HC Energie Karlovy Vary

Když se spojí hokej a dobrý úmysl. Co přinesla charitativní utkání Energie a Sokolova?

Tentokrát nezvykle už 3. září na led sokolovského zimního stadionu vyjedou hokejisté Karlových Varů a domácího Baníku, aby se již počtvrté utkali v tradičním souboji o pohár hejtmanky Karlovarského kraje. Ačkoliv letos vzhledem ke globální situaci musela přijít na řadu jistá opatření, stýká v sobě historie této akce mnoho dobra a pomoci, pojďme se tedy společně ohlédnout za uplynulými ročníky.

Celý nápad se zrodil z touhy trochu ulevit rodině tehdy dvouleté Toničky Kaplanové z Karlových Varů, která se narodila s kvadruspastickou formou mozkové obrny, kvůli níž se nemůže volně pohybovat a trpí problémy se zrakem. Proto se tedy dva západočeské kluby spojily a domluvily na čas povánočních svátků přátelské utkání, jež by nejen potěšilo příznivce obou celků samotným zápasem i společnou autogramiádou, ale hlavně prostřednictvím charitativní tomboly vybralo peníze na podporu rodiny Kaplanovy. A oba záměry se zdařily na výbornou - fanoušci si přišli na své dvanáctigólovými hody, ve kterých se z výhry 9:3 radovala Energie, a pro Toničku Kaplanovou se vybralo přes 42 tisíc korun!

Po hokejové stránce se za účasti takřka nejsilnějších možných sestav nejzářivěji blýskl finský letec Henri Tuominen, jenž si připsal hattrick a jednu nahrávku, dva góly pak zaznamenal Petr Stloukal a ani jeden puk za brankovou čáru nepustil během svého dvacetiminutového působení Filip Novotný. “Pro nás to bylo super, takový bonbonek na konec roku. Střetli jsme se s kluky, kteří hráli extraligu, takže veliký zážitek pro všechny,“ komentoval tehdy nadšeně kapitán sokolovského Baníku Vojtěch Šik. "Děkuji za všechny a hlavně, že se vybraly peníze pro malou Toničku.“

1. ročník - 30.12.2017

HC Baník Sokolov - HC Energie Karlovy Vary 3:9 (0:4, 1:4, 2:1)
Branky a nahrávky:
33. Šmejc (Strunz, Čejka), 42. Rezek (Račanský), 54. Pfister (Hohl) – 4. Osmík (Tuominen), 5. Stloukal (Kohout), 10. Tuominen (Osmík), 16. Skuhravý (Sičák), 27. Vachovec (Skuhravý), 28. Tuominen (Osmík), 33. Stloukal (Weinhold), 40. Janata, 47. Tuominen (Vachovec, Gorčík)


Původně se příliš nepočítalo, že by se z této akce stala tradice, ale ve správný čas vstoupily do hry správné okolnosti. V závěru prosince 2018 se měla Energie potkat s Třincem, ten byl ale v tu dobu pozvaný na proslulý Spengler Cup, a tak se pro udržení herního tempa zástupci obou klubů dohodli na zopakování přátelského klání. A když už, tak pořádně - znovu se tedy rozhodlo pomáhat, tentokrát se výtěžek z tomboly věnoval sportovnímu klubu pro zdravotně postižené SK Kontakt Karlovy Vary. "V první řadě by i charitativní podtext zápasu mohl být pro lidi zajímavý, neboť kdy jindy než o Vánocích by si každý měl uvědomit, že jsou mezi námi tací, kteří nemají to štěstí a nemohou žít plnohodnotný život a potřebují pomoc. A my, co to štěstí měli, jim aspoň takto malinko můžeme svou účastí na utkání pomoci," vysvětloval trenér energetiků Martin Pešout.

Den před Vánocemi se tedy obě mužstva sešla znovu v Sokolově a protentokrát pohár hejtmanky Karlovarského kraje zůstal v černo-žlutém hokejovém stánku. Baník přehrál Karlovy Vary těsně 5:3, o což se zasloužil zejména dvougólový střelec Tomáš Vracovský a starší z bratrské dvojice Rohanů a zároveň sokolovský kapitán Tomáš, v dresu Energie pak zase dvě přesné trefy přidal Jakub Flek. Co je však ještě důležitější, pro SK Kontakt Karlovy Vary se vybralo díky fanouškům více než 70 tisíc korun!

2. ročník - 23.12.2018

HC Baník Sokolov - HC Energie Karlovy Vary 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
14. Vracovský (T. Rohan), 23. D. Hruška (Zadražil, Tomeček), 33. Kuběna (T. Rohan), 40. Rulík, 42. Vracovský (Hotěk, Vrána) – 13. Flek (Rachůnek, Gríger), 36. Flek (Sičák), 49. Skuhravý (M. Rohan).


V roce 2019 už bylo jasno, že se charitativní utkání jednoduše zopakuje znovu. Tentokrát byly peníze z tomboly a nově i aukce zápasových dresů určené pro dětský domov v Chebu a Magdalenku z Lipové u Chebu, která bojovala se zhoubným nádorem - i z toho důvodu se tedy duel výjimečně přesunul ze Sokolova na ledovou plochu v Chebu. A po dosud nejdramatičnějším klání se pohár znovu přesouval na opačnou stranu střídačky, Karlovarští udolali Baník poměrem 5:4 po samostatných nájezdech. Prim hrály dvě čerstvé posily Energie - dvakrát rozvlnil síť za Davidem Fečem Matěj Zabloudil a závěrečný rozstřel rozsekl Tomáš Vildumetz. Oba tito hokejisté se navíc představí v černo-bílém dresu i v letošní sezoně.

"Myslím si, že jsme hlavně chtěli podpořit dobré věci. Ten nápad je určitě super, odehrálo se to v dobrém duchu. Hlavně se podpořila super věc," přibližoval pohled hráčů mladík Jakub Kašpar, jenž strážil karlovarskou svatyni po první dvě třetiny. A jak se vyvedla charitativní stránka celé akce? Opět nadmíru podařeně! Pro chebský dětský domov a Magdalénku se vybralo přes 51 tisíc korun a radost udělala i záplava plyšáků, kterou na led diváci naházeli během třetí třetiny.

3. ročník - 15.12.2019

HC Baník Sokolov - HC Energie Karlovy Vary 4:5sn (2:2, 0:1, 2:1 - 0:0)
Branky:
7. Kuběna, 11. Vracovský, 51. Kovařík, 57. Vrána – 1. Černoch, 6. Zabloudil, 34. Raška, 49. Zabloudil, rozh. náj. Vildumetz.


Těšíme se na Vás při čtvrtém ročníku utkání o pohár hejtmanky Karlovarského kraje, tentokrát nezvykle již 3. září zpět na zimním stadionu v Sokolově!