (23+21). Jakub rovněž naskočil i do deseti zápasů za juniorku Energie, do které v letošní sezoně přešel nastálo. Po devatenácti zápasech má na kontě devatenáct bodů (9+10). Svůj první gól v extralize juniorů Jakub vstřelil v domácím zápase se Spartou. A bodoval i v posledním utkání se Spartou, které junioři odehráli v Chebu. K vítězství juniorky Energie Jakub přispěl dvěma body (1+1). I když šikovný útočník patří ke zkušeným reprezentantům, tak za reprezentační osmnáctku nastoupí ve Finsku poprvé.

„Určitě se moc těším. Bude to moje první akce za osmnáctku. Když jsem dostal pozvánku, tak jsem byl hodně rád. Dostal jsem ji v pátek po tréninku, po rozbruslení,“ usmívá se Jakub při vzpomínce, jak se dozvěděl, že byl nominován do týmu a už vážněji dodává. „Budu se snažit předvést ve Finsku co nejlepší výkon.“ Pro týmový úspěch je důležité i to jak si mezi sebou hráči rozumí, to potvrzuje ostatně i Jakub, který se na své spoluhráče těší. „Budu tam mít spoluhráče z Přerova, Davida Svozila, tak na toho se těším, protože jsem ho dlouho neviděl. Jinak tam znám všechny kluky, takže se těším až se zase sejdeme.“

Dalším zkušeným reprezentantem, kterého čeká první start za osmnáctku je brankář Adam Ebenstreit, který v loňské sezoně hájil branku karlovarského dorostu. Odchytal dvacet jedna zápasů a s úspěšností 93,21 % obsadil čtvrté místo v této statistice. V devíti zápasech jistil záda i karlovarským juniorům s úspěšností 90,91 % a připsal si jedno čisté konto. Také Adam v letošní sezoně přešel natrvalo do juniorky, kde má po sedmnácti zápasech úspěšnost 91,99 %. Kvůli zranění Adam naskočil až do posledních dvou zápasů karlovarské juniorky před reprezentační pauzou, ale na jeho výkonu to nebylo znát. Svými výkony přispěl k bodovému zisku z obou duelů a nemalou měrou se podepsal pod sobotní vítězství nad Spartou. Z Chebu Adam Ebenstreit a Jakub Galnor zamířili rovnou do Slaného, kde měli nominovaní hráči sraz.

Vybraní hráči a trenéři se sešli v sobotu 4. listopadu ve Slaném a na místním zimním stadionu budou trénovat do pondělí. V úterý pak vyrazí směr Finsko a první zápas je čeká ve středu 8. listopadu proti výběru Finska. Poslední duel odehrají v neděli 12. listopadu s týmem USA a následující den vyrazí na zpáteční cestu.

Nominace české osmnáctky

Brankáři:

Adam Ebenstreit (Karlovy Vary), Matyáš Mařík (České Budějovice), Lukáš Vilém (Pardubice).

Obránci:

Jan Skok (Plzeň), Adam Martin Hlinský (HV71 Jönköping, Švédsko), Marek Chaloupka (Vítkovice), Adam Král (Liberec), David Svozil (Ilves Tampere, Finsko), Martin Švec (Pardubice), Daniel Prokeš (Litvínov).

Útočníci:

Jakub Galnor (Karlovy Vary), Jan Hurt, Josef Teplý (oba Mladá Boleslav), Matyáš Humeník, Štěpán Hoch (oba České Budějovice), Danny Chludil (Kometa Brno), Oskar Lisler (Linköping, Švédsko), Petr Sikora (Třinec), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Jakub Heš, Martin Vaculík (oba Zlín), Marek Daníček (Sparta Praha), Šimon Pohludka (Pelicans Lahti, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Samuel Kowalczyk, Marek Uherek (oba Zlín), Břetislav Vystrčil (Mora, Švédsko). Obránci: Matyáš Man, Vincent Glos (oba Vítkovice), Alex Kubánek (Pardubice), Jakub Aschenbrenner (Hradec Králové). Útočníci: Vojtěch Aulický (České Budějovice), Lukáš Bošek (Olomouc), Adam Veselský, Jindřich Habermann (oba Kometa Brno), Adam Klimek (Zlín), Daniel Pekař (Liberec).

