HC Energie Karlovy Vary

Mladé hráče chceme především rozvíjet, říká šéftrenér mládeže Jiří Ryžuk

Junioři i oba dorostenecké výběry si s přehledem zajistily postup do play-off, několik hráčů nakouklo do A-týmu. Energie navíc měla tradičně bohaté zastoupení v mládežnických reprezentacích. Sezonu 2022-23 tak může šéftrenér mládeže Jiří Ryžuk hodnotit jako úspěšnou.

Sezóna mládeže je u konce. Jak byste jí celkově zhodnotil?
Mládež hodnotíme vždy ze dvou úhlů pohledu. Prvním z nich jsou výsledky mládeže, které jsou důležité u starších kategorií, jako jsou junioři, dorost, případně 9. třída. Dále je to rozvoj hráčů. To znamená, že ta výsledková část byla velmi dobrá, protože týmy, o které jde ve starších kategoriích, velmi brzy zajistily soutěž pro další sezonu. Řekl bych, že až nečekaně brzy. Zároveň se podařilo juniorům i oběma dorostům postoupit do play-off, což je skvělé.

I přes neúspěch v play-off se dá hodnotit sezona juniorů jako vydařená. Někteří z nich naskočili za Áčko, jiní se budou rozvíjet v zámoří. Je tohle cesta, kterou chcete jít?
Přesně tak. Některé kluby upřednostňují třeba v té juniorské kategorii výsledek dané sezóny, my chceme být development klubem. Chceme mladé hráče především rozvíjet. Samozřejmě jsme rádi, když se povede skvělý výsledek, protože třeba play-off zápasy jsou také velmi rozvojové pro mladé hráče. Zároveň nejde obojí úplně sladit. Každý play-off zápas nám letos jak v juniorech, tak i v dorostu, přinesl možnost pro kluky, aby se rozvíjeli v mnoha oblastech, především v té mentální. Je tu však veliký rozdíl. Tým, jako je Sparta, která je asi v současné době favoritem soutěže, spolu s Třincem, juniorské extraligy, tak měla věkově složený tým úplně jinak než my.

Opět se podařilo dostat některé kluky, i když jen na pár utkání, do A-týmu. Je spokojenost i v tomto ohledu?
Za každý zápas mladého hráče v juniorském věku v A-týmech máme radost. Nelze však na hráče tlačit, musí být připraveni. Jiří Kulich byl na to skvěle připravený po všech stránkách, včetně té fyzické. Robin Sapoušek a Matteo Kočí, kteří v této sezóně odehráli určitý počet zápasů, jsou velmi talentovaní hráči a jsou velkými nadějemi našeho klubu. Nicméně zatím ještě nebyli ve svém vývoji tak daleko, jako Jiří Kulich v předchozí sezóně.

Jako každý rok se vám daří i v této sezóně mít hodně hráčů v reprezentacích. Je to příslib do budoucna, kde by hráči mohli růst i směrem k A-týmu nebo k zámoří?
Myslím si, že je to potvrzením toho, že naše rozvojová cesta je správná. Ve chvíli, kdy by hráči neměli vybavenost ve všech potřebných složkách výkonnosti, jako je dovednostní, mentální, kondiční, tak by asi na reprezentace nebyli zváni. To, že relativně velký počet hráčů pozvánky dostává, nám potvrzuje, že ta naše rozvojová cesta je správná.

Ne všichni hráči jsou karlovarští odchovanci. Jak si vytipováváte hráče, kteří přijdou do Karlových Varů?
To je velmi důležité téma, řekl bych naprosto klíčové. Pro nás, jako klub z malé spadové oblasti, je nutností v určitém věku doplňovat naše akademické týmy. Pokud chceme být konkurenceschopní na té nejvyšší úrovni. Zohledňujeme to, že hráč musí mít předpoklad hrát vrcholový mládežnický hokej, případně musíme mít určitý náznak, že by jednou mohl hrát i profesionální hokej dospělých. Základem je, aby byl hráč charakterní. To znamená být připravený přijmout konkurenční prostředí, být soutěživým bojovníkem a být týmovým hráčem. Sport vyžaduje týmovost.

Prvním rokem proběhla extraliga 9. tříd. Jak jste to vnímal Vy? Jak těžká to byla soutěž?
Vidím tuto novou soutěž jako skvělý počin Českého svazu ledního hokeje. Léta nám tu chyběla, různě jsme to kompenzovali, ale toto je ideální přípravka na extraligové kategorie dorostu. Byla tam určitá kvalifikační fáze, kde jsme se střetávali i se slabšími soupeři. Poté ta samotná nadstavbová soutěž ve třech osmičlenných skupinách měla opravdu vysokou kvalitu. Naši deváťáci, kteří už jsou jakýmsi výběrovým týmem regionálním a lehce doplněn i několika hráči z okolních regionů, obstáli velmi slušně. Až nečekaně brzy jsme byli schopni zajistit soutěž pro další sezonu a celkové třetí místo ve skupině Západ. Boj o play-off do posledního víkendu, který nám těsně uteklo, byl pro kluky odměnou.

Nábor do přípravky probíhá celý rok. Jaký je zájem dostat dítě k hokeji, v této dnešní ne úplně snadné době, hlavně finančně?
Musíme být velmi aktivní, co se týče náboru. Konkurence jiných sportů je velká. Finanční náročnost hokeje není tak extrémní, jak často bývá diskutováno mezi rodiči malých dětí. U nás v klubu jsou podmínky velmi výhodné. Do určité míry se potýkáme s obdobím Covidu, kdy nám to přineslo menší počet hráčů v nejmladších ročnících. Tam vyvíjíme aktivity, abychom průběžně doplnili ročníky i teď, kdy jsou děti o trochu starší.

Jaké jsou cíle do další sezóny? Jak v přípravce, tak i v dalších kategoriích?
V přípravce a žákovských kategoriích, co nejlépe vykompenzovat ty chybějící měsíce tréninků z období Covidu. S tím se potýkáme. Asi nejsme jediný klub, domnívám se, že více klubů má tento problém. Ne však všechny, některé byly schopni toto období překlenout, nějakým způsobem našly možnost trénovat. U nás to tak nebylo. Výhled na letošní přípravné období, kdy v KV Aréně po více letech, kdy jsme mohli trénovat kombinovaně i v létě, nebude led. Všichni víme proč, aktuální situace s energiemi je taková, jaká je. Budeme hledat možnosti, jak toto vykompenzovat. Věříme, že tato doba pomine a v budoucnu budeme zase moci v létě trénovat na ledě, protože pro mladší kategorie žáků, třeba chybějící led po dobu 4 měsíců, je opravdu velmi, velmi problematická záležitost.