HC Energie Karlovy Vary

Energii opouští po pěti letech Novotný, z Hradce přichází reprezentant Lukeš


Velký gólmanský přesun se urodil na trase Karlovy Vary – Hradec Králové. Na východ Čech odchází brankář Filip Novotný, kterému po letošní sezoně měla v Energii skončit smlouva, opačným směrem se vydal reprezentační gólman Štěpán Lukeš!

Filip Novotný a Karlovy Vary, tohle dlouholeté spojení již neplatí. Brankář známý svou skvělou prací holí, díky které se jako vůbec první brankář extraligové historie zapsal mezi střelce, odchází do Hradce Králové.

„S Filipem Novotným jsme jednali o nové smlouvě, nabídli jsme mu pokračování v našem klubu. Obě strany měly snahu dojít k dohodě, bohužel nabídce konkurence jsme nebyli schopni s ohledem na finanční možnosti klubu konkurovat. Dohodli jsme se tak, že Filip bude od příští sezony pokračovat v jiném klubu,“ přibližuje detaily jednání hlavní trenér a sportovní manažer klubu Martin Pešout a dodává.

„Na základě toho jsme začali řešit situaci v brankovišti s tím, že bychom rádi již nyní získali brankáře, který u nás bude působit i v sezoně 2022/23. Nakonec se nám podařilo dohodnout s Hradcem Králové na výměně Filipa Novotného za Štěpána Lukeše s tím, že oba brankáři dochytají sezonu již ve svých nových klubech. Upřednostnili jsme tak variantu, aby za nás dochytal letošní ročník brankář, který tu bude působit i v dalších letech,“ dodává Pešout.

Novotný odchází po takřka pěti sezonách strávených na západě Čech. Do Karlových Varů přišel před ročníkem 2017/18 a mužstvu výrazně pomohl k bleskovému návratu do nejvyšší soutěže, v dalších, již extraligových sezonách, patřil ke klíčovým postavám mužstva a jeho nejvýraznějším tvářím. Za Energii odchytal celkem 210 soutěžních zápasů, v novodobé klubové historii mu v této statistice patří třetí příčka za Lukášem Mensatorem a Tomášem Závorkou. Poslední zápis do této statistiky si připsal v pátečním vítězném utkání Západočechů na ledě brněnské Komety.

„Filipu Novotnému děkujeme za vynikající služby, které v našem klubu za pět let odvedl. Měl velikou zásluhu na postupu z první ligy do extraligy a na všech dobrých výsledcích, kdy se klub v první sezoně zachránil a následně dvakrát vybojoval postup do předkola play-off. Velice si vážíme jeho práce a v dalším angažmá mu přejeme hodně úspěchů,“ přeje Pešout již bývalému energetikovi za celý klub.

Z Hradce přichází reprezentant Štěpán Lukeš

Do Karlových Varů přichází výměnou z Hradce reprezentační brankář Štěpán Lukeš. Šestadvacetiletý gólman dochytá na západě Čech aktuální ročník a zároveň se dohodl s klubem na tříleté smlouvě platné do konce sezony 2024/25. V brankovišti Energie utvoří gólmanskou dvojici s Vladislavem Habalem, taktéž brankářem chytajícím v opačném gardu.

„Štěpán je velice talentovaný brankář z našeho regionu původem z Kadaně, který v letošní sezoně přesvědčil i trenéry reprezentačního A-týmu. Slibujeme si od něj, že převezme roli brankářské jedničky a další tři roky bude velice platným členem našeho klubu,“ popisuje novou tvář v kabině karlovarský trenér.

Lukeš se v probíhající sezoně vytáhl mezi nejlepší extraligové gólmany. V Hradci se o brankoviště pravidelně dělil s Finem Kiviahem, svou úspěšnost zásahů drží aktuálně na hodnotě 91,53%. Odměnou za vynikající výkony mu byla i premiérová pozvánka do národního týmu, kdy odchytal dvě utkání na listopadovém Karjala Cupu. Nyní už se Lukeš soustředí na novou výzvu v podobě angažmá v Karlových Varech.

Lukeš by se měl k týmu připojit v následujících dnech. Svou premiéru v dresu Energie si shodou okolností může odbýt příští pátek právě v duelu s Hradcem Králové. Může tak hned dojít na pikantní souboj obou brankářů.

Štěpán Lukeš (brankář, 25.2.1996)

Štěpán Lukeš se narodil 25. února 1996, jeho starším bratrem je známý litvínovský útočník František Lukeš. Hokejové začátky prožil v Kadani, odkud se v dorosteneckém věku přesunul do Chomutova, kde se stal sběratelem titulů v mládežnických soutěžích. Mistrem se stal jednou s mladším dorostem a dvakrát s juniory. V sezóně 2015/16 vychytal v juniorské extralize nejvíce čistých kont, konkrétně čtyři.

Coby mládežník reprezentoval Českou republiku na několika akcích, a to v kategoriích U16, U17, U18 i U20. V roce 2012 se třeba představil na Memoriálu Ivana Hlinky.

Do extraligového zápasu naskočil poprvé v sezóně 2017/18, kdy odchytal část utkání Chomutova v Olomouci. První extraligové vítězství si připsal proti Pardubicím, první vychytanou nulu proti Zlínu. V témže ročníku odchytal za Piráty většinu zápasů, v sezóně 2018/19 nastupoval kadaňský rodák střídavě za extraligový Chomutov a prvoligové Ústí nad Labem posléze za mateřskou Kadaň. V květnu 2019 podepsal roční smlouvu s opcí v Hradci Králové, kde tvoří dvojici s Markem Mazancem.

Oproti prvnímu roku v dresu Lvů dostal v tom následujícím daleko více prostoru mezi třemi tyčemi. Poprvé se dostal do branky v polovině listopadu, kdy se zranil Marek Mazanec. Dlouho držel svůj průměr pod dvěma góly na zápas a byl na špici brankářských statistik, kde se držel i v aktuálním ročníku 2021/22.