HC Energie Karlovy Vary

Kulich, Sapoušek či Velinská. Podpořte energetiky v anketě o Sportovce roku Karlovarska

Ve čtvrtek 13. dubna budou v karlovarském hotelu Richmond vyhlášeni nejúspěšnější sportovci karlovarského regionu. A karlovarské Energie má mezi nominovanými hned tři hráče, kteří v minulosti prošli naším klubem - Jiřího Kulicha, Robina Sapouška a Lucii Velinskou. Hlasovat pro ně můžete online až do 6. dubna do 18 hodin.

Hlasovat můžete online zde

Jiří Kulich

Odchovanec severočeského hokeje přišel do Karlových Varů v lednu roku 2021 a právě v Energii udělal výrazný progres na přechodu do dospělého hokeje.

Premiéru v nejvyšší soutěži si odbyl už v 16 letech v utkání na Spartě, v debutové sezoně 2020/21 odehrál za Áčko osm utkání, v následujícím ročníku už ale naplno prorazil, když v 52 zápasech zapsal 15 bodů (9+6).

Talentovaný útočník přilákal pozornost scoutů NHL, kde si ho v draftu hned v úvodním kole vybrala organizace Buffala Sabres, na jejíž farmě v Rochesteru si v letošní sezoně výrazně říká o premiéru v nejslavnější soutěži světa. V letošní sezoně AHL odehrál 52 utkání a zapsal 37 bodů (19+18).

Kulich stihl absolvovat i dva světové šampionáty do 18 let, přičemž na tom loňském vedl tým v roli kapitána a byl nejlepším střelcem mistrovství. Na svém kontě má i dvě účasti na MS do 20 let, přičemž na tom posledním výraznou měrou přispěl k zisku stříbrné medaile.

Robin Sapoušek

Devatenáctiletý odchovanec Robin Sapoušek spojil většinu své dosavadní kariéry s karlovarskou Energií, kde hrál až do letošního mistrovství světa dvacítek.

Debut v Tipsport extralize si, stejně jako Kulich, odbyl v sezoně 2020/21 v domácím utkání s Plzní. Výrazněji se mezi dospělými začal prosazovat v letošním ročníku, kde před svým odchodem do zámoří odehrál za Áčko 18 utkání. Ústřední postavou byl také pro juniorský tým Energie

Sapoušek patří mezi pravidelné mládežnické reprezentanty. Zahrál si na loňském MS do 18 let, především pak ale vybojoval již zmíněné stříbro na posledním mistrovství světa hráčů do 20 let.

Po šampionátu dvacítek Sapoušek v zámoří zůstal, kde nastupuje v juniorské WHL za tým Victoria Royals. V 21 odehraných utkáních zapsal solidních 11 bodů (3+8).

Lucie Velinská

Třetí nominovanou hráčkou, která v minulosti prošla naším klubem, je šestnáctiletá Lucie Velinská. Ta původně začínala s krasobruslením, nakonec ale dala přednost hokeji v Karlových Varech.

Velinská hrála žákovské soutěže i Ligu žen, po úspěšném tryoutu ale působí již druhou sezonu ve finském Rovaniemi, kde pravidelně nastupuje. V letošní sezoně zatím naskočila do 24 zápasů.

Talentovaná hokejistka patří mezi pravidelné reprezentantky, a to už od výběru do 16 let. S národním týmem do 18 let na jaře loňského roku vybojovala zlato na Evropském olympijském festivalu mládeže, zahrála si i na letošním světovém šampionátu do 18 let.