HC Energie Karlovy Vary

Jedenáct let od titulu: Sezona po sezoně

Před 11 lety na den přesně zvedali energetici nad hlavu svůj první a zatím jediný mistrovský pohár, od té doby už ale uběhlo hodně času a karlovarští hokejisté si toho prožili opravdu dost. V týmu se protočily desítky hráčů, spousta trenérů a měnili se i kapitáni. Podívejme se společně sezonu po sezoně, jak se dařilo a co bylo rozhodující.

2008/2009

Osudová sezona karlovarské historie, kterou žádný fanoušek nikdy nezapomene. Již velmi dobře zformovaný tým vedený trenérem Palečkem šel do svého druhého play-off ze šestého místa, čímž narazil ve čtvrtfinále opět na Litvínov. Nájezdové radosti z venku potvrzené dvěma výhrami doma posunuly Karlovy Vary do semifinále na pražskou Spartu. Šest těžkých zápasů zakončené radostí z opětovného postupu do finále, znovu se Slavií. Jak to dopadlo, všichni víme, neskutečný obrat v šestém zápase a zlatý gól Lukáše Pecha, Energie se rozloučila s legendární Plechárnou premiérovým titulem mistra extraligy.

Šesté finálové utkání bylo také posledním utkáním v kariéře pro obránce Josefa Řezníčka, od roku 2012 působí jako šéf extraligy.

Trenér: Josef Paleček, kapitán: Václav Skuhravý, prům. návštěvnost: 3372, konečné umístění: 1.

2009/2010

Povzbuzeni dvěma účastmi ve finále a jedním titulem šli energetici do následující sezony s jasným cílem – opět uspět a udělat radost fanouškům. Už v nové aréně ale přišel špatný vstup do sezony, mnoho porážek, výměna trenérů. Světlou stránkou byla alespoň dvě vysoká vítězství v derby (7:0, 6:2). Karlovarští se dlouho prali o desátou pozici, osmizápasová série porážek na konci však odsoudila tým ze západu pouze k bojům o umístění, což bylo velikým zklamáním.

Vedle Josefa Řezníčka vyrostl Ondřej Němec v reprezentačního obránce, v roce 2010 se přesunul do ruského Čerepovce.

Trenéři: Josef Paleček, Pavel Hynek, kapitán: Václav Skuhravý, prům. návštěvnost: 4307, konečné umístění: 13.

2010/2011

Druhá sezona v moderní aréně přinesla na dlouho dobu poslední vzpomínku na play-off. Celá soutěž byla ten rok postižena kauzou odpočtu bodů za špatné registrace hráčů, což se naštěstí netýkalo karlovarské Energie. Můžeme jen spekulovat, jaký vliv to mělo na umístěný karlovarského celku, ten se každopádně udržel na desáté pozici a mohl si zahrát předkolo play-off. V něm energetici nenarazili na nikoho jiného než pražskou Slavii, podlehli jí však 2:3 na zápasy a na několik let se rozloučili s play-off.

Trenéři: Antonín Stavjaňa, Václav Baďouček, kapitán: Václav Skuhravý, prům. návštěvnost: 3573, konečné umístění: 10.

2011/2012

S trenérským duem Baďouček – Pešout chtěli energetici nechat zapomenout nezdarům, hned po první čtvrtině ale bylo jasné, jakým směrem se vše bude ubírat. Dvě výhry ze čtrnácti zápasů daly jasně najevo, že ani tentokrát se nebude bojovat o titul. Během sezony opět došlo k výměně trenérů, poprvé se na lavičce objevil v řídící funkci Vladimír Kýhos, ani on ale nedokázal dovést Energii alespoň do předkola. Se stále klesající průměrnou návštěvou zakončili Karlovarští sezonu na jedenácté příčce.

Trenéři: Václav Baďouček, Vladimír Kýhos, kapitán: Václav Skuhravý, prům. návštěvnost: 3197, konečné umístění: 11.

