HC Energie Karlovy Vary

Juniorům začíná nadstavba. O čtvrtfinále se popereme, říká trenér Eismann

Karlovarští junioři nastoupili do letošní sezony s nejmladším kádrem, přesto ukázali, že se nimi musí rozhodně počítat. Základní část plnou dramatických změn zakončili umístěním na solidní páté pozici, což jim vyneslo tři bonusové body do nadstavbové části.

Osmatřicet zápasů odehráli karlovarští junioři v základní části. Povedené výkony po většinu průběhu sezony zajistily mladým energetikům již s předstihem účast v nadstavbě o play-off, v posledních kolech navíc udrželi pozici v elitní šestce, když skončili na páté příčce. Do dvanáctikolové nadstavby tak půjdou s bonusovými třemi body.

STATISTIKY ENERGIE V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Týmové statistiky

5. místo - 38 zápasů – 24 výher – 75 bodů – skóre 135:98 (8. útok, 4. obrana)
Přesilovky: 11. místo – 17,2% (27 gólů)
Oslabení: 12. místo – 81% (26 gólů)
Úspěšnost střelby: 6. místo – 10,7%

Individuální statistiky

Nejvíc bodů: L’ubomír Kupčo – 56 bodů (24+32); Samuel Šmajda – 38 bodů (21+17)
Nejlepší střelec: L’ubomír Kupčo – 24 gólů; Dominik Rymon – 22 gólů
Nejlepší nahrávač: L’ubomír Kupčo – 32 asistencí; Vítek Benda – 24 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jakub Vogel, Samuel Šmajda – oba 49 TM
Nejlepší v +/-: Samuel Šmajda +30

Brankáři

David Bočan: 26 zápasů – 91,8%
Adam Dybal: 15 zápasů – 92,8%

V nadstavbě s Pardubicemi, Spartou a Vítkovicemi

Juniory nyní čeká dvanáctikolová nadstavba. V rámci skupiny O účast v play-off B se utkají čtyřikrát (dvakrát doma a dvakrát venku) s Pardubicemi (8. po základní části), Spartou (2.) a Vítkovicemi (11.). Do skupiny jdou na základně umístění po základní části se šesti bonusovými body Sparťané, energetici díky pátému místu získali tři body navíc. Pardubice i Vítkovice začínají na nule.

ROZPIS ZÁPASŮ

Eismann: Jsme schopní hrát s každým

Václave, máte za sebou základní část, jaká byla z vašeho pohledu?
Hodnotím ji jako povedenou. Myslím si, že jak hra, tak výsledku týmu byly nad očekávání. To, že jsme měli devět kol před koncem jistotu osmifinálových skupin a žádný stres v boji o udržení, považuji za velký úspěch nejmladšího týmu v soutěži.

Neměli jste právě kvůli tomu, že máte nejmladší mužstvo v soutěži, strach před začátkem sezony?
Před začátkem sezony jsem mluvil s trenérskými kolegy napříč kluby, ti to hodnotili jakožto odvážný krok s takhle mladým týmem. Měli jsme vše postavené převážně na ročníku 2004, pomohly nám samozřejmě i někteří z ročníku 2002. Na druhou stranu, hráči narození roku 2004 jsou mimořádně talentovaní a jsou nedílnou součástí reprezentačního týmu do 18 let a potvrdili své kvality. Nechtěl bych také samozřejmě opomenout L’ubomíra Kupča, který před odchodem do zámoří předváděl skvělé výkony.

Mluvil jste o tom, že před sezonou šlo o to vyhnout se sestupovým pozicím, nebyla proto o to větší motivace utrhnout nejlepší šestku a tím i lepší pozici do nadstavby?
Ono to bylo takové dvousečné, protože tím, že jsme měli jistotu, mohl L’ubo udělat další krok ve své kariéře a odejít do zámoří. Pak si někteří kluci zkusili seniorský hokej, kvůli čemuž jsme nastupovali s polo dorosteneckou sestavou, což logicky snížilo konkurenceschopnost. Jsme samozřejmě rádi, že jsme v závěru drželi alespoň ty tři bonusové body do startu osmifinálové skupiny.

Co vás na hře v základní části nejvíce potěšilo a co naopak zklamalo?
Potěšilo mě to, jak hráči tou soutěží žili a že jsme šli opravdu krok za krokem. Těšilo mě, že dokázali dostat do hry dovednosti, kterým se věnujeme a že ti, kteří se starali o produktivitu, si ověřili, že fungují. Potěšilo mě také, že jsme, troufnu si říct, šli stejným směrem, jak realizační tým, tak hráči. Z toho pramenily ty výkony, co byly nad očekávání.

Taktéž jste zmiňoval nastupování dorostenců ke konci základní části, jak jste spokojen s jejich přístupem a výkonem?
Na jejich přístupu se asi nedají najít žádné výhrady. Pro ty kluky to je a byla nová zkušenost, jelikož máme pořád čtyři sestavy. Samozřejmě těm s určitou sebereflexí a otevřenýma očima to nastavilo zrcadlo, zjistili, že to je zase o krok výš a na čem mají pracovat. Myslím si, že nikdo z dorosteneckého věku, samozřejmě s adekvátním očekáváním nezklamal

Za začátku se vám dařilo, pak se ovšem zranil Dominik Rymon, Robin Sapoušek a Lukáš Adámek, L’ubomír Kupčo pak odešel, kolik jste měl v tu chvíli bezesných nocí?
Samozřejmě jsem věděl, že je to velká komplikace. Na druhou stranu ta sezona byla nějakým způsobem rozjetá, tak jsme se nemuseli úplně strachovat, vypracovali jsme si bodový polštář. Ale když se zranili zmínění hráči, tak to je pak úplně jiné mužstvo.

Jak bylo těžké je nahradit?
Plnohodnotně to nelze.

Zmínili jsme L’ubomíra Kupča, jak moc tým zasáhla absence nejproduktivnějšího hráče?
Chemie, která vznikla mezi ním, Dominikem Rymonem a Samuelem Šmajdou, byla skvělá podívaná, ti hráči si vyhověli. Určitě je to zásah, na druhou stranu už jsem jednou říkal, že L’ubo si takovou příležitost nepochybně zaslouží. Byť to upozadí naše týmové ambice, tak věřím, že to je pro něj krok správným směrem a že ocení, že angažmá i v našem klubu mu pomohlo.

Když se podíváme do nadstavby, tak vás čeká Sparta, Pardubice a Vítkovice, jak je hodnotíte jakožto soupeře? Jak se na ně těšíte?
Těšíme se, protože věříme, že to budou vše skvělé zápasy. Sparta je jednoznačný favorit, mají výborný hráčský kádr a dobře vedený realizační tým. Dynamo má v porovnání s námi rovněž zkušenější sestavu, která byla v průběhu sezony ještě doplněna. Z Vítkovic spadl balvan, neboť měli až v posledních dvou kolech jistotu vyhnutí se skupiny o sestup, mohli by předvést uvolněný výkon. Máme ke všem soupeřům respekt. Na druhou stranu jsme si několikrát ověřili, že jsme schopni předvádět výkony, u kterých budeme věřit, že nás dostanou k boji o čtvrtfinále.

Změnil se oproti základní části váš program?
Nijak výrazně ho měnit nebudeme, vzhledem k tomu, že se nyní bude hrát obden. V podstatě jen snížíme minutáž tréninku, ale nechceme snižovat intenzitu a tréninky mimo led. Případně budeme pocitově reagovat na aktuální stav týmu.