HC Energie Karlovy Vary

Energie v číslech: Kulich překonává hvězdy NHL! Plutnar zase atakuje klubový rekord

Dámy a pánové, Jiří Kulich!

Ještě ani neoslavil osmnácté narozeniny a už by si jeho jméno měla hokejová veřejnost rychle zapamatovat. Talentovaný forvard Jiří Kulich má na svém kontě po dvaceti odehraných duelech hned devět bodů (6+3) a aktuálně okupuje sedmou příčku v bodování Energie. Ovšem mnohem pozoruhodnější je skutečnost, že při zachování současné formy má Kulich najeto na 23 bodů po základní části. A kdyby to skutečně vyšlo, jednalo by se o nejlepší výkon sedmnáctiletého hokejisty v nejvyšší české soutěži za posledních dvacet let a druhý nejlepší od roku 1994! Jiří Kulich má tak našlápnuto na to překonat mimo jiné hvězdy NHL Milana Michálka, Martina Nečase, Milana Hejduka nebo Martina Hanzala.

Sedmička stíhá sedmičku

Třese se i druhý klubový rekord, tentokrát si brusle a hokejku brousí zadák Martin Plutnar. Ten zatím nasbíral ve dvaceti startech třináct bodů (4+9), což ho jednak řadí na famózní pátou příčku mezi všemi extraligovými beky, ale jednak má rozjeto na třiatřicetibodovou sezonu. Nejvíce bodů během jedné základní části novodobé Energie mezi obránci nastřádal David Nosek v ročníku 2012-13, tehdy si jich připsal 35. Překoná současná karlovarská sedmička tu někdejší?

Kanonýr Vondráček

Do třetice historických výkonů se přidává nový kapitán černo-bílé posádky. Tomáš Vondráček se od svého příchodu na západ Čech ukazuje jako špičkový střelec, letos stihl v osmnácti zápasech hned osmkrát dostat puk do soupeřovy branky. Pokud si udrží svoji dosavadní frekvenci přesných tref, měl by Vondráček nejen poprvé v kariéře překonat hranici dvaceti gólů za sezonu, ale také se stát druhým nejlepším střelcem Energie za posledních deset let.

Kracík řekl sbohem hřebíku na brusle

Když se před letošní sezonou po šesti letech rozloučil s Plzní a začal sezonu v prvoligových Litoměřicích, mohlo se zdát, že se blíží konec jeho kariéry. V Karlových Varech ale Jaroslav Kracík chytil druhý dech. Aktuálně má na svém kontě šest bodů (2+4) v deseti duelech a v přepočtu na odehraná utkání prožívá svou nejproduktivnější sezonu od roku 2016. V osmatřiceti letech tak "Kráca" ukazuje, že ještě nepatří do starého železa.

Bodování vede nové jméno

Na špici aktuálního žebříčku karlovarské produktivity se momentálně vyhřívá Martin Kohout, jenž stihl ve dvaceti startech obohatit své statistiky o šestnáct bodů (4+12). Urostlý forvard patří mezi stálice karlovarského A-týmu již pátým rokem a každým rokem se dere pořadím bodování výš a výš, letos má však poprvé v kariéře našlápnuto na stupínek nejvyšší. Ovládne pravidelný vítěz předsezonních fyzických testů také letošní tabulku produktivity Energie?

Karlovarští umí hrát i dozadu

Tzv. žebříček hokejových bojovníků, tedy Radegast index, oceňuje borce, kteří odvádí černou práci - blokují střely, zasahují soupeře... A mezi elitní desítkou celé extraligy má Energie hned dva zástupce. S 57 body patří osmé místo Tomáši Havlínovi a jen o čtyři body a jednu pozici dál nalezneme Ondřeje Dlapu. Kromě Karlových Varů se pouze jeden tým může pyšnit dvojnásobnou účastí v TOP 10, a to brněnská Kometa.

Novotný + Habal = skvělá dvojice

Také mezi třemi tyčemi se sešel výborný gólmanský pár, Filip Novotný dosud počapal 91,74 % všech střel, které na něj mířily, Vladislav Habal pak přesně 90 %. Statistika úspěšnosti zákroků tak u obou členů hlavního brankářského tandemu Energie začíná devítkou poprvé po třech letech.

Nejméně zápasů a stejně má hat-trick

V letošním ročníku zatím zaznamenal hat-trick pouze jeden energetik, paradoxně ten, který odehrál nejméně utkání (mimo juniory). Jiřímu Černochovi k takovému počinu vlastně stačil jen jeden zápas, hned v prvním kole s Kometou totiž nasbíral čtyři přesné trefy. A i když vinou zranění chybí v sestavě Energie takřka dva měsíce, stále se může pyšnit jediným karlovarským hat-trickem sezony, přestože stihl naskočit jen do čtyř duelů.

Deset různých hvězd

Karlovy Vary nejsou týmem jedné lajny. To dokazuje také fakt, že ve dvaceti odehraných kolech bylo hned deset různých hokejistů zvoleno nejlepším hráčem utkání. Nejvíce ocenění, tři, si domů odnesli Filip Novotný, Tomáš Vondráček, Jakub Flek a Jiří Kulich, který tak znovu dokazuje, jak obrovským potenciálem disponuje.