HC Energie Karlovy Vary

Energetici hrají o osmičku! Porazí Motor i počtvrté v sezoně?

V posledních dvou duelech energetici padli s lídry tabulky. Podaří se jim vrátit se v zápase s týmem Motoru České Budějovice na vítěznou vlnu a vylepšit si pozici v tabulce v souvislosti s nadcházejícím předkolem play-off? Odpověď se dozvíme v neděli 26. února v 16:20 hodin. Vstupenky je možné zakoupit online nebo přímo na místě. Pokladny budou otevřeny hodinu a půl před zápasem.

Kde utkání sledovat: Online přenos
Vstupenky: Online předprodej

O soupeři

Českobudějovický Motor nezažívá dobrou sezonu, což jistě po zisku bronzových medailí v loňské sezóně málokdo čekal. I když je pravda, že bronzový tým doznal změn. Do sezóny sice Motor vstoupil parádně, ale po šňůře tří výher se týmu přestalo dařit a následovala série porážek. Ta v polovině října vyústila v ultimátum pro hlavního trenéra Jaroslava Modrého pokud tým nezvládne duel v Plzni, bude odvolán. Jihočeši proti Plzni vyhráli a slavili vítězství i v následujícím utkání s třineckými Oceláři. Po těchto výhrách přišly opět prohry, i když ne v tak hrozivé šňůře. Tyto výsledky nakonec vedly koncem prosince k definitivnímu odvolání Jaroslava Modrého z pozice hlavního trenéra.

Nahradil ho asistent trenéra David Čermák, jehož asistenty se stali Roman Fousek a Jiří Novotný, ten se počátkem února stal rovněž sportovním manažerem Motoru. Ani tato změna nepřinesla do kabiny potřebný impuls a pád Motoru tabulkou se aktuálně zastavil na třináctém místě, přičemž má o jeden bod víc než kladenští Rytíři na čtrnácté pozici.

Jihočechům se v této sezoně opravdu lepí smůla na brusle. Ukazuje to i jejich poslední zápas s libereckými Bílými Tygry. Po první třetině vedli hráči Motoru o jeden gól, poté co Petra Kváču překonali Jakub Valský a Martins Dzierkals. Po druhé třetině, kdy skórovali pouze liberečtí, naopak Motor ztrácel jeden gól. Tento rozdíl vyrovnal Milan Gulaš ve druhé minutě poslední třetiny. Dlouho to vypadalo, že zápas neskončí v základní hrací době. Jenomže v čase 58:51 vzaly naděje za své po brance Jana Šíra. V poslední minutě zápasu trenéři Motoru odvolali brankáře a zkoušeli to v šesti, tato početní výhoda byla navíc umocněna v čase 59:23 vyloučením Jana Šíra. Jihočeští střelci nedokázali překonat Petra Kváču a tak zůstali bez bodů a o ty budou chtít zabojovat právě na ledě Energie.

Na koho by si energetici měli dát v nedělním duelu pozor? Nejproduktivnějšími hráči jsou Lukáš Pech, který má 46 bodů (8+38). Ten však v posledním duelu nenastoupil kvůli nemoci. Místo něj na led vyjel sportovní manažer klubu Jiří Novotný. O šest bodů méně má Milan Gulaš (23+17) a na pomyslném třetím místě je Martin Hanzl s 36 body (12+24).

Energetici by se měli v tomto utkání pokud možno držet dál od trestné lavice. Hráči Motoru se totiž mohou chlubit tím, že využili 21,24 % početních výhod. Úspěšnost ubránění oslabení mají aktuálně 80,23%. Nejen touha po zisku bodů na obou stranách, ale i statistické údaje ukazují, že půjde o zajímavý zápas a oba týmy čeká těžký boj.

Z kabiny Energie

Z pátečního duelu s týmem Vítkovic se energetici vrátili s prázdnou. Jejich soupeř měl celý zápas pod kontrolou už od úvodního buly. To ostatně konstatoval v pozápasových ohlasech i David Bruk, trenér Energie. Příliš šťastný nebyl návrat mezi tři tyče pro Vladislava Habala. Ten proti druhému nejlepšímu týmu extraligy nastoupil po skoro měsíční pauze, kdy se léčil se zraněním, které utrpěl koncem ledna v utkání s třineckými Oceláři. Na poslední třetinu ho v brance vystřídal Štěpán Lukeš. Jediný gól Energie vstřelil Dávid Gríger, pro kterého šlo o první zápas po návratu z marodky.

I přes nepříznivý výsledek pátečního duelu mají energetici v kapse postup do předkola play-off. To je skvělý výsledek i v porovnání s předchozí sezonou, kdy o účast v předkole energetici bojovali do poslední chvíle. Na druhou stranu mají všichni hráči a fanoušci jistě v paměti parádní zápas s Litvínovem, v němž si energetici předkolo vybojovali. Vzhledem k tomu s jakými problémy se tým celou sezónu potýká v souvislosti s marodkou, je jistota postupu tři zápasy před koncem základní části velmi potěšující.

Jak už bylo řečeno problémy s chybějícími hráči stále přetrvávají. Do zápasu proti Vítkovicím již nastoupila trojice útočníků Dávid Gríger, Vít Jiskra a Mikko Juusola. Naopak v sestavě chyběli zranění obránci Lukáš Pulpán, Tomáš Bartejs a Michal Plutnar. Do zápasu s Vítkovicemi nezasáhl obránce Ondřej Dlapa, který byl potrestán jednozápasovou stopkou za zákrok na Tomáše Hyku. Důrazný obránce bude bohužel chybět i v utkání proti Motoru, neboť tímto trestem dosáhl čtyřicetibodové hranice z vyšších trestů a tím si vysloužil automatickou stopku na jeden zápas.

Energetici sice po pátečním zápase mají jistou účast v předkole play-off, ale výsledky zbývajících tří zápasů mohou rozhodnout, zda první zápasy předkola odehrají na domácím ledě. To by pro ně vzhledem k podpoře fanoušků v posledních domácích zápasech byla jistě výhoda. Naopak Motor bojuje o vyhnutí se baráži, protože od posledního místa ho dělí pouze jeden bod. Toto vše zaručuje, že v neděli půjde o velmi těžký a napínavý duel a energetikům se podpora fanoušků bude velice hodit. To, že nedělní utkání bude zřejmě jedno z nejtěžších v sezóně si uvědomují i hráči. Zmínil se o tom po zápase s Vítkovicemi útočník Dávid Gríger: „Teď musíme dobře zregenerovat a připravit se v neděli na Budějovice. Hrají o život, takže víme, s čím přijedou a nečeká nás rozhodně nic jednoduchého.“