HC Energie Karlovy Vary

Mladí hokejisté budou hájit barvy Karlovarského kraje na Olympiádě dětí a mládeže


Parádní zážitek čeká na mladé sportovce nejen z Karlovarského kraje. V týdnu od 23. do 26. ledna se zúčastní 20. ročníku Olympiády dětí a mládeže, která proběhne v Krkonoších. Pořadatelem jubilejního ročníku je Královehradecký kraj. Olympiáda byla slavnostně zahájena v neděli 22. ledna v hradecké ČPP Aréně. Zahajovací ceremoniál moderoval olympijský medailista Roman Šebrle a olympijský oheň zapálila snowboardistka Eva Adamczyková, která je ambasadorkou letošního ročníku.

Známí sportovci se představili rovněž v rolích vlajkonošů jednotlivých výprav. Výpravu Karlovarského kraje vedl jako vlajkonoš hokejista Radek Duda, který byl jedním ze tří zástupců ledního hokeje. Dalšími byli Jaroslav Špaček, který vedl výpravu Plzeňského kraje a vlajku Kraje Vysočina nesl Patrik Eliáš. Roli vlajkonošů dále přijali Eva Adamczyková, Ondřej Moravec, Kateřina Neumannová, David Svoboda, Libor Capalini, Tomáš Kraus, Zuzana Hejnová, Jakub Janda, Eliška Březinová, Miroslav Vraštil a Jiří Čech. Medaile, o které se bude v deseti sportech bojovat navrhla Radka Tesařová mistryně světa a mistryně Evropy v karate.

Jako na každé zimní olympiádě nebude samozřejmě mezi sporty chybět lední hokej. Do bojů o medaile vysílá svůj tým i Karlovarský kraj. V rolích trenérů s mladými hokejisty vyrazili do Krkonoš Tomáš Mariška, trenér týmu 9. třídy a Tomáš Andrys, trenér karlovarského dorostu. Jak proběhla nominace do týmu a jak to vypadalo s tréninky odpověděl Tomáš Mariška.

"Absolvovali jsme čtyři turnaje VTM (Výchova talentované mládeže), které byly nominačními turnaji. Byly to jednodenní akce, kde se hrála vždy dvě utkání. V nich se protočili všichni hráči, kteří jsou nyní nominovaní včetně těch, kteří se nakonec do nominace nedostali. Díky těmto turnajům jsme se potkávali s hráči, viděli jsme je hrát. Na základě těchto poznatků následně vznikla konečná nominace. Jeden společný trénink se všemi nominovanými hráči jsme měli v sobotu večer. V neděli ráno jsme vyrazili společně do Hradce na zahajovací ceremoniál. Po něm jsme se přesunuli do Trutnova, kde se budou hrát zápasy naší skupiny. V neděli jsme trénink neměli a v pondělí nás čeká první zápas."


Hokejového turnaje se primárně účastní hráči ročníku 2008 nebo i mladší. Za každý kraj bylo možno nominovat dvacet dva hokejistů.

Nominace na Olympiádu dětí a mládeže v Královehradeckém kraji 2023:

Brankáři:
Martin Psohlavec (KV), Radek Novák (SOK).

Obránci:
Matěj Bauer (KV), Ondřej Bednář (KV), Marek Jílek(KV), František Nešvera (KV), Lukáš Pech (KV), David Schrottenbaum (KV), Luka Kočárek (PLZ).

Útočníci:
Adrian Benda (KV), Damian Franc (KV), Marek Kubík (KV), Jakub Kyncl (KV), Maik Mähler (KV), Matyáš Šedivec (KV), Lukáš Slavík (KV), Jonáš Vaníček (KV), Adam Zolnaj (KV), Filip Žalud (KV), Dominik Skála (SOK).

Náhradníci: Kašpar Petr (B-KV), Hanek Adam (O-KV), Krček David (Ú-KV), Suchý Josef (O/Ú-KV)

Týmy jsou rozděleny do sedmičlenných skupin. Hokejisté z Karlovarského kraje budou hrát ve skupině B. Všechny zápasy základní části skupiny B se odehrají v Trutnově. Skupina A odehraje svá utkání ve Vrchlabí. Ve skupině se vždy utká každý s každým a výběry jednotlivých krajů odehrají každý den dvě utkání. V základní části a v semifinále se utkání hraje na tři třetiny po patnácti minutách. V základní části se hraje dvoubodovým systémem, a proto může duel skončit remízou.

Zápasy o 1. - 6. místo se hrají do rozhodnutí. Pokud utkání nebude rozhodnuto v základní hrací době následuje po tříminutové přestávce prodloužení. Pokud nerozhodne ani prodloužení, přijdou na řadu samostatné nájezdy. Týmy, které ve své skupině obsadí první a druhé místo postoupí do finále. Vítězové skupin získají výhodu, neboť semifinálový duel odehrají na stadionu, kde hráli základní část. V semifinále proti sobě nastoupí vítěz skupiny A a tým z druhého místa skupiny B a vítěz skupiny B proti druhému celku skupiny A. O páté místo se utkají hráči ze třetích míst. Ve finále a bojích o 3. a 5. místo se hraje v klasickém formátu na tři třetiny po dvaceti minutách.

