HC Energie Karlovy Vary

Jalonen nominoval na úvodní sraz národního týmu před MS, v kádru i pět energetiků

Česká hokejová reprezentace zahájí už příští týden přípravu na květnové Mistrovství světa. Nový kouč národního týmu Kari Jalonen pozval na úvodní kemp do Plzně čtyřiadvacet hokejistů, mezi kterými nechybí ani pětice hráčů karlovarské Energie.

Jalonen společně se svými asistenty Liborem Zábranským a Martinem Eratem vybral sestavu tvořenou především hokejisty z české extraligy, kterým již skončila sezona. Ve výběru mezi hráči v poli je hned 17 hráčů nejvyšší soutěže, které doplňují tři krajánci z KHL a jeden z Finska.

Nejvýraznější zastoupení má Plzeň se šesti hráči, Energii pak bude reprezentovat čtveřice Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Jakub Flek a Jan Hladonik, tedy shodou okolností hráči, kteří nechyběli na úvodním srazu reprezentace přes MS i před rokem.

Nejvíce zkušeností s národním týmem má Jakub Flek, který v českém dresu 28 utkání s bilancí 6 gólů a 4 nahrávek. Osmadvacetiletý útočník se loni na jaře dočkal i premiérového startu na Mistrovství světa, kde patřil k nejlepším hráčům českého výběru, a jen těsně mu unikla nominace na letošní zimní olympijské hry v Pekingu.

Neméně zkušeností z karlovarské sestavy má s reprezentačním výběrem další forvard Ondřej Beránek. Šestadvacetiletý bojovník má na svém kontě 15 startů na A-mužstvo národního týmu, členem reprezentace je pak již od sezony 2018-19.

Premiéru za český národní tým si v loňské sezoně odbyli Jiří Černoch a Jan Hladonik, kdy oba debutovali v přípravném utkání s Rakouskem. Zatímco pro Hladonika to byl doposud jediný start za reprezentační Áčko, Černoch přidal v rámci přípravy před MS ještě další dva zápisy proti Německu.

Další starty v národním týmu pak může zapsat i brnkář Štěpán Lukeš. Ten debutoval v národním týmu během listopadového Karjala Cupu, během kterého odchytal dvě utkání.

Úvodní kemp české reprezentace bude trvat od pondělí 28. března do čtvrtka 31. března, úvodní přípravné duely sehrají Češi s Rakouskem v rámci série Euro Hockey Challenge ve druhém dubnovém týdnu. MS začíná ve finském Tampere pro český tým v sobotu 14. května, v rámci skupiny B se postupně utkají s Velkou Británií, Švédskem, Rakouskem, Lotyšskem, Norskem, USA a domácím výběrem.


Nominace Česka na kemp v Plzni

Brankáři:/b>
: Štěpán Lukeš (HC Energie Karlovy Vary), Domini Pavlát (HC Škoda Plzeň), Aleš Stezka (HC Vítkovice Ridera).

Obránci:
Jakub Krejčík (Dinamo Minsk, KHL), Lukáš Klok, Ronald Knot (Nižněkamsk, KHL), Jan Ščotka (JYP, FIN), Patrik Demel (HC VERVA Litvínov), Vojtěch Budík, David Jiříček, Lukáš Kaňák (HC Škoda Plzeň), Radek Kučeřík (HC Kometa Brno).

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch, Jakub Flek, Jan Hladonik
(všichni HC Energie Karlovy Vary), Petr Holík, Luboš Horký (oba HC Kometa Brno), Michal Bulíř, Petr Kodýtek, Martin Lang (všichni tři HC Škoda Plzeň), Patrik Zdráhal, (HC VERVA Litvínov), Jan Bambula, Jakub Navrátil (oba HC Olomouc).