HC Energie Karlovy Vary

Klíčem k úspěchu byla týmová práce, hodnotí zápas proti Rusku Bednář

Debutoval v extralize, poté odehrál Turnaj pěti zemí ve švédském Tranas, odkud se musel rychle přesunout na Evropský olympijský festival. Karlovarský brankář Jan Bednář má za sebou hodně hektický měsíc, v Sarajevu ale touží dotáhnout svůj tým za úspěchem. Hned v prvním utkání Evropského olympijského festivalu mládeže ukázal, že to nemusí být jen sen, povedeným výkonem pomohl českému týmu porazit silné Rusko 2:1!

Česká reprezentace do 17 let v minulém týdnu hrála na Turnaji pěti zemí ve Švédsku, proti silné konkurenci se jí však nedařilo a skončila bez bodu poslední. Někteří hráči byli nominováni i na Evropský olympijský festival, kam se museli v rychlosti přesunout. V prvním utkání proti Rusku se do branky postavil Jan Bednář, kterému se proti východním protivníkům dařilo.

„Myslím si, že to byl jeden z nejlepších zápasů co jsme zatím odehráli. Kluci mi obrovsky pomáhali, padali do střel hlava nehlava. V první třetině jsme je až na jeden únik k ničemu nepustili a zaslouženě jsme vedli 1:0,“ chválil tým Bednář.

Rusové svůj turnajový výběr nepodcenili, vítězství si ale proti českému týmu oproti listopadovému World Hockey Challenge nepřipsali. Čeští hokejisté do zápasu dali vše. „Před zápasem jsme si říkali, že na ně musíme vlítnout, namotivovat se, jak nejvíce to půjde, a to se nám povedlo,“ chválí šestnáctiletý energetik.

Tým po dvou třetinách nevedl ani neprohrával, to se však v poslední dvacetiminutovce změnilo. Po druhé brance českého výběru v jednapadesáté minutě již jeho hokejisté vedení ubránili. „Z mého pohledu byla klíčem k našemu vítězství jednoznačně týmová práce a víra v to, že když budeme plnit to co nám trenér řekl, můžeme porazit kohokoliv.“

Vítězství proti Sborné je pro národní tým důležité, náležité si toho také užíval. „Za sebe mohu říct, že to, jak jsme se radovali z výhry, zpívali naši hymnu a naproti nám stáli zklamaní Rusové, byl jeden z nejlepších pocitů, které jsem doposud v hokeji zažil,“ říká Jan Bednář, který v utkání zastavil dvaatřicet střel a připsal si i asistenci u prvního gólu, následně byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Zcela rozdílné pocity měl karlovarský talent krátce po příletu do bosenské metropole. „Cítil jsem se po příletu trochu divně. Ještě nedávno tu byla válka a když jedeme autobusem na zimák, tak kolem vidíte staré domy, na kterých jdou vidět stopy po střelbě. Nebyl to pro mě úplně příjemný pocit, ale je to možná tak to jediné, co mě tu zaskočilo,“ popisuje Bednář své bezprostřední pocity po příletu do místa konání olympijských her v roce 1985.

Jinak si ale parta šestnáctiletých mladíků nemá na co stěžovat, ba naopak. „Je tu o nás nádherně postaráno. Máme neskutečný komfort, bydlíme v krásném hotelu, kde skvěle vaří. Turnaj si moc užíváme a věříme, že se nám bude dařit i dál,“ doufá v úspěch českého týmu na turnaji.

K němu by rád pomohl i povedenými výkony, tedy tak, jak se mu to daří poslední měsíc. Zastavit českého gólmana by neměla ani únava, byť v posledních pěti dnech odchytal tři utkání a navrch přidal přelet ze Švédska. „Hrál jsem tři zápasy v pěti dnech, ale jak už jsem řekl, kluci mi obrovsky pomáhají, a to rozhodně nejen na ledě. Cítím z nich obrovskou podporu a také z nich cítím, že mi věří, a to mi hrozně moc pomáhá. Patří jim obrovský dík,“ dodává.

Český tým nyní čeká další zápas ve středu proti Švýcarům. Případná výhra může svěřence trenéra Berana posunout do boje o zlato! „Snažíme se jít do každého zápasu na sto procent. Určitě to bude se Švýcary těžké utkání stejně jako proti Rusům. Musíme se na ně co nejlíp připravit, abychom je porazili,“ hecuje karlovarský gólman.