HC Energie Karlovy Vary

Kulaté jubileum! Energie na Kometě odehraje 1500. zápas v nejvyšší soutěži

Nedělní extraligové utkání na ledě brněnské Komety se pro náš klub ponese v duchu zápasového jubilea. Svěřence trenéra Davida Bruka totiž čeká 1500. utkání v nejvyšší soutěži v historii našeho klubu.

Energie patří mezi pravidelné a dlouholeté účastníky nejvyšší soutěže. Klub založený v prosinci roku 1932 si zahrál mezi tuzemskou smetánkou poprvé v sezoně 1951/52. Vůbec historicky první zápas odehrála karlovarská Slavia 3. listopadu 1951 na ledě aktuálně největšího rivala, v Plzni. Po prohře 2:6 následovaly ještě další dva neúspěchy, než tým ve 4. kole Mistrovství republiky zvítězil na ledě Kladna 4:3. Historicky první branku Karlových Varů v nejvyšší soutěži vstřelil Josef Koller.

Karlovy Vary odehrály v padesátých letech v Mistrovství a Přeboru republiky pět sezon. Ročník 1955/56, na dlouhou dobu poslední strávený mezi tuzemskou elitou, zakončily smutným sestupem. Mužstvo tehdy decimovala řada zraněných a nejvyšší soutěž bohužel udržet nedokázalo.

Extraligový hokej se do města horkých pramenů vrátil až v sezoně 1997/98. Na jaře ještě hráči Becherovky v napínavé baráži s Opavou, ve které prohrávali 0:3 zápasy a dokázali stav srovnat, jen těsně nedosáhli na postup. O pár měsíců později ale klub získal extraligovou licenci od Olomouci. Do Karlových Varů se tak po více než čtyřiceti letech vrátila nejvyšší soutěž.

Jubilejní utkání Karlových Varů v nejvyšší soutěži

# Datum Utkání Skóre
1 3.11.1951 Plzeň - Karlovy Vary 6:2
500 28.10.2005 Plzeň - Karlovy Vary 4:1
1000 1.11.2013 Karlovy Vary - Zlín 3:4
1500 29.10.2023 Kometa - Karlovy Vary ?:?

Do ní mužstvo vedl tehdejší kapitán Pavel Bláha, který na západ Čech přišel už v průběhu sezony 1994-95, kdy tým hrál ještě třetí nejvyšší soutěž v Česku. Kapitánem byl Bláha v úvodních dvou ročnících Becherovky v extralize.

Obnovenou premiéru si Karlovy Vary mezi tuzemskou elitou prožily 2. září 1997 v našlapané Plechárně, která viděla výhru nad Českými Budějovicemi 3:1.

„Zprvu jsem si nezapamatoval o jaký zápas šlo, ale když jste mi napověděli, vzpomínky se vrátily. Byl to zápas proti mému Motoru, kde jsem vyrůstal. Zimák byl našlapanej k prasknutí, lidi tenkrát chodili. Vzpomínám si, že chodili i v 1.lize. Tenkrát jsme nepostoupili přes baráž proti Opavě, ale pak se liga koupila z Olomouce. Tým byl slepený narychlo z půlky kluků z Olomouce a z půlky nás, co jsme hráli za Becherovku v 1. Lize. Já do Varů přišel ještě do II. ligy ze Slavie, kde jsem moc nehrál a měl jsem myšlenky ukončit kariéru. Ale přesvědčil mě Marek Sýkora, abych to vyzkoušel a hokej mě zase začal bavit. Na Vary rád vzpomínám a nikdy nezapomenu, byla to krásná část mé kariéry,“ vzpomínal tehdejší kapitán týmu Pavel Bláha a aktuálně kustod českobudějovického Motoru.

Becherovka a později Energie v úvodních letech po návratu bojovala o to, aby rychle nesklouzla zpět do první ligy. V sezoně 2000-01 se tým, který před sezonou vydatně posílil, musel zachraňovat až v baráži proti Chomutovu, kterou zvládl 4:2 na zápasy.

Mužstvo se ale postupem času začalo výsledkově i herně zvedat. Velkou zásluhu na tom měl trenér Zdeněk Venera, který k němu přišel před sezonou 2005-06. O rok později tým vůbec poprvé dovedl do play-off, v další sezoně už mohl s týmem slavit extraligové stříbro. Po třech letech dal sice Karlovým Varům sbohem, jeho dobře rozdělanou práci ale dotáhl až k historickému triumfu trenér Josef Paleček.

U všech zmíněných úspěchů nechyběla ani jedna z největších postav týmu v novodobých dějinách, brankář Lukáš Mensator, který zavzpomínal i na zlaté utkání z 12. dubna 2009.

„Nejsem z těch, kteří si uchovávají v paměti určité zápasy. Co si k němu vybavím okamžitě, je to, že jsme po první třetině prohrávali 0:3 a že mě pan Paleček nestřídal a nechal zápas dochytat. Toto si pamatuji dobře a ve své nynější trenérské funkci nejsem velký zastánce výměn brankářů v zápasech. V hlavě mi utkvělo také, jak kluci o přestávce, hlavně ve druhé, žili a skoro nikdo v šatně neseděl. Všichni nějak popocházeli a ze všech byla cítit velká energie, že ten zápas otočíme, a že to doma dotáhneme. A kdy jsem uvěřil, že to už bude naše? Asi minutu před koncem, kdy jsem chytil Červusovi (Romanu Červenkovi) jeho tutovku do lapačky. To jsem si pak řekl, že to máme daný a že prostě vyhrajeme titul!“ uvedl bývalý skvělý brankář a aktuálně trenér gólmanů v Mladé Boleslavi Lukáš Mensator.

Tým se po historickém triumfu, kterým ukončil své působení v nezapomenutelné Plechárně, přestěhoval do moderní KV Areny. V následujících letech ale nedokázal na úspěchy doby předchozí navázat. Vše vyvrcholilo až sestupem v sezoně 2016-17. Energie tak oslavila 25 let v nejvyšší soutěži tak, jak si nepřála.

Že vše zlé je k něčem dobré ale ukázaly léta následující. Trenér Martin Pešout ho hned ve své první sezoně dokázal bleskurychle vrátit mezi tuzemskou elitu, kde se Energie už dokázala naplno zabydlet. V dalších letech se tým, vyjma první sezony po návratu, vždy dostal do předkola play-off. Tam ho dostal i v uplynulém ročníku, svém prvním u týmu, Pešoutův nástupce David Bruk.

Zkušený kouč povede Energii i v dnešním 1500. utkání na ledě brněnské Komety. Věřme, že přinese výhru a bude dalším dílem do skládačky, která přinese týmu další historické úspěchy.

Historické individuální statistiky

Odehrané zápasy: 903 - Václav Skuhravý
Nejvíce branek: 205 - Petr Kumstát
Nejvíce nahrávek: 253 - Václav Skuhravý
Nejvíce bodů: 457 - Václav Skuhravý