2012/2013

Se změnou na kapitánském postu nemohli energetici doufat v nic jiného, než ve zlepšení, trápení však pokračovalo dál. Během sezony se sice energetikům hned dvakrát podařilo soupeři nastřílet osm branek, kromě toho ale také přišlo několik sérií porážek a i kvůli tomu se znovu nedostali do elitní desítky. V průběhu se při změně trenérů poprvé objevuje na lavičce v roli asistenta Jaromír Kverka, ani on s kapitánem Zaťovičem však nedokážou napravit další neúspěšnou sezonu, výsledkem byla dvanáctá pozice a k tomu navíc titul rivala z Plzně, prostě velmi špatný ročník. Alespoň v jednom ohledu byla tato sezona historicky zajímavá, Lukáš Pech zaznamenal 57 kanadských bodů, čímž vytvořil nový a stále trvající klubový rekord.

Celkových dvanáct sezon odehrál v zeleném dresu, po té nejlepší ale Lukáš Pech společně s Petrem Kumstátem (10 sezon za Karlovy Vary) přestoupili do Sparty Praha.

V sezóně 2012/2013 probíhala až do ledna výluka NHL. Energii v tomto období posílil obránce New York Islanders Andrew MacDonald.

Trenéři: Vladimír Kýhos, Richard Žemlička, kapitán: Martin Zaťovič, prům. návštěvnost: 3431, konečné umístění: 12.

2013/2014

Špatný start, série porážek, zoufající fanoušci. V KV Areně nebylo ani v roce 2013 bohužel k vidění nic nového. Nové kapitoly však psala historie, vysokou prohru 0:11 se Spartou už z análů nikdo nikdy nesmaže. Pozitivní zprávy se hledaly jen marně, snad jen přesun Karla Mlejnka na pozici hlavního trenéra, kde následně vydržel další dvě sezony, v Karlových Varech málo vídané. Celkově se Energie umístila znovu na dvanácté pozici.

I s juniorskými kategoriemi odehrál Martin Zaťovič v dresu Energie krásných 10 sezony, dvě z toho vedl tým jako kapitán. Po sezoně 2013/2014 se rozhodl pro zasloužený přestup do KHL.

Trenéři: Richard Žemlička, Karel Mlejnek, kapitán: Martin Zaťovič, prům. návštěvnost: 3395, konečné umístění: 12.

2014/2015

Když je na ledě Radek Duda, hokej není nikdy nuda. Společně s Davidem Hruškou měl známý bouřlivák pomoct Energii znovu na výsluní, dostal k tomu i kapitánské céčko, jak vše dopadlo, ale sami dobře víte. Energetici získali prakticky stejný počet bodů jako v předchozích ročnících, umístění bylo taktéž stále špatné. Rekordní se stala sezona pro Václava Skuhravého, který zapsal neskutečných 212 trestných minut, čímž stanovil nový a stále platný klubový rekord. Dařilo se taktéž Tomáši Závorkovi, který se stal jedním z nejúspěšnějších brankářů sezony.

Trenér: Karel Mlejnek, kapitán: Radek Duda, prům. návštěvnost: 3308, konečné umístění: 11.

2015/2016

Stále se stejným trenérem i kapitánem vstoupili energetici do další sezony, obojí se ale v jejím průběhu změnilo. Dudu nahradil Bičánek, Mlejnka zase Oremus. Vedla tato změna ke zlepšení? Nikoliv. Energetici si všechny předchozí ročníky zahrávali s ohněm, až tentokrát se ale jemně spálili. Po extrémně nepovedené základní části, kdy Karlovy Vary skončily zcela poslední, nepomohlo ani play-out a po čtrnácti letech zamířily znovu do baráže. Štěstí, shoda náhod nebo zlepšený výkon? Ať už za tím bylo cokoliv, energetici se dokázali zachránit, ne však na dlouho…

Trenéři: Karel Mlejnek, Peter Oremus, kapitáni: Radek Duda, Radim Bičánek prům. návštěvnost: 3146, konečné umístění: 14.

via Gfycat

Radek Duda a jeho hromadná bitka na trestné lavici

2016/2017

Osudová sezona, část první. Stejně jako se nezapomene na 12.4.2009, nikdy se nezapomene ani na 23.4.2017. Karlovarští sice během sezony předváděli podstatně zlepšený herní projev, nevedlo to však k zisku bodů. Společně s Pardubicemi skončili energetici na dně tabulky a mohli se společně připravovat na baráž. Západočeši mírně povzbuzeni zkušenostmi z předešlého ročníku mohli jít do baráže s lepšími myšlenkami, už po pátém kole z dvanácti ale tahali za kratší konec provazu, který se nakonec přetrhl. Bojovalo se až do posledního kola, ani závěrečná výhra však už nepomohla a v neskutečně vyrovnané baráži skončili karlovarští hokejisté třetí a v jubilejní 20. extraligové sezoně spadli do první ligy.

