HC Energie Karlovy Vary

Mistrovství světa juniorů se blíží! O účast se porvou i energetici

Vrchol juniorské sezony pomalu klepe na dveře, a tak realizační tým reprezentační dvacítky, v čele s Patrikem Augustou, svolává mladé hokejisty na přípravný kemp před mistrovstvím světa juniorů. O pozvánku na šampionát zabojují energetici, kteří aktuálně působí v zámoří, obránce Matteo Kočí a útočníci Dominik Rymon a Robin Sapoušek. Tým Buffalo Sabres zatím předběžně souhlasil s účastí Jiřího Kulicha.

Přípravný kemp začne 11. prosince v Příbrami, kde se budou mladí reprezentanti připravovat do 17. prosince a poté vyrazí do Švédska, kde absolvují druhou část přípravy. Její součástí budou zápasy s výběry Lotyšska a Finska, které jsou ve skupině A. Utkání s Lotyšskem se odehraje 19. prosince v Mölndalu. Duel s Finskem naši mladíci odehrají 21. prosince v Halmstadu. Samotný šampionát vypukne v úterý 26. prosince a nový juniorský mistr světa bude znám v pátek 5. ledna 2024.

Složení skupin MS do 20 let ve Švédsku:

Skupina A (Scandinavium):

Kanada, Švédsko, Finsko, Německo, Lotyšsko

Skupina B (Frölundaborg):

Česko, USA, Slovensko, Švýcarsko, Norsko

Obránce Matteo Kočí do kanadské WHL, odešel před letošní sezonou. Tým Kamloops Blazers si ho vybral z 58. pozice draftu. Matteo je se sedmi body (1+6) třetí mezi nováčky v týmu. Premiéru v dresu dvacítky si šikovný obránce užil v přátelských utkáních ve Finsku a vylepšil si ji premiérovým gólem, když hned v prvním utkání proti Švýcarsku otevřel skóre. První “ostrou akcí” Mattea Kočího ve dvacítce byl Turnaj pěti zemí v Nyköpingu odkud si český výběr přivezl stříbro.

Útočník Dominik Rymon působí ve WHL už druhou sezonu. Tu první mu však zkomplikovalo zranění, kvůli němuž mu mezi prsty proklouzla pozvánka na loňský šampionát. V letošní sezoně Dominik za tým Everett Silvertips odehrál třicet dva zápasů, ve kterých nasbíral čtyřicet tři bodů (18+25) a vede týmové bodování. V celkovém bodování WHL je Dominik na devátém místě. Také Dominik si svou premiéru ve dvacítce, v přípravných zápasech ve Finsku, okořenil gólem a přihodil dvě asistence. Na turnaji v Nyköpingu sice Dominik neskóroval, ale vytvářel šance pro své spoluhráče.

V přípravných zápasech ve Finsku a na turnaji v Nyköpingu bojoval rovněž útočník Robin Sapoušek, který v některých zápasech vedl tým jako kapitán. Z Finska si Robin přivezl tři body (1+2) a k zisku stříbra na turnaji v Nyköpingu přispěl gólem a asistencí. Robin po loňském mistrovství světa juniorů zůstal v Kanadě, kde hraje ve WHL za tým Victoria Royals. V letošní sezoně Robin odehrál třicet dva zápasů, ve kterých si vybojoval třicet dva bodů (13+19) a je druhý v týmovém bodování. Se třinácti góly je společně s Tannerem Scottem nejlepším střelcem týmu.

Trenérský tým počítá rovněž s útočníkem Jiřím Kulichem. Realizační tým dvacítky jedná s generálním manažerem týmu Buffalo Sabres a zatím získal předběžný souhlas Buffala. Účast Jiřího Kulicha bude potvrzena ve chvíli, kdy dorazí k týmu. Talentovaný mladík má za sebou první start v NHL, kde debutoval v utkání proti týmu New Jersey Devils a na ledě strávil téměř patnáct minut a jednou prověřil Vítka Vaněčka. Jiří Kulich aktuálně září v dresu týmu Rochester Americans. Od začátku sezony odehrál devatenáct zápasů a na kontě má devatenáct bodů (13+6) a vede týmové bodování. Se třinácti góly je zároveň nejlepším střelcem týmu. Jiří Kulich byl fanoušky celku Rochester Americans vybrán za nejlepšího hráče měsíce října.

Nominace české dvacítky na Mistrovství světa ve Švédsku

Brankáři:

Jakub Vondraš (Sudbury, OHL), Michael Hrabal (Univ. of Massachusetts, NCAA), Michael Schnattinger (Liberec).

Obránci:

Tomáš Galvas (Liberec), Aleš Čech (Mladá Boleslav), Adam Jiříček (Plzeň), Tomáš Hamara (Brantford, OHL), Matteo Kočí (Kamloops, WHL), Marek Alscher (Portland, WHL), Tomáš Cibulka (Val-d‘ Or, QMJHL), Vojtěch Port (Edmonton, WHL).

Útočníci:

Matěj Přibyl (Vítkovice), Matěj Maštalířský (Litvínov), Jiří Kulich (Rochester, AHL), Eduard Šalé (Barrie, OHL), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Adam Židlický (Saginaw, OHL), Šimon Slavíček (Flint, OHL), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Jakub Štancl (Växjö, Švédsko), Sebastian Redlich (Södertälje, Švédsko), Ondřej Becher (Prince George, WHL), Dominik Rymon (Everett, WHL), Robin Sapoušek (Victoria, WHL), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jakub Hujer (Sherbrooke, QMJHL).

Program přípravných zápasů před MS do 20 let:

Úterý 19. prosince:

16:30 Švédsko – Švýcarsko (Ängelholm)
18:30 Finsko – Slovensko (Halmstad)
19:00 Lotyšsko – Česko (Mölndal)

19:00 Německo – Norsko (Ulricehamn)
19:30 Kanada – Dánsko U25 (Malmö)

Čtvrtek 21. prosince:

18:00 Švédsko – USA (Ängelholm)
18:30 Finsko – Česko (Halmstad)

19:00 Lotyšsko – Norsko (Ulricehamn)

Pátek 22. prosince:

15:00 Kanada – Švýcarsko (Ängelholm)
19:00 Německo – Slovensko (Mölndal)

Sobota 23. prosince:

18:00 Kanada – USA (Kungsbacka)