HC Energie Karlovy Vary

Momenty roku 2018: Bleskový návrat, Skuhravého milníky i divácký vzestup

Jeden z nejdůležitějších a nejnáročnějších, ale také nejúspěšnějších roků karlovarského hokeje. To byl rok 2018, který se vám pokusíme zrekapitulovat v tomto ohlédnutí. Děkujeme vám za přízeň a za celý klub vám přejeme bezproblémový vstup do roku 2019.

Zastoupení v Pchjongčchangu

Energie měla své reprezentanty i na Zimních olympijských hrách 2018. Ve výběru Slovinska se totiž představili zadáci Matic Podlipnik a Sabahudin Kovačevič.

Ester Kuchař

Karlovarské děkovačky bavily diváky po celý rok, jedna specifická však utkvěla v paměti nejvíce. Po vychytaném vítězství nad Kadaní si brankář Ondřej Kuchař zahrál na olympijskou vítězku Ester Ledeckou. Sama Ledecká pak video z děkovačky sdílela na svém oficiálním facebook profilu.

Bez SPZ do semifinále

Po zvládnuté základní části se Energie postavila ve čtvrtfinále Vsetínu. Série, ve které Karlovarští přišli o obránce Vladimíra Sičáka i SPZ na klubovém autobuse, ale také čtyři vítězné zápasy a postup do semifinále.

Prvoligový titul

První krok za vysněnou cestou zpět mezi elitu byl splněn. Energetici si přes Vsetín a Slavii proklestili cestu do baráže o extraligu. Ani proti sešívaným tým Martina Pešouta neklopýtl a sérii ovládl ve čtyřech duelech. Ta nejtěžší zkouška je však ještě čekala.

Jistota mezi třemi tyčemi

Základní kámen úspěchu? V základní části a play-off první ligy to byl fantom Filip Novotný. V základní části měl úspěšnost zákroků 94,90 %, ve vyřazovací části pak toto číslo ještě dokázal vylepšit na 96,97 %. V baráži pak famózně zachytal Tomáš Závorka, jenž zapsal 95,6% úspěšnost.

Zpět mezi elitou

Předpověď se potvrdila, baráž znovu nebyla procházkou růžovým sadem. Jenže karlovarští válečníci to zvládli, v konkurenci Litvínova, Jihlavy a Kladna dokázali završit sezonu tak, jak si představovali a po roční odmlce se vrátili zpět do Tipsport extraligy.

Musí se s nimi počítat

Jako outsider celé soutěže vstoupili energetici zpět do extraligového dění. Po nepřesvědčivém začátku ale přišla šňůra, kterou málokdo očekával. Šest výher v řadě ukázalo, že tato parta je schopná hrát s kýmkoliv.

Beránek v reprezentaci

Pohledný hokej a dobré výsledky neunikly ani reprezentačnímu oku. Do národního týmu dostal premiérový povolávací rozkaz útočník Ondřej Beránek. Karlovarská osmička se v dobrém světle předvedla i se lvem na prsou, za tři zápasy si připsal první bod v reprezentaci, když nahrával na gól vítkovického Zdráhala. Mladý forvard se stal prvním energetikem v české reprezentaci takřka po dvou letech, kdy v národním týmu hrál obránce Tomáš Dvořák.

Návštěvnost

Na každý domácí zápas v baráži si našlo do karlovarské areny cestu přes 5 000 diváků! Oproti předešlým extraligovým sezonám se letos vyšplhala průměrná návštěvnost domácích klání nad 4 000 fanoušků, druhý nejvyšší počet od přestěhování klubu do moderního hokejového stánku. Vyprodaná arena sledovala extraligové dění letos celkem pětkrát, třikrát v jarní baráži a dvakrát na podzim - v derby s Plzní a s Litvínovem. Děkujeme!

Chorea

Karlovarští příznivci mají za tento rok na svědomí spoustu povedených choreí, díky za ně!

Úspěch slavila i redakce

Nejsou tolik na očích, ovšem i přesto se patří zmínit, že úspěšná byla v tomto roce i redakce HC Energie. Hned několik kolektivních a individuálních ocenění získali na srazu sportovních redakcí společnosti eSports.cz. V silné konkurenci se energetici za klávesnicí mimo jiné stali třetí nejlepší redakcí.

Síň slávy

Karlovarská síň slávy přivítala dalšího člena, jimž se stal Marek Sýkora. Bohužel ji postihla i smutná zpráva, v jednadevadesáti letech zemřela jedna z nejvýraznějších osobností historie karlovarského hokeje pan Josef Koller. Čest jeho památce!

Energie pomáhá

Tradiční utkání o pohár hejtmanky mezi Sokolovem a Energií se odehrál s cílem vybrat pro sportovní klub pro zdravotně postižené SK Kontrakt Karlovy Vary, pro který se v benefičním zápase vybralo fantastických 70 305,- Kč! Karlovarský klub dále věnoval dresy do aukce, jejíž výtěžek putoval Nicolasi Úblovi. Celkem se vybralo 23 200 korun.

Milníky

Jubilejní stý zápas v nejvyšší soutěži odehráli Jakub Flek s Filipem Novotný, v dresu Energie pak sto zápasů odbruslil Ondřej Beránek. Tři sta zápasů má na kontě zkušený forvard Tomáš Rachůnek. Ty největší milníky ovšem patří jinému borci, tím je kapitán a legenda klubu Václav Skuhravý, jenž překonal metu dvou stovek gólů v nejvyšší soutěži. Již zmíněný Flek navíc pokořil hranici sta bodů za Karlovy Vary.