HC Energie Karlovy Vary

Mám raději vyhrocené zápasy, na extraligu už se těším, líčí Filip Novotný

Vloni jeden ze statisticky nejlepších gólmanů soutěže se chystá zavřít branku i letos. Gólman Filip Novotný si v přípravě na novou sezonu vede skvěle, v utkání proti Slavii zapsal už druhé čisté konto a netrpělivě vyhlíží start extraligového ročníku.

V první třetině jste si kromě jednoho slávistického úniku moc nezachytal. Jaké to pro brankáře je, zůstávat ve střehu, i když hra je většinou na druhé polovině hřiště?
Je to vždycky těžší, ale porovnal jsem se s tím. Klukům ten zápas určitě pomohl, mohli si vyzkoušet dost situací a pro mě toho dnes holt nebylo tolik.

Na začátku třetí třetiny se puk sklouzl po brankové čáře až k vám do lapačky, co se brankáři v takovou chvíli honí hlavou?
Já vím, že tam tahle situace byla, ale v tu chvíli to člověk neřeší. Přijelo to ke mně – to bylo štěstí, tak jsem to přikryl a byl jsem rád, že to tam nespadlo.

Kolikrát se Vám za kariéru stalo to "proříznutí brankové sítě“? Je to další a docela nezvyklé zdržení, naruší to soustředění na zápas?
Nenarušilo, byla to spíš taková vtipná vložka a při přátelském utkání to ani člověka nevystresuje. Zažil jsem to ale poprvé.

Co děláte během těchto volnějších zápasů, abyste zůstal zahřátý a předešel případnému zranění?
Já se tam pořád snažím hýbat a soustředit se. Pomáhám klukům v rozehrávce a občas se protáhnu, ale je pravda, že je lepší, když na člověka jde více střel. Bohužel i takové zápasy jsou.

Jaké je to mít v kabině hráče z NHL, mluví o Americe, co je tam jinak nebo naopak stejné?
Na některé věci se zeptám, co tam mají nebo jak to tam funguje, ale teď jsme tady, tak se soustředíme na přípravu a abychom dobře odstartovali sezonu. Kluci nám chtějí pomoct a my jim také.

Co říkáte na odchod Jana Bednáře do zámoří? Tři roky jste tu strávili spolu, jaký máte za tu dobu vztah?
S Bednou jsme to tady prožili, myslím si, v dobrém. Určitě jsme se navzájem podporovali a užívali si, že tady můžeme být spolu. Nikdy jsme neřešili, jestli chytal on nebo já. Já mu to strašně přeji a těším se, že jednou budu říkat, že tenhle kluk seděl za mnou a dotáhl to takhle daleko. Třeba si i on jednou na mě vzpomene, až bude chytat v NHL a řekne si „Ty jo, já jsem tam tenkrát chytal s Filipem...“.

Nyní budete mít za zády dalšího mladého brankáře, jste rád nebo byste raději někoho zkušenějšího?
Já už jsem ten starší a měl bych předávat zkušenosti mladším. Určitě mi to nevadí, rád budu pomáhat. Jsem moc rád, že tady můžu být a jestli chytá on nebo já, je ve finále jedno. Nejdůležitější je získávat body, ať jsme v tabulce nahoře a aby to lidi bavilo a chodili se na nás koukat.

Těšíte se už na extraligové zápasy v plném tempu a nasazení, po tak dlouhé pauze?
Ano, musím říct, že přípravná utkání nemám rád, protože se tam nehraje naplno a já mám raději vyhrocené zápasy. Mám rád, když alespoň o něco jde. Teď jsme hráli Generali Česká Cup, tak to bylo fajn, ale dnes to byl opravdu jen přátelák. Na druhou stranu, přestože tyto zápasy nemám moc rád, jsou určitě potřeba, dodají nám klid, abychom začali sezonu připravení.

Jak vidíte připravenost a sehranost obrany v letošním složení týmu? Budete se cítit dostatečně v bezpečí?
To já nevím [smích]. Já hlavně chci klukům pomoct a určitě i oni mně. Myslím si, že ještě nějaké mušky tam jsou a určitě je vypilujeme, abychom byli co nejvíce připraveni na Extraligu. Chceme dostávat co nejméně gólů, dělat body a bavit lidi.

Jak byste vyhodnotil letošní letní přípravu? Byla pečlivější, aktivnější když jste nedohráli předchozí sezonu a měli jste na to víc času?
Já nesnáším letní přípravu, takže se přiznám, že je to pro mě peklo a každý den koukám na kalendář, ať už to skončí a začne sezona na ledě. Snažím to nějak přežít a dobře se připravit na novou sezonu.