HC Energie Karlovy Vary

Na World Hockey Challenge bude bojovat čtveřice energetiků

Vrchol sezony reprezentační sedmnáctky už klepe na dveře a kouč František Ptáček do týmu povolal také energetiky. Těch bylo původně pět, ale bohužel kvůli zranění které utrpěl v utkání s Mladou Boleslaví, bude nakonec v sestavě chybět útočník Petr Tomek. I za svého kapitána tak budou bojovat obránce Pavel Kůrka, útočníci Lukáš Slavík, David Sedláček a gólman Martin Psohlavec.

Turnaj World Hockey Challenge je považován za neoficiální mistrovství světa kategorie U17. V loňské sezoně svěřence Pavla Patery dělila sekunda od triumfu nad týmem USA, s nímž následně padli v prodloužení a smolný závěr tohoto duelu se podepsal i na výsledku utkání o bronz. Sedmnáctka tak nakonec skončila čtvrtá.

Národní tým se sejde v neděli 27. října na pražské Hvězdě a v pondělí ráno odletí do Kanady, konkrétně do Sarnie, kde se letošní ročník koná. První trénink mají naši mladíci v plánu už v úterý. Příprava pak vyvrcholí v pátek 1. listopadu přátelským zápasem s týmem Finska. Pro základní část turnaje jsou naši mladíci zařazeni do skupiny “A” společně se Švédskem a s týmem Kanada White, s nímž se utkají v neděli 3. listopadu a tímto duelem zahájí svou cestu turnajem.

Skupina A:

Kanada White, Česko, Švédsko

Skupina B:

Finsko, Kanada Red, USA

Skupinová část rozhodne o tom, kdo s kým se utká v play-off. Vítězové jednotlivých skupin postoupí přímo do semifinále. Celky na druhém a třetím místě se pak mezi sebou křížem utkají ve čtvrtfinále. Finálová bitva je na programu v neděli 10. listopadu.

Martin Psohlavec je aktuálně jedničkou týmu dorostu a i jeho výkony stojí za skvělými výsledky našich mladíků. Ve třinácti zápasech si Martin vychytal pět čistých kont. Naposledy vynuloval střelce Pilsen Wolves. Urostlý gólman reprezentační dres obléká už od šestnáctky a byl i u jejího největšího úspěchu, kterým byl zisk stříbra na olympiádě v Koreji. Za reprezentační sedmnáctku nastoupil v přípravných utkáních ve Švýcarsku, kde se v zápase s domácím týmem podělil o čisté konto se Sebastianem Charvátem.

O obránci Pavlovi Kůrkovi bychom mohli říct, že zraje jako víno. Sezonu po sezoně se zlepšuje a to nejen ve svých výkonech, kdy svou důraznou hrou dělá těžkou hlavu svým soupeřům, ale i v bodování. V letošní sezoně má Pavel po třinácti zápasech na kontě už 21 bodů (9+12), což je jenom o jedenáct bodů méně, než si nasbíral v celé loňské sezoně. I to byl nejspíše jeden z důvodů, proč se šikovný obránce dostal do hledáčku Františka Ptáčka. Ale Pavel se v nominacích na reprezentační akce objevuje pravidelně a to už od šestnáctky. Za sedmnáctku nastoupil v přípravných zápasech ve Švýcarsku a naposledy v Rakousku, kde si vstřelil svůj premiérový gól v sedmnáctce.

Také Lukáš Slavík je v Energii třetím rokem a stejně jako Pavel přišel z Chomutova. Šikovný útočník patří k oporám týmu, kterému pomáhá svou pracovitostí a obětavostí. A zanedbatelný rozhodně není ani jeho bodový příspěvek. V letošní sezoně má po třinácti zápasech ve sbírce 12 bodů (7+5). Také Lukáš svůj reprezentační dres nenechává zahálet a obléká ho už od šestnáctky, v níž sbíral bod na zápas. Za sedmnáctku bojoval ve Švýcarsku a v Rakousku. Duely v Salzburgu se Lukášovi hodně vydařily. V tom prvním byl jeho premiérový gól v sedmnáctce zároveň gólem vítězným a ve druhém utkání skóroval dvakrát.

