HC Energie Karlovy Vary

Hejtmanský pohár: Finále ovládl Hradec, Energie bere bronz

18. ročník turnaje O pohár hejtmanky karlovarského kraje se přehoupl do svého posledního dne. V polední bitvě se postavil Chomutov Mannheimu a Piráti si po výhře 3:1 zajistili páté míst, Jungadler končí poslední. Z odpolední přestřelky si bronz odnesli energetici, ti i díky hattricku Richarda Záruby zvítězili 6:5. Celkové prvenství si po finálové výhře 4:1 připsal na své konto královéhradecký Mountfield.

Konečné pořadí

1. místo Mountfield HK - nejužitečnější hráč Petr Poppel
2. místo Kölner EC - nejužitečnější hráč Luis Üffing
3. místo HC Energie Karlovy Vary - nejužitečnější hráč Vít Jiskra
4. místo BK Mladá Boleslav - nejužitečnější hráč Tomáš Dlask
5. místo Piráti Chomutov - nejužitečnější hráč Richard Běhula
6. místo Jungadler Mannheim - nejužitečnější hráč Roman Zap

Finále

Mountfield HK – Kölner EC 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Tecl (Poppel, Budina), 16. Kašpar (Janda, Lukačka), 35. Poppel (Tecl, Pinkas), 55. Morong (Síla) – 58. Chrobot (Üffing)

Co se týče finálového klání na turnaji O pohár hejtmanky karlovarského kraje, jednalo se o jednostrannou záležitost. Ačkoliv si Žraloci z Kolína vypracovali několik nebezpečných šancí,pouze jedna z nich skončila za zády fantastického Tomáše Sajdla. Naopak střelci z východních Čech byli o dost úspěšnější, k výsledku 4:1 přispěli gólem hned čtyři hráči - Marek Tecl, Jaroslav Kašpar, Petr Poppel, Matěj Morong. Hradec se tak stal celkovým vítězem a převzal putovní pohár.

O třetí místo

HC Energie - BK Mladá Boleslav 6:5 (2:0, 3:5, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Záruba (Černý, Novotný), 15. Křemen (Černý), 22. Záruba (Křemen, Jiskra), 23. Seidler, 29. Jiskra (Benda, Novotný), 56. Záruba (Pohanka, Křemen) – 25. Dlask (Simon), 27. Schulz, 30. Dotter (Puczek), 32. Přenosil (Petžilka, Simon), 35. Dotter (Petržilka, Mežnar)

Od začátku duelu o bronzovou medaile se zdálo, že celou záležitost budou mít energetici ve svých rukavicích, do šatny si po úvodní dvacetiminutovce totiž energetici odnesli vedení 3:0 a čtvrtou branku přidali hned z kraje té druhé, když v čase 22:45 zvyšoval na 4:0 Sebastian Seider. Jenže Mladoboleslavští jakoby vstali z mrtvých, v rozmezí necelých dvou minut skórovali dvakrát a nezastavila je ani odpověď energetiků na začátku 29. minuty. Poté totiž pokračovala divoká pasáž, v níž stihli Bruslaři za pět minut tři branky, čímž srovnali ze soupeřem z lázeňského města krok. Za stavu 5:5 byla cítit z obou stran chuť strhnout vedení na svou stranu. A to se povedlo domácím juniorům. Muž zápasu Richard Záruba zkompletoval v čase 55:57 hattrick a zařídil Vlčí smečce bronz.

O páté místo

Jungadler Mannheim - Piráti Chomutov 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 46. Broda (Kranz, Tschwanow) – 2. Štochl (Koblížek, Dani), 44. Janeček (Zeman, Dani), 53. Lobodowski (Koblížek, Pech)

Ačkoliv se nehrálo o žádné medaile, bylo ve hře hodně. Poražený duel Chomutova s Mannheimem si totiž odnesl nepopulární poslední místo a bylo zřejmé, že žádný ze soupeřů poslední skončit nechce. Úvodní dvacetiminutovka patřila zejména Chomutovu, jenž se také díky trefě Štochla dostal už ve druhé minutě do vedení. Na další trefu čekali diváci až do třetí periody. V čase 43:48 se trefil Michal Janeček, načež o necelé dvě minuty později snížil Broda. Mannheim se snažil o vyrovnání, jenže proti Jungadleru stál v brance muž brance muž zápasu - Richard Běhula. Chomutov přidal ještě jednu branku, v utkání navíc bylo vidět i několik pěstních soubojů a ostrých hitů.

Tabulka základní skupiny

Skupina A

Pořadí Tým Zápasy Skóre Body
1. Mountfield HK 2 15:6 5
2. HC Energie Karlovy Vary 2 10:10 4
3. Jungadler Mannheim 2 7:16 0

Skupina B

Pořadí Tým Zápasy Skóre Body
1. Kölner EC 2 8:5 4
2. BK Mladá Boleslav 2 5:5 3
3. Piráti Chomutov 2 7:10 2

Sobota 17.8.

