HC Energie Karlovy Vary

Karlovarský válečník je po zranění zpět. Loňská sezona pro mě byla nejhorší, přiznává Rohan

V závěru sezony citelně chyběl, když jej na delší dobu ze hry vyřadily zdravotní problémy. Teď už je ale obránce Martin Rohan zpátky, se svými spoluhráči a několika novými kolegy v obraně se připravuje na nadcházející ročník Tipsport extraligy.

Poprvé pocítil, jak náročné je být delší dobu mimo kádr. Obětavý bek musel strávit na marodce celý konec sezony a kvůli zranění přišel i o předkolo play-off. „Loňská sezona pro mě byla jedna z nejhorších, protože jsem si prošel dvěma operacemi. Jinak celkově ta sezona špatná nebyla,“ líčí Martin Rohan.

Ve hře byl dokonce chvíli scénář, kdy by se stihl dát dokupy a pomohl by týmu ve vyřazovací části. Nakonec mu to zdravotní stav neumožnil. „Mrzelo mě to hodně. Dělal jsem vše, abych to stihl, ale bohužel už to bylo vážnější zranění a nešlo to,“ dodává.

Před tím však patřil k základním stavebním kamenům defenzívy Západočechů. Pravidelně nastupoval v elitní obranné dvojici vedle ofenzivnějšího Petra Šenkeříka. „Určitě jsem si to užil a byl jsem rád, že jsem mohl být v první obraně.“

Byť jej vyřadilo ze hry zranění, napsal Martin Rohan do svého hokejového životopisu další působivou kariéru. Vždyť rok před tím byl jednou bruslí v prvoligovém Sokolově, nicméně nakonec se vypracoval mezi nepostradatelné dílky Pešoutovy skládanky. „Je to holt takový můj hokejový život. Jednou dole, jednou nahoře,“ směje se skromný pracant.

Jedno je jisté – příští sezonu už se v jednom týmu s Petrem Šenkeříkem nepotká. Jeho parťák z obrany se totiž přestěhoval na jih Čech. „Já si myslím, že bude chybět nejen mně, ale celému týmu. Ten bodový přínos byl značný. Uvidíme, musíme ho nahradit,“ hlásí na adresu dnes už bývalého spoluhráče.

A chybět bude i legendární Václav Skuhravý, jenž toho odehrál s Rohanem spoustu. „Venca bude určitě chybět hodně. Pro mě to je zvláštní pocit, já jsem ho zažíval v kabině vlastně odmalička,“ netají se sokolovský rodák.

Aktuálně již bez omezení absolvuje s dalšími energetiky letní přípravu, která mezi hokejisty bývá zaškatulkována v položce neoblíbených. To ovšem není případ silného obránce. „Mně letní příprava nevadí. Pro mě je fyzická připravenost je to nejmenší, co můžu udělat pro svůj výkon. Já to mám i vyloženě rád,“ přiznává karlovarská devadesátka.

Jediná věc se ale v přípravě změnila. Kvůli pandemii koronaviru přišla Energie o tradiční přátelská fotbalová utkání. „Fotbalových zápasů je určitě velká škoda, hrozně mě to baví. Je to i na fyzičku dobré, takže mě to mrzí.“

Zahálet nehodlá ani v naplánovaném volnu. Co mají Rohanovi na programu? „Já se udržovat budu. Hodně času budu trávit s dětmi a rodinou. Máme připravenou nějakou krátkou dovolenou. Budu se věnovat jak rodině, tak i své přípravě na novou sezonu.“