HC Energie Karlovy Vary

Kdo s koho! Bude čtvrtfinále patřit Energii nebo Havlíčkovu Brodu?

Šestnáctka Energie půjde díky výhrám z posledních zápasů do play-off výborně naladěna, základní část Ligy dorostu zakončila se ziskem 71 bodů na 3. místě skupiny Západ, a to jí ve čtvrtfinále postavilo do cesty tým BK Havlíčkův Brod. Čtvrtfinále se hraje na dva vítězné zápasy a ten první energetici odehrají na svém ledě ve čtvrtek 14. března od 18:00 hodin. Poté se série přesune do Havlíčkova Brodu, kde se další utkání odehraje v sobotu 16. března.

Z kabiny Energie

Před sezonou nedošlo u šestnáctky pouze ke změně v týmu, ale i na trenérském postu. Tým v roli hlavního trenéra převzal Bohumír Sapoušek a jak sám říká, chvíli trvalo než si všechno sedlo. „Společné začátky byly samozřejmě, tak jak je pro tuto kategorii specifické, těžké, protože do týmu přišli mladší hráči. Přišli hráči ročníku 2008 a dva hráči ročníku 2009. Byli tam samozřejmě i hráči dorazového ročníku 2007, kteří si našli tu svou pozici. Navíc se kádr doplňoval hráči z extraligového dorostu. Takže se ten tým tvořil a spousta hráčů musela mít tu trpělivost, že se nedostali pokaždé do sestavy. Nakonec se to vykrystalizovalo. Tým si sednul a hráči ročníku 2007 splnili tu lídrovskou roli a začalo to fungovat.“

„Já osobně jsem pana Sapouška měl v osmé třídě, takže pro mě to žádná velká změna nebyla. Co se týče týmu, tak během přípravy jsme si všichni sedli jako parta. Takže v kabině nebyl sebemenší problém,“ vzpomíná na začátek sezony kapitán týmu Jiří Malý.

Svůj charakter tým ukázal hlavně v přípravě, v níž se energetici moc často z výhry neradovali, ale i přesto do sezony svěřenci Bohumíra Sapouška vkročili se zdviženou hlavou a doslova potvrdili známé rčení těžko na cvičišti, lehko na bojišti. „U kluků v této kategorii je znát každý měsíc v jejich vývoji a samozřejmě dospívají. Stávají se z nich osobnosti, takže to se pak začalo projevovat tou porcí zápasů. Kluci se víc vyhráli a nabírali zkušenosti. Myslím si, že právě to byl ten důvod, že tým šel nahoru a začal věřit tomu, co jsme jim s kolegy Davidem Troškou, Mírou Hylasem a Michalem Bednářem říkali, tedy o čem ten hokej vlastně je a co je potřeba pro to udělat. Nebylo to samozřejmě jednoduché, ale někteří hráči si to uvědomili a bylo to potom na nich znát. Takže velkou zásluhu na průběh sezony měl i přístup realizačního týmu,“ přibližuje společnou práci týmu a trenérů Bohumír Sapoušek.

Výsledky v přípravě se energetici nenechali rozhodit. „Myslím si, že příprava by se měla brát tak, že kouč chce vlastně prostřídat všechny možné varianty. Když se vyhrává, tak je to samozřejmě lepší, ale před sezonou to nic neznamená. V kabině byla vždycky sranda, ať se prohrávalo nebo vyhrávalo,“ usmívá se Jiří Malý.

Ze třiceti šesti zápasů základní části odešli naši mladíci bez bodů pouze v deseti z nich. Karlovarští střelci vstřelili 139 gólů, což je opět řadí na třetí místo. S počtem 92 inkasovaných gólů jsou druzí za chomutovskými Piráty. Zajímavé je, že šestnáctce se téměř stejně dařilo na domácím ledě i na ledě soupeřů. V obou tabulkách jsou na třetím místě, přičemž doma získali 38 bodů a venku pak 33 bodů.

A jak první část sezony hodnotí kapitán šestnáctky Jiří Malý? „Podle mého názoru se nám základní část povedla. Neměli jsme vůbec problém v soutěži vyhrávat a získávat body.“

A co na výkony svých svěřenců a na průběh soutěže říká trenér šestnáctky? „Vzhledem ke kvalitě soutěže bych ji hodnotil pozitivně. Myslím si, že sedmdesát jedna bodů ze třiceti šesti zápasů je slušný počin. Všechny zápasy byly zajímavé a dá se říci, že tam nebylo jednoduchých zápasů. Takže pro hráče výborný přínos,“ hodnotí základní část Bohumír Sapoušek.

