HC Energie Karlovy Vary

Z nuly na sto. Dorost Energie hned po volnu vyrazil na soustředění

Kdo by čekal, že po konci pauzy vyrazí sedmnáctka Energie na led, tak by se přepočítal. Mladí energetici společně s trenéry Tomášem Andrysem, Martinem Gombárem a kondiční trenérkou Magdou Magner zamířili do Měděnce, kde je čeká téměř týdenní soustředění.

Soustředění jsou nedílnou součástí přípravy a většinou jsou mezi hráči oblíbená, což potvrzuje i hlavní kouč Tomáš Andrys. „Myslím si, že jsme se na to těšili všichni, protože je to vždy zpestření a ideální vstup do sezony. Podle mého názoru to pro všechny bude dobré. Hlavně jde o to, abychom tady byli spolu pohromadě jako tým, aby se kluci lépe poznali a prošli si tady společně i určitými krizovými situacemi.

Prvním celým dnem, který sedmnáctka v Měděnci strávila, byla sice neděle, ale den odpočinku to nebyl ani náhodou. Náplní dopolední tréninkové jednotky byla “oblíbená” sjezdovka, tedy běh do svahu. Na místo naši mladíci doklusali lesem a pak už je čekaly tři série běhů. Zatímco v cíli na výkon svých svěřenců dohlíželi Tomáš Andrys a Magda Magner, tak na startovní čáře dělal klukům společnost trenér Martin Gombár. Vypadá to, že asistent trenéra má na soustředění roli “hodného policajta,” protože se se svými svěřenci celou dobu špičkoval, ale zároveň jim i dával různé rady.

Velmi vtipné bylo pošťuchování ohledně toho, že by si s nějakou skupinkou sjezdovku vyběhl, ale nechce klukům srážet sebevědomí tím, že by je předběhl. Jak se později ukázalo, Martin Gombár to myslel vážně. Před pauzou opravdu sjezdovku s poslední skupinkou vyběhl a doběhl s časem 40 s jako první. Během přestávky pak Tomáš Andrys navrhl klukům dohodu. Pokud každý z týmu zvládne, vyběhnout sjezdovku do 40 s, tak už se nepoběží třetí série. Dorostenci výzvu přijali a všichni do jednoho zabrali a časový limit splnili a někteří zaběhli i lepší čas. Díky tomu nemuseli běhat třetí sérii a na oběd mohli dojít a nemuseli běžet.

I takovéto výzvy tým spojují, protože to samozřejmě nikdo nechce svým spoluhráčům „zkazit“ a kluci se mezi sebou povzbuzují a tím budují vzájemnou soudržnost, která se jim v sezoně bude hodit. „Celé to soustředění je vlastně samo o sobě teambuldingová aktivita, která je pro kluky směrem k sezoně důležitá, protože je potřeba, aby fungovali a bojovali jako tým. Také proto jsou tady kluci bez mobilů, aby je nic nerozptylovalo. Jsou na to zvyklí a už je odevzdávali sami,“ vysvětluje Tomáš Andrys.

Ostatně ušetřené síly mladí energetici využili během poledního klidu. „My jsme jim natáhli polední klid, aby si po běhání mohli odpočinout a měli také prostor na společné aktivity,“ usmívá se kouč dorostu. Prodlouženou pauzu naši mladíci využili například k tomu, že si zahráli ping pong.

A co si trenéři pro své svěřence během soustředění připravili? „Máme v plánu samozřejmě věci jako je běhání svahu, silové tréninky. Vyrazíme také na tradiční pochod, ve kterém bude zahrnuto také koupání,“ nastiňuje program Tomáš Andrys.

Nedělní odpoledne dorost strávil na blízkém fotbalovém hřišti, kde byl na programu kruhový trénink. Tomu předcházel lehký běh a protažení. Během tohoto času nezaháleli ani trenéři, kteří si spolu zahráli fotbal. Čímž se bavili nejen oni, ale i kluci, kteří po nich od svého cvičení pokukovali.

A co si pro dorostence na soustředění připravila kondiční trenérka Magda Magner? Budeme se soustředit hlavně na to, co jsme vybudovali v letní přípravě. Nyní to udržujeme a ještě zlepšujeme. Ještě není čas na to, abychom polevili. A polevit trenéři klukům rozhodně nedovolují, ale na druhou stranu, jak se říká, co se nenatrénuje v létě, tak už se v zimě nedožene.

Vzhledem k tomu, že na soustředění trénuje vlastně skoro od rána do večera, přišla na řadu otázka ohledně rozvržení tréninků. Při ranních trénincích jdeme do síly a lehké kondice. Odpoledne je pak kondice formou HIIT tréninků nebo kondice dělaná hrou. Budeme reagovat na to, jak kluci budou tréninky zvládat a podle toho je budeme různě upravovat a přizpůsobovat, vysvětluje Magda Magner.

Jelikož kluci byli už od rána v zápřahu a polední klid jsem jim úplně krátit nechtěla, vznikl zajímavý problém, jak je vyzpovídat. Po domluvě s Tomášem Andrysem jsem se ptala kluků během kruhového tréninku, protože na každém stanovišti vždy jeden cvičil a druhý měl pauzu. Navíc jsem dostala i skvělou radu, abych oslovenému hráči v první pauze položila otázku a ve druhé si nahrála odpověď. Tento systém se ukázal jako velmi efektivní, protože ty pauzy byly opravdu krátké. Musím říct, že to byla zajímavá zkušenost a oceňuji kluky, kteří během vydýchávání našli sílu odpovídat.

David Sedláček: Těšil jsem se hlavně na kluky, protože jsme se čtrnáct dní neviděli. Zároveň jsem se ale trošku bál tréninků. Toho, co si pro nás trenéři připravili. Zatím nám tedy dávají pěkně zabrat. Je to bezva místo, ale už mi trošku chybí telefon.

Ondřej Kadoun: Těšil jsem se, protože jsem věděl, že tady samozřejmě bude s klukama legrace, ale zase jsem věděl, že to bude velká dřina. Je tady dobré zázemí na tréninky, ale ty jsou hodně těžké. Je to o hodně těžší a delší než v patnáctce.

Michal Kváš: Těšil jsem se moc. Je to tady dobré a hezké a super parta. A užíváme si to tu na sto procent.

Petr Kašpar: Těšil jsem se hodně, protože jsem letní přípravu nedokončil kvůli zápalu plic, takže jsem dlouho nebyl s týmem. Zatím si myslím, že si to tady užíváme. Je to těžké, ale zvládneme to. Volno jsem si užil. Byl jsem na dovolené, ale tam jsem musel také makat kvůli tomu zápalu plic.

Jiří Gombár: Těšil jsem se zase na kluky. Říkali mi, že je to tady náročné. To teď zažívám.

Podle odpovědí se zdá, že kluci mají dobrou partu a tu si ještě utuží na tomto soustředění a mohou k tomu přispět i různé dohody, které uzavírají s trenéry, a které musí splnit jako tým. Někdy je to ale i na jednotlivci, který bojuje za tým, jako v případě druhé nedělní dohody, kterou s trenéry vyjednal kapitán týmu Petr Tomek. Vzhledem k tomu, že trénink probíhal na fotbalovém hřišti, byla to fotbalová dohoda. Pokud trenéři vstřelí dvě branky, tak se pokračuje dál v kruhovém tréninku a pokud ne, tak trénink končí a kluci si budou moct zahrát fotbal. Po krátké domluvě se do branky postavil Michal Kváš, který zastavil nejprve střelu Martina Gombára a poté i Tomáše Andryse a rozpoutal tak mezi svými spoluhráči obrovskou euforii.