Trenér: Jan Tlačil, kapitán: Václav Skuhravý prům. návštěvnost: 2977, konečné umístění: 13.

2017/2018

Osudová sezona, část druhá. Namísto moderních multifunkčních arén navštěvovali energetici staré dobré zimní stadiony, setkali se po letech i se známými soupeři jako Vsetín, Slavia či České Budějovice. Ke všemu navíc klub opustil jeho hlavní partner Sokolovská uhelná a jen díky majiteli Karlu Holoubkovi se nakonec pokračovalo dál. Jak se později ukázalo, sestup byl pro západočeský klub velmi zdařilým a potřebným restartem. Hlavním cílem bylo vrátit se do extraligy hned v první sezoně. Tým složený z mladých hráčů vedený kapitánem Skuhravým a trenérem Pešoutem. Celou sezonu výborně šlapající mašina prošla ve čtvrtfinále přes Vsetín, v semifinále přes Slavii a čekala opět baráž. Třetí rok po sobě, tentokrát jako vrchol sezony. Stejně jako před rokem se vše zlomilo po pátém kole, energetici se dostali na postupové pozice a ty už nepustili. Po jednom roce tak přišel kýžený návrat mezi elitu.

Trenér: Martin Pešout, kapitán: Václav Skuhravý prům. návštěvnost: - , konečné umístění: 1.

2018/2019

Zpět mezi elitou. Důvěra v trenéra, ustálený a dobře složený kádr, energetici začali cestu za dalším titulem. Cesta to bude dlouhá a bude trvat několik sezon, než se vše řádně usadí, Karlovy Vary už ale nebudou žádným otloukánkem. Přechod na bruslivý hokej, vyhýbání se zbytečnému kontaktu a soupeři rázem začínali mít s Energií problémy. Ruka Martina Pešouta byla znát a všimli si toho i fanoušci, rapidní navýšení návštěvnosti přineslo pozitivní náladu do celého města. Na ledě se bojovalo, a ačkoliv výsledky nebyly zcela optimální, na náladě to nic nezměnilo. Zlepšení bylo znát a i díky okolnostem byla sezona nakonec zachráněna na dvanáctém místě.

Trenér: Martin Pešout, kapitán: Václav Skuhravý prům. návštěvnost: 3857, konečné umístění: 12.

2019/2020

Na zatím poslední sezonu se bude vzpomínat ještě dlouho, po celém světě. V Karlových Varech pak budou pocity ale poněkud rozporuplné. Zlepšené výkony se konečně začaly projevovat na ledě a na výsledcích, Energie se dlouho držela v horních patrech tabulky, pro karlovarského fanouška se nemohlo jednat o nic jiného než sezonu snů. Hrát v klidu střed tabulky a připravovat se na play-off? Na to nikdo nebyl v Karlových Varech zvyklý. Po základní části skončila nakonec Energie na deváté příčce a po devíti letech tak znovu nakoukla do předkola. Kvůli situaci s virem COVID-19 však stihla odehrát pouze dva zápasy a poté byla sezona předčasně ukončena.

Trenér: Martin Pešout, kapitán: Václav Skuhravý prům. návštěvnost: 4095, konečné umístění: -

Energie si za posledních jedenáct let zažila opravdu mnoho. Od úspěchu až k sestupu a opětovné radosti. Můžeme všichni jen doufat, že v následujících sezonách budeme opět slavit to, co se stalo 12.4.2009 v Plechárně. Děkujeme všem fanouškům, kteří nám i v těch nejhorších časech zůstali věrní a slibujeme, že uděláme vše pro to, abychom pohár zvedli nad hlavu alespoň ještě jednou!