David Sedláček je jedním z postrachů karlovarského útoku. Vysokého útočníka opravdu na ledě nejde přehlédnout. Je jako rtuť a dokáže plnit různé role, čímž stejně jako jeho spoluhráči pomáhá k týmovému úspěchu. V Energii je David druhým rokem a přišel z Litvínova. Stejně jako všichni nováčci David do týmu skvěle zapadl. V letošní sezoně patří k lídrům týmu, který vede jako asistent kapitána. Po třinácti zápasech má David na kontě neuvěřitelných dvacet čtyři bodů (11+13). Právě v sedmnáctce si David oblékl reprezentační dres poprvé, když byl vybrán do sestavy pro přípravné zápasy v Rakousku.

O nominaci si svými výkony řekl také Petr Tomek. Jak bylo zmíněno v úvodu, Petr bohužel do Kanady neodletí, neboť zranění které utrpěl v polovině první třetiny utkání s Mladou Boleslaví je vážnější a vyřadilo ho na pár týdnů. Talentovaný útočník tak bude chybět nejen reprezentaci, za kterou boduje už od šestnáctky, ale i svému týmu. Petr v této sezoně navazuje na tu předchozí, kdy sbíral v průměru dva body na zápas. Teď jich má po třinácti zápasech ve sbírce dvacet osm. Společně s Davidem Sedláčkem tvoří neskutečnou útočnou zbraň a fungují tak, že o sobě snad vědí i poslepu. Petr v této sezoně vede tým jako kapitán, a na ledě ani v kabině nepoznáte, že patří mezi nejmladší hráče týmu, protože je přirozeným lídrem. A i z tohoto důvodu bude svým spoluhráčům chybět. Na druhou stranu Petr je bojovník a po vynucené pauze se vrátí silnější. Přejeme brzké uzdravení!

Nominace World Hockey Challenge

Brankáři:

Sebastian Charvát (Bílí Tygři Liberec), Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), Jan Láryš (Vítkovice Ridera).

Obránci:

Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (oba Bílí Tygři Liberec), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Pavel Kůrka (Energie Karlovy Vary), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Ben Stefan Reisnecker (Sparta Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň).

Útočníci:

Šimon Bělohorský, Dominik Krajdl (oba Bílí Tygři Liberec), Tobiáš Sekanina (Dynamo Pardubice), David Sedláček, Lukáš Slavík, Petr Tomek (Energie Karlovy Vary), Jan Kerbler (Kometa Brno), Dominik Řípa (Oceláři Třinec), Jiří Maxa (Škoda Plzeň), Jan Trefný (Verva Litvínov), Šimon Katolický (Tappara Tampere, Finsko), Nicolas Mařík (SaiPa Lappeenranta, Finsko), David Huk (Linköping, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Matyáš Javorek (Kometa Brno), František Poletín (Pelicans Lahti, Finsko). Obránci: Josef Šrámek (České Budějovice), Vojtěch Hora (Mladá Boleslav), Tadeáš Cífka (Přerov), Václav Nedorost (Linköping, Švédsko). Útočníci: Petr Hanyš, Filip Matějka (oba Mladá Boleslav), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), Vojtěch Švancar (Slavia Praha), Matěj Tománek (Škoda Plzeň), Filip Vlk, Matěj Weiss (oba Třinec), Adam Klaus (Lausanne, Švýcarsko).

Program World Hockey Challenge U17

Sobota 2. listopadu – přípravné zápasy:

0:00 Finsko – Česko (Sarnia)
0:00 Kanada Red – Švédsko (Petrolia)
0:00 Kanada White – USA (Forest)

Neděle 3. listopadu:

22:00 Česko – Kanada White

Pondělí 4. listopadu:

1:30 Kanada Red – Finsko
22:00 Švédsko – Česko

Úterý 5. listopadu:

1:30 USA – Kanada Red
22:00 Finsko – USA

Středa 6. listopadu:

1:30 Kanada White – Švédsko

Čtvrtek 7. listopadu:

22:00 1. čtvrtfinále

Pátek 8. listopadu:

1:30 2. čtvrtfinále
22:00 1. semifinále

Sobota 9. listopadu:

1:30 2. semifinále
18:00 zápas o 5. místo
22:00 zápas o 3. místo

Neděle 10. listopadu:

1:30 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v místě konání bude o 5, respektive o 6 hodin (od 3. listopadu) méně.