HC Energie Karlovy Vary

Kulich a pět dalších! Energie má bohaté zastoupení v národním týmu

Trenéři všech reprezentačních kategorií znovu do národních týmů povolali několik energetiků. Ti v závěru roku sehrají utkání ve Švýcarsku a Finsku. Pozornost fanoušků mládežnického hokeje však bude upřena hlavně do Kanady, kde se bude konat Mistrovství světa kategorie U20.

Kategorie U16

Při výběru týmu na prestižní Turnaj pěti zemí ve Finsku se v hledáčku Milana Razýma, trenéra národního týmu kategorie U16, ocitlo několik energetiků. Pozvánku obdržel útočník Vít Záhejský. Mezi náhradníky se díky svým výkonům zapsali brankář Michal Oršulák a útočníci Vojtěch Čihař a Viktor Wardas. Všichni tři útočníci o sobě dali vědět již na přípravném turnaji v Příbrami.

Vít Záhejský aktuálně vede tabulku nejproduktivnějších hráčů dorostenecké extraligy, neboť ve dvaceti dvou zápasech nasbíral čtyřicet čtyři bodů (18 + 26). Za národní tým v této sezóně odehrál sedm zápasů a připsal si tři body (0 + 3). Mladičký útočník se v říjnu dočkal i premiéry v juniorském týmu Energie, když nastoupil v západočeském derby.

Brankář Michal Oršulák přišel do Karlových Varů před letošní sezónou z týmu Třemošné. V extralize dorostu odchytal devět zápasů a šest z nich bylo vítězných, na svém kontě má v letošní sezóně již dvě čistá konta. Pokud bude povolán z pozice náhradníka, bude to pro něj premiéra v reprezentačním dresu.

To útočník Vojtěch Čihař má již s působením v národním týmu zkušenosti. Odehrál všechna tři přípravná utkání a připsal si dokonce bod za gól ve druhém zápase s týmem Švýcarska. I Vojtěch Čihař přišel do Karlových Varů před letošní sezónou. Předtím působil v týmu Piráti Chomutov. V extralize dorostu zatím v sedmnácti zápasech nasbíral dvacet jedna bodů (10 + 11).

Dalším již zkušenějším reprezentantem je Viktor Wardas. I on je v karlovarském dresu nováčkem. Do Energie přišel z týmu HC RT TORAX Poruba před sezónou. I jemu se v Karlových Varech daří. Na kontě má třicet bodů z dvaceti zápasů (11 + 19). V přípravných utkáních národního týmu hrál v jedné lajně právě s Vojtěchem Čihařem a Vítem Záhejským. V pěti utkáních, které Viktor odehrál v reprezentačním dresu si zapsal jeden gól a jednu asistenci.

Od vánočního stromečku zamíří do Finska zatím pouze Vít Záhejský. Hned 25. prosince se nominovaní hráči sejdou na stadiónu Hvězdy Praha a odtud zamíří přes Mnichov do Helsinek a následně do finské Imatry, která je jedním z pořádajících měst Turnaje pěti zemí ve Finsku. Tím druhým je Lappeenranta. Je možné, že místa konání přinesou národnímu týmu štěstí, protože v těchto městech se konalo MS kategorie U18 v roce 2014 a čeští reprezentanti si zde vybojovali stříbrnou medaili. Od posledního turnaje došlo ke změně ve složení trenérského týmu. Hlavnímu trenérovi Milanovi Razýmovi bude místo Michala Mikesky asistovat František Ptáček. Ten má s prací s dorostem zkušenosti, protože působí jako trenér dorostu v týmu Sparta Praha. Druhým asistentem zůstává Marek Malík. V rámci turnaje si čeští mladíci změří síly s týmy Finska, Slovenska, Německa a Švýcarska.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:
Martin Fajmon (Kometa Brno), Matěj Tuláček (Padubice).

Obránci:
Tomáš Malínek (Sparta Praha), Štěpán Černý (Hradec Králové), Radim Mrtka, David Lukas Holub (oba Třinec), Jakub Seidl (Liberec), Max Pšenička (Slavia Praha), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko).

Útočníci:
Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Vít Záhejský (Karlovy Vary), Jakub Lev (Mladá Boleslav), František Netušil (Sparta Praha), Václav Raichl (Litvínov), Dominik Pavlík (Hradec Králové), Tomáš Poletín, Artur Matějovský (oba Slavia Praha), Jakub Frolo (Vsetín), David Rozsíval (Liberec), Vít Macek (Jihlava), Michal Rybnikár (Třinec).

