HC Energie Karlovy Vary

Mládí v repre: Demolici rakouského výběru režírovali i energetici

Ačkoliv čeští mladíci opět nastoupili proti o rok až dva starším soupeřům, tak předvedli parádní výkon a svým soupeřům téměř nedali šanci. Po prvním gólu, který padl ve třetí minutě, národní tým své vedení neustále navyšoval, až se skóre zastavilo na stavu 7:0. Na ledě se rozhodně nedali přehlédnout ani energetici. V roli asistenta kapitána nastoupil opět Pavel Kůrka, který si připsal premiérový gól v sedmnáctce. Pod dva góly se podepsal Lukáš Slavík. Domácího gólmana zaměstnával také David Sedláček a první asistenci v sedmnáctce si z Rakouska veze Tomáš Vrzal.

Středa 16. října 2024 | Sedmnáctka se vrací neporažena! Pod skóre 7:0 se podepsali také energetici

První gól národního týmu vstřelil ve třetí minutě pár sekund po konci početní výhody Petr Hanyš. Aktivita českých mladíků jim přinesla několik šancí. V čase 10:31 během početní výhody pod rukou propálil domácího gólmana Pavel Kůrka, který dostal nabito na horní hranici kruhu a nikým nerušen si sjel do jeho středu a přes jednoho soupeře pálil - 0:2. Pět sekund po konci další početní výhody navýšil vedení sedmnáctky Dominik Řípa - 0:3. V čase 19:54 tedy opravdu do šatny, přibalil rakouským mladíkům gól Vojtěch Švancar - 0:4.

Z tempa Češi neubrali ani ve druhé třetině a opět zaměstnávali rakouského gólmana. Ten vydržel odolávat do času 38:55. Kdy střelu Dominika Krajdla před brankou tečoval nejspíše Tomáš Vrzal a dorážkou puk nakonec do branky poslal Lukáš Slavík - 0:5. Svěřenci Františka Ptáčka si do poslední části přenesli část oslabení, které stejně jako to následující ve čtyřicáté sedmé minutě ubránili. A naopak sami v přesilovce znovu udeřili, když v čase 50:10 z kruhu pálil Vojtěch Hora - 0:6. I v dalším oslabení nedali čeští mladíci svým soupeřům šanci upravit skóre. Sami však pár sekund po jeho konci znovu skórovali. Střeleckou listinu uzavřel Lukáš Slavík - 0:7. Posledním střelcem zápasu byl David Sedláček, kterému šanci na skórování v čase 59:20 utnula Bolleho lapačka.

Sedmnáctka tak vyhrála oba své zápasy a kluci svými výkony nejspíš nadělali těžkou hlavu Františkovi Ptáčkovi, který by měl v příštích dnech vybrat tým, který vyrazí do Kanady na World Hockey Chalenge.

Úterý 15. října 2024 | Šestnáctka v prvním utkání porazila Red Bull Salzburg 3:2

Reprezentační sedmnáctka má za sebou první utkání v Rakousku, kde vyzvala tým Red Bull Salzburg U19. Na ledě bojovala také čtveřice energetiků a to obránci Pavel Kůrka, Tomáš Vrzal a útočníci David Sedláček a Lukáš Slavík. V napínavém duelu byly síly zpočátku vyrovnané, ale postupem času měl ze hry víc náš národní tým. Ten sice musel dvakrát dotahovat, ale nakonec se mu povedlo vystřelit si vedení a to si čeští mladíci udrželi až do konce zápasu. Autorem vítězného gólu byl Lukáš Slavík.

Už v prvních minutách rakouského gólmana prověřil Lukáš Slavík. Po šancích na obou stranách se nakonec z gólu radovali domácí hráči. Se slibnými šancemi českého týmu si rakouský gólman poradil a naprázdno vyšli i Pavel Kůrka a David Sedláček. Srovnání se sedmnáctka dočkala v čase 24:26 díky střele Vojtěcha Hory. Rakušané si vzápětí vedení vzali zpět. Naši mladíci však ve své aktivitě nepolevili a snažili se srovnat. To se jim nepovedlo ani v půlminutové dvojnásobné početní výhodě a v čase 34:25 na Miku Haima z úniku nevyzrál Pavel Kůrka. V poslední minutě druhé třetiny pak své štěstí zkoušeli ještě Lukáš Slavík a Ben Reisnecker, ale i ti narazili a tak se do poslední části šlo za stavu 2:1 pro rakouský tým.

A v té už ve čtyřicáté třetí minutě bylo díky Jiřímu Kamasovi vyrovnáno - 2:2. Čeští mladíci pak znovu zaměstnávali Mika Haima, ale ten jejich útokům odolával a to i během oslabení. Po polovině třetiny nejprve z poměrně ostrého úhlu střílel Tobiáš Sekanina, jeho střela proletěla před brankou kousek od Lukáše Slavíka, který číhal u tyčky a okamžitě vyrazil za pukem k mantinelu. Tam už se kotouče ujal Vojtěch Hora a předal ho Lukášovi, který si sjel do mezikruží a v čase 52:50 postřelil blok před brankou - 2:3. Jak se později ukázalo, tak Lukáš Slavík svým premiérovým gólem v sedmnáctce rozhodl o výhře národního týmu.

Pár sekund poté šli Češi do čtyř. Své oslabení zvládli svěřenci Františka Ptáčka ubránit a v čase, který zbýval do konce zápasu zaměstnávali domácího gólmana. Díky tomu že se dokázali držet na puku, nedovolili svým soupeřům žádnou nebezpečnější akci. Sedmnáctka ustála i závěrečnou power-play a porazila tak své starší soupeře. Vítěznou premiéru v reprezentačním dresu vůbec si užil David Sedláček. Za sedmnáctku pak poprvé nastoupil obránce Tomáš Vrzal.