HC Energie Karlovy Vary

Junioři jdou do boje! Na úvod čeká Salzburg

A-tým i dorost karlovarské Energie už za sebou mají úspěšný vstup do nové sezony, extraligová premiéra nyní čeká i na naše juniory. Mladý tým zkušeného trenéra Václava Eismanna vstoupí do nového ročníku Extraligy juniorů v sobotu na ledě Salzburgu.

Junioři zažili výsledkově navlas stejnou přípravu jako karlovarští dorostenci. Z jedenácti utkáních jich dokázali hned sedm vyhrát. Bronz vybojovali na tradičním domácím Hejtman Cupu, na závěr pak v extraligové generálce přivezli vítězství z Chomutova.

I hráči naší nejstarší mládežnické kategorie chodili na led už v průběhu jara a snažili se dohnat tragicky ztracený loňský rok poznamenaný Covidem. Partu utužovali na tradičním soustředění na Božím Daru, nechyběly ani zajímavosti v podobě tréninků s Martinem Frkem nebo trenérem Karlem Mlejnkem či trénink ve stylu MMA.

Výsledky přípravných utkání

Pane trenére, máte za sebou letní přípravu. Jak jste s ní spokojen?
Dokázali bychom si asi představit kompaktnější přípravu, protože v průběhu předzávodního období jsme museli řešit z různých důvodů spoustu absencí. Mužstvo trávilo minimum času pohromadě, ale taková byla prostě situace. My jsme rádi, že naši hráči dostávají reprezentační pozvánky. Je to jak vizitka jejich práce, tak i našeho klubu. Ze strany kompaktní přípravy, stabilizace kádru, přípravy herního konceptu je to samozřejmě problém, ale možnost reprezentovat je vždy obrovské vyznamenání, které s sebou nese i ta úskalí, která jsem popisoval. Je na nás, abychom s mužstvem pracovali tak, abychom sezonu zvládli.

Jsou hráči, kteří hrají za národní tým těmi, na kterých bude mužstvo stát?
Nepochybně mají naši důvěru, my věříme, že naplní svůj potenciál. Jsou to hráči nejmladšího ročníku, ale věříme, že budou patřit mezi lídry našeho týmu, který bude v soutěži extrémně mladý, nebojím se říct, že budeme vůbec nejmladším týmem v celé soutěži, což samozřejmě může přinést svá úskalí. Budeme hledat způsob, jakým herním stylem být úspěšní.

Čeká Vás náročná sezona, jak důležitý bude její začátek?
Start jakékoliv soutěže je vždy mimořádně důležitý. Nejsme úplně šťastní, že se nám odložilo utkání v Českých Budějovicích, což přinese náročnější program v pozdější fázi, ale tak to prostě je. Na nás je, abychom se tomu přizpůsobili. Nyní nás čekají v rychlém sledu tři zápasy a ty mohou napovědět, jaké budou naše počáteční ambice. Po Salzburgu nás čekají Havířov a Třinec, tedy velmi zkušené týmy. Bude to důležitá prověrka, kterou chceme zvládnout.

S jakými cíli půjdete do sezony?
Já teď nechci předjímat, jaké budou možnosti našeho týmu, protože jak už jsem zmínil, je to opravdu mimořádně mladý tým. Určitá fáze počáteční adaptace, hlavně co se týče projevu soupeřů, bude muset proběhnout a podle toho se pokusíme naší hru analyzovat. Čeká nás ostrý start a chceme udělat vše proto, abychom začátek zvládli.

Soupiska juniorů HC Energie

Systém soutěže

Soutěže se účastní 20 mužstev. V 1. části se dvoukolově utkají každý s každým (38 utkání).

Ve 2. části soutěže jsou mužstva na 1. – 12. místě rozdělena do 3 čtyřčlenných osmifinálových skupin, v rámci kterých se mužstva utkají čtyřkolově každý s každým (12 utkání). Do čtvrtfinále play-off postupuje 8 mužstev (dvě nejlepší z každé skupiny a dva nejlepší týmy ze třetích míst). Mužstva umístěná po 1. části na 13. – 20. místě čeká boj o udržení, kdy se utkají dvoukolově každý s každým (14 utkání). Mužstva na 13. a 14. místě se zachrání, 15. tým čeká baráž o udržení s vítězem Ligy juniorů. Mužstva umístěná na 16. – 20. místě přímo sestoupí do Ligy juniorů.

Série čtvrtfinále a semifinále se hrají na 3 vítězná utkání, finálová série na 4 vítězná utkání. Vítěz finále obdrží titul Mistr České republiky v kategorii juniorů.

Rozpis Extraligy juniorů