Náhradníci:

Brankáři: David Höhlig (Hvězda Praha), Vojtěch Petřík (Hradec Králové), Michal Oršulák (Karlovy Vary). Obránci: Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Teodor Vápeník (Pardubice), Jakub Winkelhöfer (Litvínov), Radoslav Cichoň (Sparta Praha), Petr Kocek (Plzeň). Útočníci: Imrich Maxin, Marek Šťástka (oba Liberec), Vojtěch Čihař, Viktor Wardas (oba Karlovy Vary), Matěj Doležel (Hvězda Praha), Robin Švančara (Třinec), Matouš Jan Kucharčík (Slavia Praha), David Hrubý (Sparta Praha), Matyáš Úbl (Plzeň), Adam Dobřecký (Přerov), Vlastimil Blažek (Rytíři Kladno).

Rozpis českých zápasů Turnaje pěti zemí ve Finsku

Úterý 27. prosince:
18:00 Švýcarsko – Česko

Středa 28. prosince:
18:00 Finsko – Česko (Lappeenranta)

Čtvrtek 29. prosince:
18:00 Německo – Česko (Imatra)

Sobota 31. prosince:
16:30 Česko – Slovensko (Lappeenranta)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

Kategorie U17

Mezi energetiky zalovil i trenér reprezentace kategorie U17. Václav Eismann do týmu povolal útočníka Matěje Zemana. V případě potřeby budou mezi náhradníky k dispozici útočníci Jakub Galnor a Tobiáš Pastor. Ačkoliv jsou všichni tři útočnici na soupisce kategorie U17 velmi často nastupují i za karlovarské juniory. Národní tým kategorie U17 má sraz už ráno 25. prosince a v poledne odlétá do Helsinek odkud se přesune do Vierumäki. Zde čeští mladíci odehrají tři zápasy se svými finskými vrstevníky.

V letošní sezóně odehrál Matěj Zeman v juniorském týmu Energie sedm zápasů a v derby s Plzní zaznamenal svůj první gól v juniorské extralize. V osmnácti zápasech, které odehrál v extralize dorostu Matěj nasbíral dvacet devět bodů (15 + 14). Během reprezentační přípravy v Rakousku si připsal body za dvě asistence v utkání proti Salcburku.

Útočník Jakub Galnor do Karlových Varů přišel před letošní sezónou z týmu HC ZUBR Přerov. V týmu dorostu odehrál zatím osmnáct zápasů a má na svém kontě dvacet dva bodů (12 + 10). I Jakub nastoupil v karlovarské juniorce a v osmi zápasech asistoval u dvou branek. V letošní sezóně se zatím zúčastnil všech reprezentačních turnajů a v patnácti zápasech nasbíral čtyři body za tři góly a jednu asistenci.

Také útočník Tobiáš Pastor se může pochlubit pěknou sbírkou bodů. Ve čtrnácti zápasech v dresu dorostu jich nasbíral hned dvacet (5 + 15). V juniorské extralize odehrál deset zápasů a i on si svůj premiérový gól v juniorském dresu připsal v derby, tentokrát v podkrušnohorském. I druhý bod za asistenci je z tohoto utkání. Pokud by byl Tobiáš povolán do reprezentačního týmu, šlo by pro něj o premiéru v reprezentačním dresu.

Nominace české sedmnáctky

Brankáři:

Matyáš Mařík (Plzeň), Lukáš Vilém (Vítkovice).

Obránci:

Adam Martin Hlinský (Mladá Boleslav), Martin Švec (Pardubice), Tomáš Galvas (Olomouc), Jan Skok (Plzeň), Jakub Fibigr, Marek Chaloupka (oba Vítkovice), David Svozil (Ilves Tampere, Finsko).

Útočníci:

Patrik Král, Oskar Lisler (oba Mladá Boleslav), Matěj Zeman (Karlovy Vary), Samuel Drančák, Matyáš Humeník (oba České Budějovice), Petr Sikora (Třinec), Adam Benák, Adam Titlbach (oba Plzeň), Sebastian Glas (Vítkovice), Jiří Klíma, Lukáš Král (oba Hradec Králové), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Břetislav Vystrčil (Mladá Boleslav), Marek Uherek (Zlín). Obránci: Adam Král (Liberec), Adam Ošmera (Jihlava), Samuel Šmerda (Pardubice), Daniel Prokeš (Litvínov). Útočníci: Daniel Pekař, Vasyl Špilka (oba Liberec), Adam Veselský (Jihlava), Jakub Galnor, Tadeáš Pastor (oba Karlovy Vary), Šimon Pohludka (Třinec), Maximilian Curran, Danny Chludil (oba Slavia Praha), Jakub Heš (Zlín), Marek Daníček (Rytíři Kladno), Matěj Hamr (Curych, Švýcarsko).