Hradec si zahraje o zlato, Energie o bronz

Mountfield HK - HC Energie 5:4sn (1:3, 1:0, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Tecl (Pinkas, Váchal), 24. Naar (Síla), 45. Poppel, 59. Váchal (Poppel, Tecl), rozh. náj. Morong – 11. Tureček (Seidler, Šťastný), 14. Šťastný (Záruba, Seidler), 17. Křemen, 41. Jiskra (Adámek)

Bitva, jejíž vítěz si zajistí postup do boje o nejcennější kov. Duel Hradce Králové s Karlovým Vary byl opravdovou třešničkou třetího hracího dne. Do utkání vstoupil po necelých čtyřech minutách gólem Mountfield, nicméně zbytek úvodní třetiny byl převážně v režii Vlčí smečky, která po první dvacetiminutovce vedla 3:1. Tento náskok, ani následný 4:2 však družina trenéra Eismanna nakonec neudržela a Hradec díky brance v 59. minutě dotáhl zápas do prodloužení. Ani následných pět minut nerozhodlo, a tak přišly na řadu samostatné nájezdy, v nichž uspěli hosté. Karlovarským vysněné finále uteklo, místo toho budou hrát o bronzovou medaili.

Prvním finalistou Kolín

Kölner EC - BK Mladá Boleslav 1:2pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 60. Üffing (Glötzl) – 36. Petriska (Vacík, Schulz), 63. Petržilka

Třetí den turnaje O pohár hejtmanky karlovarského kraje odstartoval souboj o postup do finále, v němž se proti sobě postavil německý Köln a česká Mladá Boleslav. Důležitost utkání dokonale podtrhávalo skóre, na první zásah totiž diváci v karlovarské areně čekali až do 36. minuty, kdy síť rozvlnil Jan Petriska. Žraloci se dlouho snažili o vyrovnání, kterého nakonec díky trefě německého ostrostřelce Luise Üffinga dosáhli a utkání poslali do prodloužení. To rozhodl v 63. minutě mladoboleslavský Petžilka, nicméně pouhé dva body Bruslařům na finále nestačili, boje o zlato se zúčastní německý Köln.

Pátek 16.8.

Český souboj pro Piráty

Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav 4:3pp (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Šuráň (Dani, Koláček), 26. Zeman (Benda), 50. Berčík (Prokop), 61. Pech (Matějka, Zeman) – 3. Mežnar (Petržilka), 8. Závora, 42. Petriska (Mežnar)

Poprvé se na turnaji setkala dvě česká mužstva a hned se zasloužila o vyrovnaný duel. Bruslaři vedli po necelých osmi minutách 2:0, nicméně Piráti dokázali srovnat krok. Mladoboleslavští znovu odskočili začátkem třetí třetiny, znovu se však Chomutov semkl, dorovnal a utkání dotáhl až do prodloužení, kde druhý bod Pirátům vystřelil Patrik Pech.

Hradec naděloval, desítku si odnesl Mannheim

Jungadler Mannheim - Mountfield HK 2:10 (0:0, 0:5, 2:5)
Branky a nahrávky: 47. Ribarik (Schumacher), 52. Broda (Ribarik) – 21. Poppel (Pinkas, Pěnčík), 28. Ďuriš (Šedivý), 31. Šedivý (Voňka, Budina), 34. Naar (Síla), 40. Morong (Síla, Pěnčík), 50. Poppel, 55. Tecl (Poppel, Pinkas), 57. Kašpar (Janda, Houdek), 58. Poppel, 59. Lukačka (Síla, Morong)

Klidnější tempo a bezbrankový stav vydržel v pátečním večerním zápase pouze první třetinu, v těch další Hradec Králové spustil kanonádu. Porážka za živa, dalo by se popsat dění na ledě a stále se nekončilo. Pět vstřelených branek během prostřední části Východočechům nestačilo a v poslední periodě přidali německému soupeři ještě jednou tolik. Mannheimští po čtvrtečním těžkém zápase nováčkovi turnaje vůbec nestíhali a připsali si hrozivý debakl.

Čtvrtek 15.8.

Úvodní duel pro Köln

Kölner EC - Piráti Chomutov 7:3 (2:2, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Üffing (Geuss, Sennhenn), 17. Üffing (Chrobot), 22. Bruch (Glötzl, Claster), 34. Üffing (Aichinger, Reuss), 37. Hodi (Korus, Petersen), 51. Glötzl, 60. Chrobot (Üffing) – 9. Jaroš (Pöschl, Prokop), 15. Jaroš (Pöschl, Pech), 45. Jakub (Peter, Dani)

Turnaj odstartoval česko-německý souboj. V utkání Kölneru s Chomutovem se přítomní diváci mohli těšit z pořádného množství branek, z přestřelky nakonec vítězně vzešel Kolín. Žralokům výrazně pomohl útočník Luis Üffing, jenž soupeře sestřelil hattrickem.

Karlovarští vstoupili do turnaje výhrou

Jungadler Mannheim - HC Energie 5:6 (4:5, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Stowasser (Schumacher), 4. Zap (Ribarik), 9. Majewski (Pilu), 13. Elias (Pilu), 38. Broda (Schumacher) – 9. Bačo (Adámek), 9. Konášek (Holub, Černý), 14. Adámek (Jiskra, Pohanka), 15. Adámek (Jiskra), 17. Bačo (Jiskra), 31. Jiskra (Adámek)

Večerní klání úvodního dne nabídlo opravdovou přestřelku. Hned v prvních minutách se vedení ujal německý tým, to se ale nelíbilo energetikům a skóre vzápětí srovnali. Na to ale později reagovali Mannheimští hráči dalšími dvěma góly a hned na to pro jistotu karlovarští hokejisté odpověděli třemi góly, čímž si tak získali náskok. Ten si udrželi po celou dobu. Ke konci 3. třetiny zkusil soupeř využít hru v šesti, ovšem ta byla neúspěšná. Energie se tak může radovat z první výhry turnaje.

Fotogalerie