Složení jednotlivých skupin:

Skupina A:
Královehradecký kraj, Jihočeský kraj, Zlínský kraj, Středočeský kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Liberecký kraj

Skupina B:
Moravskoslezský kraj, Hlavní město Praha, Jihomoravský kraj, Ústecký kraj, Plzeňský kraj, Olomoucký kraj, Karlovarský kraj

Jak vidí soupeře ve skupině hlavní trenér hokejové výpravy Tomáš Mariška? "My už jsme se potkali s Ústeckým a Plzeňským krajem, takže ty známe. S oběma jsme hráli vyrovnaná utkání. Většinou se nám povedlo jeden zápas vyhrát a jednou jsme prohráli. Šance jsou určitě otevřené. Dostat se na první dvě místa, z nichž se postupuje do semifinále, bude extrémně těžké. Myslím si, že jasným favoritem je jako každý rok Moravskoslezský kraj, který se pravidelně dostává mezi nejlepší čtyři týmy. Dalším favoritem je Hlavní město Praha, které také vždy složí velice silný tým. Podle mého názoru jsme si již na VTM turnajích dokázali, že dokážeme hrát se všemi těmito týmy, pokud podáme dobrý výkon. Jak jsem říkal, šance jsou otevřené a určitě se o to porveme. Každopádně každý tým bude mít svojí kvalitu.

Půjdeme krok za krokem a zápas od zápasu. (úsměv) Uvidíme, jak nám to sedne. Věříme, že jsme vybrali kvalitní tým a uvidíme, jak nám to půjde. Dokázali jsme každého porazit, ale také jsme dokázali s každým prohrát. Šance tedy vidíme padesát na padesát a budeme chtít uspět v každém zápase."

Program hokejového turnaje skupiny B na ODM 2023

Pondělí 23. ledna:

9:00 Moravskoslezský kraj – Karlovarský kraj
10:45 Hlavní město Praha – Olomoucký kraj
12:30 Jihomoravský kraj – Plzeňský kraj
14:15 Ústecký kraj – Karlovarský kraj
16:00 Moravskoslezský kraj – Hlavní město Praha
17:45 Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj
19:30 Plzeňský kraj – Ústecký kraj

Úterý 24. ledna:

9:00 Hlavní město Praha – Karlovarský kraj
10:45 Jihomoravský kraj – Moravskoslezský kraj
12:30 Ústecký kraj – Olomoucký kraj
14:45 Karlovarský kraj – Plzeňský kraj
16:00 Hlavní město Praha – Jihomoravský kraj
17:45 Moravskoslezský kraj – Ústecký kraj
19:30 Olomoucký kraj – Plzeňský kraj

Středa 25. ledna:

9:00 Olomoucký kraj – Moravskoslezský kraj
10:45 Jihomoravský kraj – Karlovarský kraj
12:30 Ústecký kraj – Hlavní město Praha
14:15 Moravskoslezský kraj – Plzeňský kraj
16:00 Karlovarský kraj – Olomoucký kraj
17:45 Jihomoravský kraj – Ústecký kraj
19:30 Plzeňský kraj – Hlavní město Praha

Play off

Čtvrtek 26. ledna:

8:30 semifinále A1 – B2 (Vrchlabí)
8:30 semifinále B1 – A2 (Trutnov)
10:30 utkání o 5. místo A3 – B3 (Vrchlabí)
12:30 utkání o 3. místo (Vrchlabí)
14:50 finále (Vrchlabí)

Během čtyř dnů se v deseti sportech představí zhruba 1200 mladých sportovkyň a sportovců. To, že si kromě vybojovaných medailí odvezou i vzpomínky na celý život ví i Tomáš Mariška, který přiblížil jak účast na olympiádě prožívají jeho svěřenci. "Myslím si, že se všichni maximálně těší. Je to úplně jiná forma turnaje nejen po organizační stránce. Kluci si rovněž uvědomují, že toto je vlastně nominační turnaj na příští rok do první reprezentace do šestnácti let. I tímto je to pro kluky speciální akce a velká příležitost se ukázat a říci si o nějakou širší nominaci do národního týmu příští rok.

Ty zážitky budou také umocněny spojením více sportů, a tím že nejde jenom o klasický hokejový turnaj. Potkají se tady vlastně nejen zástupci několika krajů, ale i sportů. Navíc třináct hráčů našeho týmu se zúčastní slavnostního ceremoniálu přímo na ploše. A právě toto všechno je velkým benefitem i v případě, že by výsledek nebyl takový, jak si přejeme. Klukům zůstanou skvělé zážitky na celý život," dodává s úsměvem Tomáš Mariška.

Přejeme zástupcům Karlovarského kraje hodně štěstí. Podrobnější informace o 20. ročníku Olympiády dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji 2023 naleznete
na oficiálních stránkách ODM. Průběh olympiády bude možné sledovat ve vysílání České televize.