HC Energie Karlovy Vary

Konečně to tam spadlo, říká Adámek o premiérové trefě. Chance ligu si užívá

Další z karlovarských juniorů sbírá zkušenosti mezi dospělými ve druhé nejvyšší soutěži. Útočník Lukáš Adámek nastupuje za prvoligovou Kadaň a v sobotu se dočkal i premiérového gólu v Chance lize! „Měl jsem v minulých zápasech i větší šance, tak jsem moc rád, že to tam konečně spadlo,“ říká s úlevou premiérový střelec.

Bylo krátce po polovině sobotního duelu Kadaně s Kolínem, když domácí Trhači dotáhli třígólové manko. Vyrovnávacím gólem na 3:3 se o to postaral karlovarský junior ve službách Kadaně Lukáš Adámek.

„Honza Svoboda s Tomášem Koblížkem donutili soupeře k chybě, pak se ke mně odrazil puk a nezbývalo mi nic jiného než nepokazit jejich dobrou práci,“ říká skromně osmnáctiletý útočník, který zatím neví, co ho jeho premiérová trefa bude stát.

Jediný fakt, který ho tak může mrzet, že jeho branka nestačila na bodový zisk jeho týmu. Kadaň v zápase už po deseti minutách prohrávala o tři branky, jenže postupně náskok soupeře stáhla až právě k Adámkově vyrovnání. Jenže závěrečná třetina už zase patřila Kolínu, který nakonec sebral výhru 5:3.

Adámek si rozhodně nemůže v posledních utkáních stěžovat na nedostatek času na ledě. Nastupuje ve druhé formaci, hraje přesilovky i oslabení. „Pomáhá mi to hodně. Pro každého hráče je lepší, když hraje hodně. Já jsem rád za každé střídání navíc, které přijde a snažím se ho využít na maximum,“ říká ke své aktuální vytíženosti.

Kdekdo by řekl, že v týmu Trhačů bude v osmnnácti letech nejmladším hráčem, ale opak je pravdou. V zápasech pravidelně nastupují třeba šestnáctiletí Jiří Kulich či o rok starší obránce Petr Horáček. Třeba v posledním zápase Adámek nastoupil v útoku s jedenadvacetiletými forvardy Janem Svobodou a Tomášem Koblížkem.

„Užívám si to moc. Jsem rád, že mám možnost tu nastupovat. V týmu jsou ale i zkušení hráči jako Roman Chlouba nebo Jakub Trefný, kteří se nám hodně snaží pomoci. Snaží se nám předat ty zkušenosti, které mají a myslím si, že jsme všichni za to dost rádi,“ říká o přínosů zkušenějších spoluhráčů.

Adámek nechyběl v posledních sedmi utkáních Kadaně, angažmá na severu Čech pro něj bylo i velkým vysvobozením. Kvůli aktuálním opatřením spojených s pandemií koronaviru stojí juniorské soutěže a mladý útočník byl tak de facto tři měsíce bez hokeje vyjma jednoho startu za Sokolov.

„Štvalo mě, že jsme nemohli hrát. Návrat do zápasového tempa byl těžký, musel jsem si na to zase zvyknout, ale pomohlo mi, že jsem odehrál nějaká tréninková utkání,“ říká Adámek. Ten si také musel zvyknout na rozdíl, který přeci jen mezi Juniorskou ligou Akademií a Chance ligou je. „Řekl bych, že není o tolik rychlejší, ale je spíš silovější,“ porovnává obě soutěže mladík, který naskočil v listopadu i do jednoho zápasu za Sokolov.

„Za utkání jsem byl velmi rád. Do Sokolova pak ale přišli další kluci, tak už tam pro mě nezbylo místo, což chápu. Když jsem pak dostal možnost hrát za Kadaň, byl jsem za to velice vděčný,“ říká k aktuálnímu angažmá.

Další utkání sehraje Kadaň až po reprezentační přestávce, soupeřem Trhačů bude ve středu 17. února právě sokolovský Baník.