HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Parádní týden našich gólmanů a nezastavitelný Rymon

Druhý březnový týden je minulostí a my pro vás opět máme přehled, jak se dařilo našim krajánkům. Ti se sice se svými týmy ne vždy radovali z vítězství, ale rozhodně o sobě dávali vědět. Svými výkony nepřestává udivovat Dominik Rymon a zazářili i oba naši gólmani Adam Dybal a Jan Bednář. Pozadu však nezůstávali ani ostatní, a i když třeba nebodovali, tak na ledě byli rozhodně vidět.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

První dva duely minulého týdne odehráli Americans s týmem Syracuse Crunch a hned v prvním utkání potěšili domácí fanoušky výhrou. Lídra konference Americans porazili v letošním roce poprvé. Navíc průběh zápasu byl zajímavý tím, že každá třetina skončila za stavu 1:1 a o výsledku rozhodlo až prodloužení. Jiří Kulich na hostujícího gólmana vyslal čtyři střely. O tom, že šlo o vyrovnaný souboj, svědčí také poměr střel 26:23. Ve druhém vzájemném duelu byl v roli hostitele celek Syracuse Crunch. První dvě třetiny skončily stejně jako v předešlém utkání za stavu 1:1.

O výhře Syracuse Crunch rozhodla třetí třetina, v níž jeho střelci uspěli dvakrát, zatímco Americans neskórovali ani jednou. Týden však Jiří Kulich a jeho spoluhráči zakončili vítězně, když na domácím ledě porazili celek Utica Comets. Jiří asistoval u druhého gólu Americans. Jiří Kulich má po čtyřiceti jedna zápasech na kontě třicet bodů (17+13) a je na pátém místě týmového bodování. Se sedmnácti góly je nejlepším týmovým střelcem. Tým Rochester Americans je se šedesáti dvěma body na třetím místě Severní divize.

8. března 2024

Rochester Americans - Syracuse Crunch 4:3p (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)
Jiří Kulich 4 střely na branku

9. března 2024

Syracuse Crunch - Rochester Americans 4:2 (1:1, 1:1, 0:2)
Jiří Kulich 1 střela na branku

10. března 2024

Rochester Americans - Utica Comets 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Jiří Kulich 0+1, 1 střela na branku

Western Hockey League (WHL)

Matteo Kočí (Kamloops Blazers)

V prvním utkání Blazers hostili lídra konference Portland Winterhawks. Jeho hráči na své hostitele vlétli a v úvodu druhé třetiny vedli 4:0. Blazers začali své manko stahovat, ale ve chvíli kdy se dostali na dostřel jednoho gólu, inkasovali znovu. Necelých pět minut před koncem utkání se opět dostali na dostřel. V čase 58:16 sáhli trenéři ve snaze o srovnání po power-play, ale tento risk Winterhawks potrestali v čase 58:57. Mimochodem 58 bylo i střel, kterým čelil gólman Blazers. Jeho spoluhráči pak na Jana Špunara, který hájil branku Winterhawks, vyslali 27 střel. Pod tři z nich se podepsal Matteo Kočí. Dalším krajánkem, který do tohoto duelu zasáhl byl Marek Alsher, který asistoval u čtvrtého gólu Winterhawks.

V závěru týdne měli Blazers na programu dvojzápas s týmem Kelowna Rockets. Pod jehož výhru se podepsali dva čeští mladíci. Gól a asistenci si připsal Marek Ročák. O gól a tři asistence se postaral Gabriel Szturc, kapitán Rockets, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Druhý vzájemný duel se odehrál na ledě Blazers, kteří tentokrát po první třetině vedli 2:1. Jenomže Rockets svůj náskok stáhli a nakonec zvládli duel obrátit. Matteo Kočí si připsal čtyři gólové šance. Marek Ročák a Gabriel Szturc měli každý jednu asistenci. Matteo Kočí je s patnácti body (5+10) na čtrnáctém místě týmového bodování. Tým Kamloops Blazers je se čtyřiceti šesti body na jedenáctém místě Západní konference a na desáté místo ztrácí pouze bod.

6. března 2024

Kamloops Blazers - Portland Winterhawks 4:6 (0:2, 1:2, 3:2)
Matteo Kočí 3 střely na branku

8. března 2024

Kelowna Rockets - Kamloops Blazers 9:1 (3:0, 2:0, 4:1)
Matteo Kočí 1 střela na branku

9. března 2024

Kamloops Blazers - Vancouver Giants 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Matteo Kočí 4 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Dvojzápas s týmem Victoria Royals měl na programu Dominik Rymon a jeho spoluhráči. Dominik si připsal čtyři střely a ani tentokrát se na ledě nepotkal se svým spoluhráčem z Energie Robinem Sapouškem, který se stále zotavuje ze zranění ramene. Oba energetici se mohli případně pozdravit ve druhém duelu, který se odehrál na ledě Royals. I v tom se z výhry radovali hráči Everett Silvertips. Dominik nejprve hned v první minutě třetí třetiny asistoval u srovnávacího gólu a ani ne po minutě byl autorem vítězného gólu.

