HC Energie Karlovy Vary

Energetici zahájili přípravu na novou extraligovou sezonu

Hokejisté karlovarské Energie se v pondělí dopoledne sešli k prvnímu tréninku nové sezony. Na startu letní přípravy se trenérům Pešoutovi, Mariškovi a Kněžickému hlásily více než tři desítky hráčů, kteří se pod jejich dohledem budou připravovat na nadcházející extraligový ročník. Nechyběly ani posily - obránce Lukáš Pulpán a útočníci Jan Hladonik, Patrik Machač a Tomáš Redlich.

V kulisách atletického stadionu AC Start a za nepříliš pěkného počasí se nově se tvořící A-tým Energie sešel k úvodnímu tréninku letní přípravy. V té čeká na tým, který loni dosáhl znovu po devíti letech na postup do play-off, osm týdnů fyzicky náročných tréninků.

„Jsme rádi, že jsme se konečně mohli vrátit do nějakého tréninkového režimu. Myslím si, že se na něj všichni po tom dlouhém vynuceném tréninku těšili," uvedl ke startu přípravy na suchu asistent trenéra Tomáš Mariška, který přiblížil, co jeho svěřence v následujících dnech a týdnech čeká.

„Máme naplánovaných osm týdnů přípravy s tím, že tento týden chceme, aby se hráči zapracovali a připravili na tu hlavní část přípravy, kterou máme naplánovanou. Tento týden máme naplánované čtyři tréninky, hráčům tak necháme o jeden den delší volno. S tréninkem zaměřeným na sílu a rychlost, na který jsou hráči zvyklí, tak s tím bychom chtěli začít od příštího týdne, kdy už budeme mít k dispozici víc sportovišť. Jako všichni ostatní totiž teď musíme trénovat jen ve skupinách a na venkovních sportovištích,“ uvedl k ne úplně standardnímu startu letní přípravy Mariška.

Tréninky ve skupinách, dodržování rozestupů a přesuny mezi sportovišti s rouškami na ústech, tohle není letní příprava tak, jak jsou na ni hráči zvyklí z předchozích sezon. Omezení číhá na hokejisty Energie takřka na každém kroku.

„Nějakým způsobem se to dotklo úplně všech, ale na druhou stranu my jsme teď měli naplánované volno, takže se nám to v podstatě trefilo do doby posezónní dovolené. Měli jsme naplánovaných osm týdnů přípravy, které bychom teď, pokud se nic nestane, chtěli odtrénovat. Dotklo se nás to spíše jenom po komunikační stránce, kdy nemůžeme trénovat pohromadě. Není to ale takový problém a jsme rádi, že můžeme alespoň v takové omezené formě trénovat,“ odpovídá Pešoutův asistent na otázku, zda aktuální omezení komplikují přípravu jeho týmu.



Ten se znovu sešel takřka po dvou měsících. Hráči v uplynulých dnech čerpali zaslouženou dovolenou, většina z nich už ale začala s tréninkem ještě před oficiálním startem týmové přípravy. I proto se trenéři karlovarského Áčka nemuseli obávat, že by při povinném úvodním vážení některý z hráčů měl zásadnější problém.

„Všichni hráči jsou profesionálové a vědí, že si tu hrají o své postavení v týmu, o své peníze. Za poslední dobu se nám tu podařilo nastavit dobrou pracovní morálku a prostředí, tak si myslím, že v tom problém není. Hráči se každý dle svých možností snažili připravit nejlépe, jak mohli. Teď máme týden na to, abychom zjistili stav hráčů, abychom je zapracovali a od příštího týdne mohli začít s ostrou přípravou,“ říká k otázce individuální přípravy během dovolené Tomáš Mariška.

Toho, stejně jako jeho trenérské kolegy, mohl těšit fakt, že se mu na startu přípravy sešel kádr v takřka stoprocentní zdravotní kondici. „Po zdravotní straně zatím žádné komplikace nemáme, akorát Martin Weinhold je po operaci ramene, ale už z nějakých osmdesáti procent může plnit všechno, má jen drobné úlevy. Ostatní hráči by měli být ve stoprocentním zdravotním stavu,“ dodává závěrem.

Fotogalerie