HC Energie Karlovy Vary

Energie posiluje obranné řady, přichází další lotyšský reprezentant a medailista z MS!

Obrana karlovarské Energie hlásí další nové jméno ve svých řadách. Novým členem sestavy se po Janisu Jaksovi stává další lotyšský reprezentant, obránce Roberts Mamčics, který v Karlových Varech podepsal jednoletý kontrakt!

Devětadvacetiletý rodák z lotyšské Liepajy přichází ze slovenských Nových Zámků, kde strávil poslední dvě sezony. Za ně odehrál celkem 89 soutěžních utkání a v posledním ročníku byl druhým nejproduktivnějším obráncem týmu s 26 body (7+19).

Mamčics má ale také zkušenosti ze švédské nejvyšší soutěže či KHL, ve které nastupoval v dresu Dinama Riga ve čtyřech sezonách, dobře si ho ale mohou pamatovat i fanoušci v Česku, v sezoně 2021/22 totiž hrál extraligu v barvách Zlína.

S lotyšským reprezentantem přichází do karlovarské obrany také jeho výtečné parametry, 196 cm výšky a 105 kilogramů váhy.

„Roberts je hráč s výbornými fyzickými parametry, který preferuje fyzickou hru. Je stabilním členem lotyšské reprezentace a účastníkem několika mistrovství světa a olympijských her. Od jeho posledního působení v České republice udělal velký výkonnostní pokrok, takže dobře zná i české prostředí,“ představuje nejnovější posilu sportovní ředitel Energie Jiří Kalous.

Zkušený lotyšský zadák ale určitě utkvěl v paměti nejen karlovarským fanouškům před rokem, kdy s reprezentací slavně vybojoval bronz na mistrovství světa, kde byl jeho parťákem v obraně i Janis Jaks, nedávno ohlášená posila Energie.

Za národní tým odehrál Mamčics už 55 soutěžních duelů, zahrál si před dvěma lety na zimní olympiádě i posledních třech světových šampionátech, vidět jsme ho tak mohli i letos na šampionátu v Česku.

Po konci dlouhé sezony a dovolené se už Mamčics připravuje na nový ročník doma v Lotyšsku. K týmu by se měl, stejně jako ostatní zahraniční hráči, připojit koncem července se startem přípravy na ledě.

„Jsem nadšený, že se mohu vrátit do české extraligy. Udělám vše, co je v mých silách, abych dosáhl týmových cílů a plánů pro tuto sezónu. Každý trénink i každý zápas chci odvádět co nejlepší výkon a dále posouvat i svou výkonnost. Už se nemůžu dočkat, až poznám své spoluhráče a trenéry, a společně se budeme připravovat na novou sezonu, stejně jako naše fanoušky,“ vyhlíží už setkání s týmem nejnovější posila týmu, obránce Roberts Mamčics a pokračuje.

„O městě jsem slyšel, že je velmi pěkné, s krásnými památkami. Rodiče mé ženy byli v Karlových Varech několikrát a měli na město jen krásné vzpomínky. Věřím, že si ho s manželkou i naším malým jezevčíkem užijeme,“ dodává Mamčics.

Roberts Mamčics (obránce, 6.4.1995)

Lotyšský obránce se narodil v městě Liepaja, kde rovněž udělal své první hokejové krůčky. V tamním Metalurgu si zahrál i za muže, než vyrazil na dva roky do Ruska, kde si zahrál „B“ soutěž karlovarským fanouškům známé MHL.

Mamčics poté zamířil na dvě sezony do Norska, načež se opět vrátil do rodného Lotyšska. Nejprve si zahrál v dresu Liepajy, kde zastával i post asistenta kapitána, posléze i za slavnější Dinamo Riga, které v té době ještě hrálo KHL, v něm vydržel čtyři sezony.

Ročník 2021-22 sice začal v Dinamu, poté už ale zamířil do Česka, kde oblékal dres Zlína, sezonu ale po jasném sestupu Ševců nakonec dohrál ve švédském Linköpingu.

Poslední dvě sezony Mamčics válel na Slovensku v Nových Zámcích, od nové sezony pak bude hájit barvy karlovarské Energie.

Devětadvacetiletý obránce je zkušeným lotyšským reprezentantem. Už v mládí si zahrál na MS do 18 let, od sezony 2017/18 pravidelně nastupuje i za A-tým, s nímž si zahrál i na posledních třech světových šampionátech a olympiádě v roce 2022.