HC Energie Karlovy Vary

Klidný Advent? Rozhodně ne! Energii čeká boj s Vítkovicemi

Další náročný duel čeká energetiky druhou adventní neděli, kdy budou hosty týmu Vítkovice Ridera. Stejně jako předchozí utkání s Kladnem nebude ani souboj s Vítkovicemi procházkou růžovou zahradou, protože oba týmy potřebují body jako sůl a navíc výhra by jistě zlepšila atmosféru ve vítkovické kabině. Svěřence Davida Bruka tak čeká těžký boj, který vypukne 10. prosince už ve 14:00 hodin.

Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream: O2 TV Sport

O soupeři

Po loňské sezoně, která byla jedna z nejúspěšnějších, si v té letošní vítkovický tým zatím vypil kalich hořkosti až do dna. Počet zápasů vyhraných v základní hrací době by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Situaci Vítkovickým koncem října a začátkem listopadu komplikovala také rozsáhlá marodka, kvůli níž se domluvili na odložení některých duelů. Absence řešil ostravský klub výpomocí z prvoligové Poruby a povoláním svých juniorů. Právě v říjnovém duelu s Energii si v osmnácti letech odbyl extraligovou premiéru Maxim Vehovský, který byl jediným střelcem Vítkovic.

Koncem října na post hlavního trenéra rezignoval Miloš Holaň, pod jehož vedením Vítkovice skončili v loňské sezoně na druhém místě základní části a těsně pod stupni vítězů v pla-off. V utkání s Energií, koncem října, již na střídačce stál společně s Pavlem Trnkou a Romanem Šimíčkem bývalý obránce a zkušený kouč Jiří Veber.

Ačkoliv se Vítkovice zatím v extralize trápí, tak v Lize mistrů se jim daří. Aktuálně jsou na devátém místě a v následujících dnech je čeká čtvrtfinálová odveta s Rapperswil-Jona Lakers, týmem Romana Červenky a Martina Frka.

Ani vítkovické kabině se nevyhnuly v průběhu sezony změny v kádru. Po sedmi zápasech sezony v modro bílém dresu skončil útočník Jan Káňa, který do týmu přišel z Olomouce. Duel s Energií byl čtvrtým zápasem vítkovického odchovance Patrika Zdráhala po návratu ze Švédska. V listopadu pak proběhl trejd obránců, v rámci kterého do Mladé Boleslavi putoval Petr Gewiese a opačným směrem se vydal Radek Jeřábek.

Vítkovice však posilovaly i útok a přivedly si centry Jonáše Petereka a Marcela Barinku. Francouzský útočník Yohann Auvita přišel sice do Vítkovi začátkem října, ale poprvé se představil až v listopadu na ledě Olomouce. V pátečním duelu s Hradcem Králové nastoupil útočník Tomáš Vondráček, který je ve Vítkovicích na hostování do konce ledna. V předchozích dnech vítkovickou kabinu na vlastní žádost opustil americký sniper Peter Mueller.

Sestava Vítkovic rozhodně neodráží postavení v tabulce extraligy, ale právě naopak disponuje silou, u níž je jen otázkou času, kdy se projeví.

Z kabiny Energie

Karlovarští hokejisté mají za sebou duel s kladenskými Rytíři, který dotáhli v nájezdech do vítězného konce, ale i přesto rozhodně nebude patřit k zápasům, na které se vzpomíná. To ostatně potvrdil i kapitán energetiků Jiří Černoch v pozápasovém rozhovoru. „Byl to hodně zvláštní zápas. Takový jsem dlouho nezažil. Jsme rádi, že máme dva body, a to je asi nejdůležitější.“

Energetici šli sice jako první do vedení, ale nakonec museli dotahovat a srovnávací gól vstřelil právě Jiří Černoch. O první trefu Energie se postaral Dávid Gríger se svými spoluhráči z lajny Tomášem Rachůnekem a Iikkou Kangasniemim. Finský rychlík byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Tomáš Rachůnek si rovněž připsal i úspěšný nájezd. Šťastnějším z bratrů Procházkových byl tentokrát Ondřej, který byl autorem rozhodujícího nájezdu. Karlovarští borci si tak po nějaké době mohli užít vítěznou euforii. Ta však trvala jenom do půlnoci a další den už je čekala cesta k dalšímu náročnému duelu.

„Narazíme na soupeře, který má výrazně vyšší hráčskou kvalitu, než je jeho aktuální pozice v tabulce. Budeme konfrontováni se zcela odlišným způsobem hry, než tomu bylo na úzkém hřišti v pátek na Kladně. Věříme, že páteční vítězství bude povzbuzením pro náš tým a zvládneme i utkání na širokém hřišti ve Vítkovicích s bodovou odměnou,“ vyhlíží nelehký zápas asistent trenéra Václav Eismann.

Karlovarští trenéři by chtěli pro utkání ve Vítkovicích udržet stejnou sestavu jako při výhře na Kladně včetně obránce Adama Rulíka a útočníka Daniela Kružíka, kteří se k týmu připojí po zápase Baníku v Prostějově. Zkušenosti ze zápasu s kladenskými Rytíři se budou energetikům hodit i v utkání s Vítkovicemi. A co si tedy budou chtít naši hráči podle Jiřího Černocha přenést do dalšího boje? „Asi nevěšet hlavy. Prohrávali jsme 2:1 a šli jsme do oslabení pět na tři a dokázali jsme z toho ještě vytlouct výhru. Takže bojovat až do konce. Teď nás čeká hrozně důležitý zápas v neděli ve Vítkovicích. Takže doufám, že tam to potvrdíme a vybojujeme další důležité body.“