Další asistenci si připsal v deváté minutě u čtvrtého gólu a v jedenácté minutě svým druhým gólem v utkání využil početní výhodu. Dominik se tak pod výhru Everettu podepsal čtyřmi body (2+2) a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Dominik Rymon odehrál padesát čtyři zápasů a nasbíral 77 bodů (34+43) a je na druhém místě týmového bodování. Se 34 góly je nejlepším střelcem týmu. Tým Everett Silvertips je s 87 body na třetím místě Západní konference.

8. března 2024

Everett Silvertips - Victoria Royals 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)
Dominik Rymon 4 střely na branku

9. března 2024

Victoria Royals - Everett Silvertips 2:6 (1:1, 1:0, 0:5)
Dominik Rymon 2+2, 5 střel na branku

North American Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Na domácí led se Aberdeen Wings vrátili ve dvojzápase s týmem Bismarck Bobcats a šlo vlastně o souboj mezi druhým a třetím týmem Centrální divize. V prvním utkání se do branky Wings postavil Adam Dybal, který zlikvidoval všech 23 střel a vychytal si tak třetí čisté konto v NAHL. Adam byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Adam Dybal hájil branku Wings i ve druhém zápase a tentokrát si připsal 28 zákroků, ale ani to na výhru nestačilo, neboť jeho spoluhráči hostujícího gólmana překonali pouze jednou. Adam byl v rámci Star of the Week NAHL oceněn za minulý týden čestným uznáním (Honorable Mentions). Adam Dybal odchytal třicet pět zápasů s úspěšností 91,2 %. Tým Aberdeen Wings je s 57 body na třetím místě severní divize.

8. března 2024

Aberdeen Wings - Bismarck Bobcats 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Adam Dybal 23/23

9. března 2024

Aberdeen Wings - Bismarck Bobcats 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)
Adam Dybal 28/32

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi a Filip Krajčík (Vernon Vipers)

První duel minulého týdne Vipers odehráli na ledě týmu Merritt Centennials. Toto utkání bylo zajímavé v tom, že do času 21:13 vstřelili čtyři góli Vipers a od tohoto času čtyřikrát skórovali hráči Merritt Centennials. Utkání tak pokračovalo prodloužením, které v čase 61:09 rozhodl ve prospěch Vipers útočník Owen Kim. Adam Csabi byl u zrodu akce, které skončila třetím gólem Vipers a Filip Krajčík nahrával Hankovi Cleavesovi na čtvrtý gól. Druhý venkovní duel Vipers nevyšel a body zůstaly týmu Trail Smoke Eaters.

Ten svou střeleckou převahu, kdy na brankáře Vipers poslali jeho střelci 48 střel, proměnil v šest gólů a se ztrátou jednoho bodu nyní Vipers šlape na záda v tabulce. Do tohoto utkání nezasáhl Filip Krajčík. Adam Csabi má na kontě třicet dva bodů (19+13) a je na šestém místě týmového bodování a druhý mezi nováčky. s devatenácti góly je druhým nejlepším střelcem týmu. Filip Krajčík odehrál zatím osm zápasů se ziskem tří bodů (1+2). Tým Vernon Vipers je s padesáti sedmi body na čtvrtém místě divize.

8. března 2024

Merritt Centennials - Vernon Vipers 4:5 (0:3, 4:1, 0:0 - 0:1)
Adam Csabi 0+1 Filip Krajčík 0+1

9. března 2024

Trail Smoke Eaters - Vernon Vipers 6:2 (1:0, 3:2, 2:0)

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Oba duely minulého týdne odehrálo Toledo Walleye na domácím ledě. Nejprve se do branky postavil John Lethemon, který pomohl Toledu k výhře nad celkem Cincinnati Cyclones. V utkání s týmem Kalamazoo Wings branku Toleda hájil Jan Bednář, který zastavil třicet ze třiceti jedna střel a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Jan o čisté konto přišel ve dvacáté šesté minutě. V tomto duelu hráči Toleda navíc nastoupili v rámci Rock the Rink Weekend ve speciálních dresech. Jan Bednář odchytal dvacet sedm utkání s úspěšností 89,3 %. Toledo Walley je se sedmdesáti sedmi body na třetím místě Západní konference.

8. března 2024

Toledo Walleye - Cincinnati Cyclones 4:3 (0:2, 2:0, 2:1)
Jan Bednář 0/0

9. března 2024

Toledo Walleye - Kalamazoo Wings 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Jan Bednář 30/31

Junior Women's Hockey League (JWHL)

Lucii Velinskou (Balmoral Hall) a Terezu Maškovou (Northwood School) ve dnech 15. až 17. března čeká JWHL Playoff.