HC Energie Karlovy Vary

Měli jsme špatné časy, ale vyhrabali jsme se z toho, bilancuje kapitán juniorů Botoš

V loňské sezóně působil jako asistent kapitána a v té letošní si na svůj dres připíná kapitánské céčko. Řeč je o Janu Botošovi, útočníkovi juniorky Energie, který společně se svým týmem úspěšně prošel základní částí letošního ročníku Extraligy juniorů. V době, kdy jsme spolu dělali rozhovor ještě Honza a jeho spoluhráči netušili, že po základní části skončí na třetím místě a ve čtvrtfinále tak nastoupí proti Spartě. Každopádně junioři se na play-off těší a budou se chtít porvat o co nejlepší výsledek.

Honzo, poslední dva duely základní části se Spartou a Plzní nebyly procházkou růžovou zahradou, jak bys je zhodnotil?

Jsme rádi, že jsme oba tyto zápasy dotáhli do vítězného konce. Byly těžké a bylo to spíš na morálku než o nějakém hokejovém stylu. Jsou to vyhrocené zápasy. Plzeň, to je derby, a se Spartou jsou to nepříjemné zápasy, ale užili jsme si to (úsměv).

Jak bys zhodnotil základní část z pohledu kapitána týmu?

Myslím si, že jsme to zvládli výborně. Měli jsme tam i nějaké špatné časy, kdy jsme prohrávali, ale důležité je, že jsme se z toho dokázali dostat a vyhrabat se z toho jako tým.

Ty jsi kapitán týmu, to není jednoduchá role..

To určitě není (úsměv), ale užívám si to. Můžu radit a pomáhat mladším klukům a jsem rád, že naslouchají a chtějí udělat vše pro tým.

Kapitán musí občas na sebe vzít roli prostředníka a uklidňovat v kabině emoce nebo naopak kluky povzbuzovat?

Určitě ano (úsměv), musím mluvit v kabině a myslím si, že se to mě a i oběma asistentům Ondrovi Dorotovi a Kryštofovi Bulkovi daří.

Během sezony jste měli období, kdy se vám střelecky nedařilo a vzápětí jste byli schopni zasypat soupeře góly, čím to bylo?

Bylo to určitě psychikou, protože se nám nedařilo dlouho a nešlo to zlomit. Útočníci nechodili moc do brány a museli jsme chvíli hrát přes beky, kteří museli posílit útok. Prostě se nedařilo.

I z vašeho kanadského bodování je vidět, že nejste tým jednoho dvou střelců, ale góly dává větší počet střelců včetně obránců…

Za to jsme určitě rádi a je dobré, že máme i ofenzivní beky, kteří dokážou dávat góly.

V letošní sezoně jste měli v týmu dost změn odešel třeba Robin Sapoušek, ale na druhou stranu zase pár hráčů přišlo…..

Hodně se to měnilo, ale všichni kluci, kteří přišli, se chtěli dostat do týmu a do týmu skvěle zapadli (úsměv).

Dost často vás oslabovala zranění, s tím bylo asi nejtěžší se vypořádat…

Je to sice hodně nepříjemné, ale museli jsme a musíme se s tím vypořádat. Teď před play-off se nám zranil Samuel Šmajda a to je škoda. Předtím byl zraněný Jakub Šiler. Ale s tím se nedá nic dělat. Patří to k hokeji.

V úterý už vás čeká první zápas play-off. Jak se těšíš?

Je to vyvrcholení sezony a kvůli tomu tu sezonu hrajeme, abychom se do play-off dostali. Chceme si to hlavně užít a dotáhnout do vítězného konce (úsměv).

Vzhledem ke krátké pauze mezi základní částí a čtvrtfinále jste už asi s přípravou začali?

Určitě, už se na to připravujeme, jak psychicky tak i na ledě. Jsme rádi, že je to takto brzy, alespoň z toho nevypadneme a můžeme navázat na poslední tři zápasy, co jsme vyhráli.

Ty jsi aktuálně v čele týmové produktivity. Je to podle tebe tím, že extraligu hraješ už druhý rok a máš styl zažitý?

Určitě ano, je to tím, že jsem tady déle a taky mám občas štěstí na ty góly (úsměv). Týmové statistiky jsou pro mě ale důležitější.

Mám pocit, že patříš také k útočníkům, kteří na ledě odvedou hodně černé a i defenzivní práce. Je to tvůj styl hry nebo spíše týmová role?

Je to můj styl. Já jsem byl vždy takový, že jsem spíše odváděl tu černou práci než bodoval. A za to, že mám teď docela dost bodů jsem rád, ale je to spíše taková třešnička na dortu, protože ta černá práce je pro mě alfa.

Máš za sebou premiéru v seniorském hokeji, když jsi v únoru nastoupil za Cheb v nadstavbě 2. ligy, byl to pro tebe velký rozdíl?

Je to velký rozdíl, není to sice rychlejší než náš hokej, ale určitě je to víc o hlavě, že jsou tam chytří a zkušení hráči. Užil jsem si to, protože tam byli i známí hráči, které znám dlouho a hodně mi pomohli.

Jaké to bylo nastupovat po boku Václava Skuhravého, legendy Energie?

Venca Skuhravý je dobrý hráč, legenda Varů a jsem rád, že jsem si s ním mohl zahrát, a že jsem od něj získal zkušenosti a rady.

Co tě čeká po konci sezony?

Ještě nevím. Uvidím na konci sezony (úsměv).

Děkuji za rozhovor.