HC Energie Karlovy Vary

Hráč roste hlavně zápasy, ví Adam Sýkora


Pikantní duel na úvod nového roku čekal na hráče dorostu B. Ti totiž na svém ledě na Tři krále přivítali tým IHC Králové Písek, svého rivala v boji o první místo Ligy dorostu. Do pátečního duelu ani jeden z týmů nenastupoval v plné sestavě. Vítězství si díky dvěma trefám ve třetí třetině nakonec vybojovali energetici. Vítězný gól vstřelil Matyáš Šedivec, hráč 9. třídy, pro kterého to byl zároveň první gól v dresu dorostu.

V souboji titánů se na první branku čekalo až do osmnácté minuty, kdy se prosadil Jakub Skuhravý. Ve druhé minutě druhé třetiny skóre srovnal Josef Kurfürst. Radost ze srovnání soupeři bleskově utnul Vladimír Šuma. Písečtí mladíci se však nevzdávali a hledali skulinky jak proniknout do karlovarské branky. Jejich úsilí necelé čtyři minuty před koncem třetiny zužitkoval během špatného střídání energetiků Rudolf Prušák. A tak druhá část skončila za vyrovnaného stavu a do boje v té třetí se šlo znovu "od nuly". Nakonec se na branku čekalo až do čtyřicáté sedmé minuty, kdy skóroval Matyáš Šedivec. Pro mladičkého útočníka byl tento duel premiérou v dorosteneckém hokeji, takže se jednalo o jeho první gól v dresu dorostu. Jak se později ukázalo, šlo i o gól vítězný. I poslední branka utkání padla z holí energetiků. Početní výhodu v závěru utkání využil Šimon Kožík. Energie má díky této výhře skóre ze vzájemných zápasů se svým největším rivalem 2:1.

„Myslím si, že celkově to bylo dobré utkání, které odpovídalo souboji mezi týmy na prvním a druhém místě. Z důvodu určitých posunů hráčů jsme měli velmi mladý kádr. Do zápasu nastoupili i kluci z 9. třídy (Marek Jílek, Ondřej Bednář a Matyáš Šedivec), kteří ho zvládli velmi dobře. Soupeři také v týmu chybělo několik rozdílových hráčů a možná i tím byl zápas trochu poznamenán. Na druhou stranu měli ti mladí kluci šanci poměřit se s kvalitním soupeřem,“ hodnotil po zápase výkon svých svěřenců s úsměvem Adam Sýkora.

Většinu sezóny se oba týmy přetahovaly o první místo v lize. Někdy se ve vedení ligy střídaly dokonce každý týden. Tato přetahovaná skončila poslední listopadový víkend, kdy se na první místo vyhoupl tým Energie. Nyní sice mají karlovarští mladíci na své konkurenty náskok patnáct bodů, ale písečtí mladíci odehráli o čtyři zápasy méně, takže bitva o první místo se může opět zdramatizovat. Jak se toto vše promítlo před zápasem do karlovarské kabiny?

„Bavili jsme se o tom, že nás čeká dobrý soupeř, a o to víc jsme se na zápas těšili. Kluky jsem nabádal, aby hráli aktivně a nebáli se dělat chyby, protože takovéto zápasy jsou pro ně velmi dobré. Bylo to opravdu dobré utkání asi i se spravedlivým výsledkem pro nás. Podle mého názoru jsme byli o trošku lepší,“ usmívá se trenér dorostu B.

Hráčům Písku se ve druhé třetině podařilo skóre vyrovnat a tak oba týmy čekala v poslední části spousta práce. Kouč karlovarských nastínil, jak to během poslední přestávky v kabině vypadalo. „Ve druhých třetinách, kdy máme daleko střídačku, máme problém dlouhodobě. Konkrétně i v tomto utkání jsme špatně vystřídali a soupeř jel sám na bránu. Takže jsme dělali takovéto taktické chyby. Celkově jsme za ten zápas měli, podle mého názoru, větší počet šancí. Ve třetí třetině jsme věřili, že to dotáhneme do vítězného konce.“ (úsměv)

Ačkoliv je karlovarský dorost B na prvním místě Ligy dorostu, nemůže postoupit do extraligy, protože Energie již jeden tým v extralize dorostu má. Jak trenérský tým své svěřence motivuje a co je motivací pro samotné hráče?

„Na tohle téma jsme se kluky bavili už před sezónou. V podstatě zaznívalo, že mají možnost se přes kvalitu soutěže opravdu posouvat. Někteří mají možnost se posunout i do toho extraligového týmu. Kluci samozřejmě ví, že se postoupit nemůže, ale i tak máme podle mého názoru správné mentální nastavení. Do každého zápasu kluci jdou s tím, že ho vyhrají a že se nebojí, věřím tomu, udělat chyby a sami sebe chtějí posouvat. Bez ohledu na to, jestli můžeme postoupit nebo ne, tak proč bychom nemohli být první,“ usmívá se hlavní trenér.

„Tímto způsobem jsme se o tom bavili a problém s motivací tedy nemáme. Rovněž hodně spolupracujeme s kolegou z extraligového dorostu, v podstatě na denní bázi, a doporučuji mu hráče, kteří dobře pracují a jeví se dobře v tréninku i v zápasech. Právě přes tyto dobré zápasy, konkrétně s Pískem nebo Vsetínem kluci rostou a pak potencionální skok do extraligového dorostu není pro ně tak velký.“

„Celkově jsem se sezónou spokojený. Kvalita soutěže mě překvapila. Všechny zápasy jsou vesměs výsledkově vyrovnané. Když se na to podíváte, tak je to o gól, o dva, o tři. Kluky tohle strašně posouvá, i ty mladé. Když mají možnost hrát větší porci minut, tak je to pro ně, co se týká rozvoje, skvělé. A to byl i náš cíl před sezónou, aby přes kvalitu soutěže měli hráči cíl se podívat do extraligového dorostu. Soutěž a kvalitní soupeři by jim v tom měli pomoci, protože každý hráč roste hlavně zápasy,“ má jasno kouč týmu B dorostu Adam Sýkora.