HC Energie Karlovy Vary

Na západ Čech přichází důrazný forvard Jan Šír!

Ofenziva Energie hlásí další nový přírůstek. Z Liberce přichází urostlý forvard Jan Šír, který s naším klubem podepsal roční smlouvu s opcí na nadcházející ročník.

Čtyřiadvacetiletý útočník poprvé ve své extraligové kariéře opustí rodný Liberec. V jeho dresu debutoval v sezoně 2019-20 v nejvyšší soutěži a nastoupil do 257 soutěžních duelů, ve kterých zapsal 35 bodů (18+17). Šír svému týmu ale pomáhá i jinak, je důrazný a když je třeba, nezdráhá se shodit ani rukavice. Tým je pro něj na prvním místě.

Šír se v průběhu let zařadil mezi neodmyslitelné postavy libereckého mužstva, v sezoně 2022/23 nosil na svém dresu i „A“ pro zástupce kapitána. Natolik si mladého forvarda v organizaci Tygrů považovali. S Libercem v roce 2021 vybojoval stříbrné extraligové medaile, nyní už bude bojovat o další úspěchů v dresu Karlových Varů.

„Honza Šír patří opět mezi mladé hráče, u kterých věříme v jejich další růst. Honza má vynikající vhazování a dobře hraje v oslabení. Je to důrazný hráč, který se nebojí chodit do předbrankového prostoru, a to jsou hráči, které v našem týmu chceme, kteří nechtějí prohrávat a umí se poprat o výsledek,“ říká k další akvizici hlavní trenér Energie Pavel Patera.

Šít se tak na začátku května zapojí do přípravy Energie a vůbec poprvé opustí libereckou organizaci. „Bude to pro mě úplně nová zkušenost a nový impuls. V Liberci mám rodinu, kamarády a všechny známé, a jdu sem, kde skoro nikoho neznám, takže se na to velmi těším. Jsem zvyklý od mládeže jako odchovanec každý rok bojovat o místo v týmu, a tady to nebude jiné. Abych si získal svou pozici v týmu, budu si ji muset sám vybojovat. Nikdo mi určitě nic zadarmo nedá,“ vyhlíží nové angažmá důrazný útočník a pokračuje.

„Osobní ambice nikdy neřeším, důležité jsou pro mě týmové výsledky a s nimi přichází individuální výkony jednotlivců. Myslím, že týmové ambice Karlových Varů by měly být daleko větší, než jaké bylo umístění v loňské sezóně, a doufám, že se nám všem podaří podávat lepší výkony, abychom dostali tým tam, kam patří,“ má jasno o nové sezoně Jan Šír.

Jan Šír (útočník, 26.1.2000)

Důrazný útočník je odchovancem libereckého hokeje, za který nastupoval ve všech mládežnických kategoriích a vždy se řadil mezi hlavní opory mužstva. Několikrát nakoukl také do juniorských reprezentací, pozvánky na světový šampionát se dočkal v kategorii juniorů v sezoně 2019/20.

Ve stejné sezoně si také odbyl extraligovou premiéru, přičemž dres liberecké farmy v Benátkách začal pravidelně oblékat už dva roky předtím. Nakonec si Jan Šír vybojoval pevnou pozici v liberecké sestavě a v play-off 2021 dokonce s týmem vybojoval stříbrné medaile. V následujících letech už se stal neodmyslitelnou součástí mužstva a v sezóně 2022/23 dokonce nosil na dresu „A“ pro zástupce kapitána.

Statistické okénko

Čtyřiadvacetiletý útočník strávil celou dosavadní kariéru v organizaci Liberce a za áčko Bílých Tygrů nastoupil během čtyř a půl sezony do 257 zápasů. Za poslední čtyři roky, které odehrál za Liberec celé, si připsal 242 startů, pouze o jeden méně než lídr klubového pořadí Jaroslav Vlach. Šír v počtu utkání pod Ještědem překonal i takové hvězdy a stálice, jakými jsou Michal Birner, Lukáš Derner či Tomáš Filippi.

Uplynulý rok důrazný forvard ještě přitvrdil ve své respekt vzbuzující hře, celkem zaznamenal 19 hitů a při zohlednění odehraného času byl nejčastějším hitérem mezi libereckými útočníky. V play-off dokonce se šesti střety ovládl absolutní pořadí klubových forvardů, přestože oproti některým spoluhráčům odehrál pouze polovinu minut. Obdobně obětavě si počínal také při blokování střel, kterých zapsal 31 – v přepočtu na čas na ledě třetí největší množství z útočníků Bílých Tygrů.