Jedním z posledních soupeřů byl tým Baníku Sokolov, jehož střelce vynuloval Petr Kašpar, který si tak připsal třetí čisté konto v Lize dorostu. Kanonáda Energie se zastavila na čísle osm. Výbornou přípravou na čtvrtfinálové boje pak byl nedělní duel s týmem Pilsen Wolves. Energetici šlágr posledního kola zvládli bravurně, přičemž je nerozhodil ani obrat soupeře, který ze stavu 0:2 otočil na 3:2. Šestnáctka tak téměř nevypadne ze zápasového tempa, protože čtvrtfinálovou sérii rozehraje už ve čtvrtek. A jak to vidí Bohumír Sapoušek? „Určitě ty poslední dva zápasy, nejen výsledkově, ale i předvedenou hrou by nám měly samozřejmě pomoci, protože jsme nastoupili v totožné sestavě, ve které budeme hrát play-off. V této sestavě i trénujeme, takže si myslím, že by to mělo mít vliv.“

„S Plzní jsou to vždy vyhrocené zápasy. Hlavně oni hodně dohrávají a je to hodně kontaktní. Je samozřejmě dobře, že jsme těch posledních pár zápasů vyhráli a naladili jsme se vítězně na play-off. Teď jsme se zregenerovali, ještě jsme doladili sestavu a pár věcí na ledě a myslím si, že na ně vlítneme,“ popisuje Jiří Malý přípravu týmu na nejnapínavější část sezony.

Čtvrtfinálovým soupeřem Energie je tým BK Havlíčkův Brod, který byl v jediném vzájemném duelu úspěšnější, ale utkání bylo vyrovnané a oba týmy měly stejné šance. „Samozřejmě tento zápas, který byl dvě kola před play-off, byl pro nás poučný. Snažili jsme se přečíst soupeře, zjistit co a jak a budeme se k tomu teď snažit přistoupit. Oni byli výborně organizovaní. Měli poměrně i vysoký a silný mančaft, takže tam byl trošku problém v osobních soubojích, ale nicméně si myslím, že by to měl být vyrovnaný souboj,“ vyhlíží play-off Bohumír Sapoušek.

Na generálce na play-off Jiří Malý sice chyběl, ale zápas sledoval. „Já jsem byl nemocný, takže jsem proti Brodu nehrál. Každopádně, když jsem na to koukal ze záznamu, tak to bylo vyrovnané a vlastně všechny góly jsme dostali naší chybou, ale když si na to dáme pozor, tak bychom je měli porazit.“

O soupeři

Tým BK Havlíčkův Brod do Ligy dorostu sestoupil po loňské sezoně z Extraligy dorostu a po základní části má k návratu do nejvyšší dorostenecké soutěže dobře našlápnuto. Bruslaři skončili se ziskem 74 bodů na 2. místě skupiny Východ. Ve třiceti šesti zápasech havlíčkobrodští střelci vstřelili 155 gólů, což je nejvíce z celé skupiny a se 117 inkasovanými góly jsou na třetím místě. Do vyřazovacích bojů vstoupí Bruslaři se čtyř zápasovou vítěznou šňůrou v zádech. Jedním z týmů, který hráči Havlíčkova Brodu obrali o body, byla i Energie. Karlovarští mladíci dokázali v první a ve třetí třetině odpovědět na inkasované branky, ale druhá třetina skončila lépe pro domácí. Střelcem všech pěti gólů, které energetici inkasovali, byl Matyáš Lédl.

A jak generálku na čtvrtfinálové boje hodnotili pro web Bruslařů oba trenéři? „Vyhráli jsme, takže zápas hodnotím určitě pozitivně. Ve hře jsme měli dobré věci, které jsme předváděli i v minulých utkáních. Měli jsme tam, ale i nějaké výpadky a to jak v první třetině, tak i v té třetí. Toho se musíme v příštích zápasech, zejména právě v play-off proti Karlovým Varům, vyvarovat, abychom hlavně utkání v play-off dotáhli do vítězného konce,“ má jasno Lukáš Bureš, trenér dorostu Havlíčkova Brodu.

Kvalitu zápasu s výhledem na vzájemný souboj ve čtvrtfinálové sérii ocenil i trenér karlovarské šestnáctky Bohumír Sapoušek, který stejně jako jeho kolega vidí rovněž věci, které je potřeba ještě doladit. „Byl to oboustranně pěkný zápas, který měl náboj play-off. Nicméně soupeř vyhrával osobní souboje a měl lépe zorganizovanou hru, než jsme měli my. Přijeli jsme sem jen se čtyřmi obránci, bylo to po cestě fyzicky náročné. Odrazíme se od třetí třetiny, která byla odpovídající, když jsme mohli zápas zdramatizovat.“

K hráčům, které si budou muset karlovarští obránci pohlídat, bude patřit právě útočník Matyáš Lédl. Ten si ve třiceti šesti zápasech připsal šedesát devět bodů (29+40) a vede týmové bodování Bruslařů a zároveň je vítězem kanadského bodování Ligy dorostu. Třicet osm bodů (20+18) nasbíral Dominik Chromý a třetí pozice v týmovém bodování patří Denisovi Kraučukovi, který má na kontě třicet tři bodů (15+18). Čtvrtý je s dvaceti osmi body (16+12) Marek Čapek a dvacet tři bodů (12+11) má na páté pozici Pavel Konvalinka. Nejvytěžovanějším brankářem Havlíčkova Brodu byl Jakub Humplík, který odchytal dvacet jedna zápasů. V jedenácti utkáních pak branku Bruslařů střežil Daniel Petr. Uvidíme, který z gólmanů nastoupí ve čtvrtek v prvním čtvrtfinálovém duelu.