HC Energie Karlovy Vary

Kdo by se netěšil, říká o draftu Bednář. Rád by si zahrál v Kanadě

Karlovarský talent mezi třemi tyčemi se chystá na draft do nejlepší hokejové ligy světa. Jan Bednář si svými výkony řekl o pozornost skautů, teď již zbývá počkat, kdo na vytáhlého gólmana ukáže. Odchovanec Karlových Varů se v rozhovoru rozpovídal jak o své budoucnosti, tak o uplynulé sezoně.

Honzo, čeká vás draft do National Hockey League. Jak se na tento velký moment ve vaší kariéře těšíte?
Těším se. Hlavně doufám, že si mě někdo vybere. Samozřejmě teď je ta situace taková, že nikdo neví, kdy to bude. Ale kdo by se netěšil.

Máte v hlavě pozici nebo kolo, ve kterém byste chtěl jít na řadu?
Ani ne, hlavně chci, aby si mě někdo vybral. U těch gólmanů je to trochu specifické. Nemám nějaké vysoké nároky, vím, že v prvním kole určitě nebudu. Potom je to u gólmana víceméně jedno, tam záleží, aby si mě vybrala dobrá organizace a abych se pak dále rozvíjel.

Zmínil jste, že důležitá bude organizace, kde se budete moct rozvíjet. Máte přeci jen nějakou vysněnou destinaci?
Vysněnou destinaci ani ne, spíš jsem vždy chtěl hrát hokej v Kanadě, protože tam to je náboženství a všichni tam tomu výborně rozumí. Kdybych si mohl nějak vybírat, tak bych si asi zvolil nějaký kanadský klub.

V žebříčku evropských gólmanů vás experti pasují na druhé místo za Jaroslavem Askarovem z Ruska. Jak se na to dívá?
Jasně, je to hezké. Ale snažím se na to moc nekoukat, spíš se soustředit sám na sebe. Je to sice hezké tam být jako druhý, ale to nijak moc nerozhoduje.

Máte v NHL vzor, popřípadě někoho, od koho byste se rád učil?
Musím říct, že když jsem byl malý, tak jsem vzor měl. Teď postupem času už ani ten vzor nemám, spíš se snažím koukat na více gólmanů, kteří se mi líbí a odkoukávat od nich to dobré.

Kvůli aktuální situaci ve světě se spekuluje, že by se draft mohl uskutečnit online...
Vzhledem k té situaci, která teď je, by to bylo asi nejlepší řešení. Asi je nesmysl riskovat nějaké nakažení. Myslím, že takhle proběhl už jeden draft do NFL a proběhlo to celkem v klidu, takže s tímto by neměl být problém. V aktuální situaci je to dobré řešení.

Nebude to přeci jen trochu mrzet hráče, že nebudou mít možnost zažít výběr na vlastní kůži?
Já ani nevím, jestli bych na ten draft vůbec jel, stejně bych asi byl doma. Samozřejmě ti kluci, kteří by byli v prvním kole a jeli by tam, o to budou ochuzeni. Z mého hlediska mě to ani nijak nemrzí.

Máte prvotní představu, kam byste rád zamířil příští sezonu?
Samozřejmě bude záležet na tom, kdo mě draftuje a jak si to budou přát oni. V tuto chvíli nedokážu říct, jak to bude.

Někteří vaši vrstevníci se rozhodli pro cestu zámořskými mládežnickými soutěžemi. Měl jste také nějaké nabídky? Proč jste se rozhodl pro setrvání v Česku?
Nějaké nabídky tam byly, ale společně s agentem a samozřejmě s rodiči jsme se o tom docela dlouhou dobu bavili a usoudili jsme, že jsem tu celou sezonu chytal dospělý hokej, což byl nějaký posun v té kariéře. Zvolili jsme tedy tuto variantu.

Když se k uplynulé sezoně vrátíme, jak byste se za ní ohlédl?
Nebyla ani dobrá, ani úplně špatná. Určitě jsem měl na víc. Některé zápasy a některé konkrétní góly nebyly úplně takové, jaké bych si představoval. Nebylo to úplně špatné, bylo tam spoustu dobrých zápasů a samozřejmě jsem rád za každé utkání v dospělém hokeji. Jsou to pro mě hlavně zkušenosti do budoucna.

V A-týmu Energie jste se pral o místo s Filipem Novotným, jenž byl na konci soutěže vyhlášen nejlepším gólmanem ročníku. S ohledem na to, jste spokojený s tím, kolik jste toho letos v extralize odchytal?
Já spokojený nejsem. Samozřejmě jsem toho chtěl odchytat více, ale ta situace byla prostě taková, že Filip chytal výborně a víceméně mě tam moc nepustil. Když jsem chytal, tak to bylo kvůli nějakému menšímu zranění. Pochopitelně bych byl rád, kdybych těch zápasů odchytal více, ale jak říkám, Filip chytal výborně a moc mě tam nepouštěl.

Co si odnášíte z tandemu s Filipem Novotným?
Filip je v pohodě, jsme spolu úplně v klidu. Myslím si, že z obou stran tam panuje spokojenost. Dokážeme se spolu normálně bavit, i když jsme trošku věkově od sebe. Filip je super kluk.

Kromě Karlových Varů jste chytal v Sokolově. Jaká byla prvoligová štace?
Bylo to zase trošku něco jiného. Ze začátku sezony to úplně nefungovalo tak, jak bych chtěl, ale postupem toho roku se to zlepšovalo a hlavně to byly zkušenosti do budoucna. Chytal jsem dospělý hokej a v tomto věku je pro mě hlavně důležité, abych chytal.

Byl jste blízko k nominaci na juniorský šampionát. Jak moc mrzí, že jste se nakonec do té finální trojice nevešel?
Já jsem původně ani nečekal, že by mě mohli vzít na kemp (přípravný kemp před MSJ, pozn. redakce). Jak ten kemp postupoval, tak jsem se vyhnul prvnímu zužování, tomu druhému už ne. Já jsem ani nepočítal, že bych tam měl jet. Tam hlavně byla jasně daná jednička už od minulého roku. Víceméně bych jen čekal, zda bych nějaký zápas dostal, nebo ne. Trošku to samozřejmě mrzí, když jsem byl takhle blízko, ale rozhodně jsem se z toho nějak nehroutil.

Může být vaším cílem do příští sezony právě účast na juniorském mistrovství světa?
To pro mě cíl určitě je, ať už budu kdekoliv. Určitě bych se na “dvacítky“ chtěl podívat.