Program Turnaje pěti zemí ve Finsku

Středa 8. listopadu:

14:00 Švédsko – Švýcarsko (Hämeenlinna)
17:30 Finsko – Česko (Hämeenlinna)

Čtvrtek 9. listopadu:

14:00 Švédsko – USA (Hämeenlinna)
17:30 Finsko – Švýcarsko (Hämeenlinna)

Pátek 10. listopadu:

14:00 Švýcarsko – Česko (Hämeenlinna)
17:30 Finsko – USA (Tampere)

Sobota 11. listopadu:

13:00 Česko – Švédsko (Hämeenlinna)
16:30 Švýcarsko – USA (Hämeenlinna)

Neděle 12. listopadu:

13:00 Finsko – Švédsko (Hämeenlinna)
16:30 USA – Česko (Hämeenlinna)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

Reprezentace do 16 let

Po přípravných utkáních v Rakousku čekají nejmladší reprezentační výběr zápasy s reprezentacemi Slovenska a Švýcarska. Nominovaní hráči se sejdou v Kravařích už v neděli 5. listopadu. Na programu budou mít kromě tréninků a přípravy na zápasy také testy na suchu. První duel odehrají naši reprezentanti 7. listopadu, kdy je na programu federální derby. Do 11. listopadu vyzve šestnáctka každého ze soupeřů dvakrát. Milan Razým se svými kolegy tak budou moci své svěřence sledovat v utkáních se soupeři s nimiž se šestnáctka utká po Vánocích na Turnaji pěti zemí ve Švýcarsku. Milan Razým do týmu povolal tři energetiky. Skutečné reprezentační zápasy si tak zahrají obránce Pavel Kůrka a útočníci Lukáš Slavík a Petr Tomek.

Obránce Pavel Kůrka do Energie přišel v loňské sezoně z Chomutova a byl k vidění nejen v dorostu, ale také v extralize devátých tříd. V obou soutěžích o sobě dával vědět, čímž si vysloužil pozvánku na dubnový kemp projektu Výchova talentované mládeže (VTM) a následně i na přípravné zápasy šestnáctky v Rakousku odkud si Pavel přivezl dva body (1+1). Šikovnému obránci se daří i v extralize dorostu, kde má po šestnácti zápasech na svém kontě deset bodů (2+8).

To že je v týmu dorostu Energie nováčkem by u Petra Tomka málokdo poznal. Mladičký útočník přišel do Energie před sezonou z deváté třídy Komety Brno a mezi energetiky výborně zapadl. Petr se účastnil obou akcí reprezentační šestnáctky a v šesti zápasech si připsal sedm bodů (4+3). V říjnových reprezentačních utkáních byl rovněž asistentem kapitána. Petr boduje i v extralize dorostu. Zatím si v šestnácti zápasech nasbíral třicet jedna bodů (11+20) a vede kanadské bodování extraligy dorostu.

Také útočník Lukáš Slavík přišel v minulé sezoně do Energie z Chomutova. Nastupoval nejen v deváté třídě, ale také v dorostu. I Lukáš zaujal reprezentační trenéry natolik, že byl rovněž pozván dubnový kemp projektu Výchova talentované mládeže (VTM). Byl nominován již na první zápasy v Rakousku, kterých se však ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit. Reprezentační dres si poprvé oblékl až v polovině října, kdy se šestnáctka podruhé vypravila do Rakouska. Lukáš odehrál dva zápasy se ziskem tří bodů (2+1). V letošní sezoně nastupuje za dorost Energie a po šestnácti zápasech se může pochlubit čtrnácti body (6+8).

Nominace české šestnáctky

Brankáři:

Matyáš Javorek (Třinec), František Poletín (Slavia Praha), David Veřmiřovský (Pardubice).

Obránci:

Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Liberec), Karel Studnický (Hradec Králové), Ondřej Ruml (Pardubice), Daniel Skyba (Slavia Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Tadeáš Cífka (Přerov), Pavel Kůrka (Karlovy Vary).

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Liberec), Lukáš Slavík, Petr Tomek (oba Karlovy Vary), Šimon Katolický (Jihlava), Matěj Weiss, Jan Hrček (oba Třinec), Jan Kerbler (Kometa Brno), David Huk (Slavia Praha), Petr Hanyš (Mladá Boleslav), Nikolas Mařík, Martin Hečko (oba České Budějovice), Filip Vlk (Přerov).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Liberec), Jan Láryš (Poruba). Obránci: Vojtěch Hora (Mladá Boleslav), David Zmrhal (Jihlava), Josef Šrámek (České Budějovice), Ben Stefan Reisnecker (Škoda Plzeň). Útočníci: Dominik Krajdl (Liberec), René Řehák, Dominik Řípa (oba Třinec), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Jan Fodor, Jiří Maxa (oba Škoda Plzeň), Vratislav Švejcar (Přerov), Filip Klíma, Jaroslav Vondruška (oba Hradec Králové).

Rozpis zápasů

Úterý 7. listopadu:

19:10 Česko – Slovensko

Středa 8. listopadu:

17:00 Česko – Slovensko

Čtvrtek 9. listopadu:

17:00 Švýcarsko – Slovensko

Pátek 10. listopadu:

17:00 Česko – Švýcarsko

Sobota 11. listopadu:

14:00 Česko – Švýcarsko