Rozpis českých zápasů ve Vierumäki

Úterý 27. prosince:

17:00 Finsko – Česko

Středa 28. prosince:

16:00 Finsko – Česko

Čtvrtek 29. prosince:

15:00 Finsko – Česko

Kategorie U18

Také hlavní trenér národního týmu kategorie U18 Jakub Petr pravidelně do svého týmu vybírá hráče Energie. Tentokrát se pozvánky dočkali brankář Adam Dybal, který se po domluvě s trenéry zúčastní pouze přípravného kempu v Písku. Do Švýcarska tak zatím odletí pouze obránce Matteo Kočí. Na svou šanci mezi náhradníky budou čekat útočníci Matyáš Adámek a Matyáš Váňa. Tým se sešel na přípravném kempu v Písku už v úterý 20. prosince. Kemp skončí 22. prosince a tým se znovu sejde 25. prosince ráno a vydá se do švýcarského Zuchwilu na Turnaj pěti zemí. V turnaji na českou reprezentaci čekají zápasy s týmy Německa, Slovenska, Švýcarska a Finska.

Strážce branky juniorského týmu Adam Dybal s úspěšností 94,35 % aktuálně vévodí statistikám brankářů v juniorské extralize. V posledních šesti zápasech si připsal tři čistá konta a dvě z nich si vychytal v derby s Plzní a Litvínovem.

Obránce Matteo Kočí patří k oporám juniorské obrany. V letošní sezóně zatím odehrál dvacet jedna zápasů a na kontě má dvanáct bodů (2 + 10). Aktuálně se zapojuje do tréninku karlovarského a-týmu. Ani v reprezentaci není Matteo žádným nováčkem. Jenom v letošní sezóně odehrál třináct zápasů s bilancí čtyř bodů (1 + 3).

Pravidelným účastníkem reprezentačních akcí je také útočník Matyáš Adámek. Ten letos za národní tým odehrál dvanáct zápasů a připsal si jednu asistenci. V extralize juniorů ve dvaceti osmi zápasech nasbíral devatenáct bodů (6 + 13). Matyáš má za sebou také premiéru v dresu a-týmu Energie, za nějž nastoupil v utkání proti týmu HC Olomouc.

Premiéru v dresu a-týmu má za sebou i útočník Matyáš Váňa, který nastoupil v domácím utkání proti Kometě Brno. V juniorské extralize hájil barvy Energie ve dvaceti devíti zápasech a nasbíral zatím devět bodů (5 + 4). V reprezentačním dresu v letošní sezóně nastoupil do čtyř zápasů na Turnaji pěti v Plymouthu.

Nominace české osmnáctky

Brankáři:

Jan Kasal (Hradec Králové), Lukáš Matěcha (Pardubice), Adam Dybal (Karlovy Vary; pouze na kemp v Písku).

Obránci:

Adam Hamrla (Zlín), Adam Jiříček (Plzeň), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav), Dominik Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), René Kubíček (Lappeenranta, Finsko).

Útočníci:

Samuel Fiala, Jaromír Pérez (oba Liberec), Lukáš Heš (Zlín), Petr Pavelec, Maxim Vehovský (oba Vítkovice), Vojtěch Hradec (Mladá Boleslav), Dominik Petr (Rauma, Finsko), Daniel Badinka (Jokerit Helsinky, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Adam Csabi (Lappeenranta, Finsko), Tomáš Holčák (Jyväskylä, Finsko), Antonín Scafari (Mikkeli, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Jan Kavan (Kometa Brno). Obránci: Lukáš Eich, Denis Svoboda (oba Kometa Brno), Dominik Buják, Marek Ročák (oba Třinec), Šimon Bialy (Vítkovice), Antonín Lučan (Kouvola, Finsko). Útočníci: Hynek Peš (Jihlava), Matyáš Adámek, Matyáš Váňa (oba Karlovy Vary), Jan Kučera (Plzeň), Miroslav Holinka (Třinec), Andrej Fábry (Sparta Praha), Radek Tomas (Pardubice), Jiří Pospíšil (Solna, Švédsko).

Rozpis českých zápasů Turnaje pěti zemí v Zuchwilu

pondělí 26. prosince 2022:

16:00 Česko vs Německo

úterý 27. prosince 2022:

15:00 Česko vs Finsko

středa 28. prosince 2022:

15:00 Česko vs Slovensko

čtvrtek 29. prosince 2022:

15:00 Česko vs Švýcarsko

Kategorie U20

Pozornost se v následujících dnech bude upírat hlavně do Kanady, kde se ve dnech 26. prosince 2022 až 5. ledna 2023 odehraje Mistrovství světa kategorie U20. I Radim Rulík vybíral mezi energetiky. Do širší nominace se dostal útočník Robin Sapoušek. V úterý 20. prosince se k týmu už připojil i útočník Jiří Kulich, kterého uvolnil tým Rochester Americans. Národní tým má za sebou týdenní přípravný kemp. První přípravný zápas odehráli čeští mladíci 21. prosince s Lotyšskem a zvítězili 6:3. Ve druhém přípravném duelu je 23. prosince v 00:30 hodin čeká souboj se Švýcarskem. Ten se odehraje již v Halifaxu, kde se bude konat i základní část mistrovství. Oba jmenovaní hráči aktuálně již v dresu Energie nenastupují. Jiří Kulich poté co byl draftován týmem Buffalo Sabres odešel do Ameriky a Robin Sapoušek zůstane v Kanadě, neboť bude hrát za tým Victoria Royals.

Širší nominace na MS do 20 let

Brankáři:

Daniel Král (Liberec), Oliver Šatný (Cape Breton, QMJHL), Tomáš Suchánek (Tri-City, WHL).

Obránci:

David Špaček (Sherbrooke, QMJHL), Marek Alscher (Portland, WHL), Jiří Ticháček (Kladno), David Jiříček (Cleveland, AHL), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Ondřej Chabada (Pardubice), David Moravec (Halifax, QMJHL), Tomáš Hamara (Kitchener, OHL), Stanislav Svozil (Regina, WHL).

Útočníci:

Adam Měchura (Tri-City, WHL), Jakub Brabenec (Charlottetown, QMJHL), Lukáš Pajer (Hradec Králové), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Marcel Marcel (Gatineau, QMJHL), Petr Hauser (Sparta Praha), Matouš Menšík (Olomouc), Ondřej Becher (Prince George, WHL), Robin Sapoušek (Karlovy Vary), Jaroslav Chmelař (Providence College, NCAA), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Jiří Kulich (Rochester, AHL), Martin Ryšavý (Moose Jaw, WHL), Gabriel Szturc (Kelowna, WHL), Eduard Šalé (Kometa Brno).

Náhradníci:

Brankáři: Patrik Hamrla (Rimouski, QMJHL), Jan Špunar (Portland, WHL), Michael Hrabal (Omaha, USHL). Obránci: Štěpán Němec (Litoměřice), František Němec (Kometa Brno), Karel Křepelka (Mladá Boleslav), Jakub Šedivý (Liberec), Ondřej Cubo (Rauma, Finsko), Tomáš Machů (Youngstown, USHL). Útočníci: Daniel Herčík (Pardubice), Adam Dvořák (Plzeň), Petr Moravec (Hradec Králové), Michal Vitouch (Sparta Praha), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jakub Hujer (Rouyn-Noranda, QMJHL).

Mistrovství světa 2023

Složení skupiny A (Halifax): Kanada, Švédsko, Česko, Německo, Rakousko

Složení skupiny B (Moncton): USA, Finsko, Švýcarsko, Slovensko, Lotyšsko

Přípravné zápasy českého týmu v Halifaxu

21. prosince 2022: 0:30 Česko vs Lotyšsko
23. prosince 2022: 0:30 Švýcarsko vs Česko

Program MS do 20 let 2023

Pondělí 26. prosince 2022

12:00 Finsko – Švýcarsko (sk. B)
14:30 Švédsko – Rakousko (sk. A)
17:00 Lotyšsko – USA (sk. B)
19:30 Česko – Kanada (sk. A)

Úterý 27. prosince 2022

12:00 Finsko – Slovensko (sk. B)
14:30 Německo – Švédsko (sk. A)
17:00 Švýcarsko – Lotyšsko (sk. B)
19:30 Rakousko – Česko (sk. A)

Středa 28. prosince 2022

17:00 Slovensko – USA (sk. B)
19:30 Kanada – Německo (sk. A)

Čtvrtek 29. prosince 2022

12:00 Lotyšsko – Finsko (sk. B)
14:30 Švédsko – Česko (sk. A)

17:00 USA – Švýcarsko (sk. B)
19:30 Rakousko – Kanada (sk. A)

Pátek 30. prosince 2022

12:00 Slovensko – Lotyšsko (sk. B)
17:30 Německo – Rakousko (sk. A)

Sobota 31. prosince 2022

12:00 Švýcarsko – Slovensko (sk. B)
14:30 Česko – Německo (sk. A)

17:00 USA – Finsko (sk. B)
19:30 Kanada – Švédsko (sk. A)

Úterý 2. ledna 2023

10:30 zápas o udržení 1 (Halifax)
12:00 čtvrtfinále 1 (Moncton)
14:30 čtvrtfinále 2 (Halifax)
17:00 čtvrtfinále 3 (Moncton)
19:30 čtvrtfinále 4 (Halifax)

Čtvrtek 4. ledna 2023

12:00 zápas o udržení 2 (Halifax)
15:30 semifinále 1 (Halifax)
19:30 semifinále 1 (Halifax)

Pátek 5. ledna 2023

12:00 zápas o udržení 2 (Halifax)
15:30 o 3. místo (Halifax)
19:30 finále (Halifax)

Začátky zápasů jsou uvedeny v kanadských časech, kde je o 5 hodin méně.